Причини здригання дитини уві сні

Причини здригання дитини уві сні

Часто у молодих батьків викликає занепокоєння здригання дитини уві сні та її раптове пробудження. Пропонуємо розібратися, в чому причина такого явища та які профілактичні заходи допоможуть покращити якість відпочинку малюка.

Часто у молодих батьків викликає занепокоєння здригання дитини уві сні та її раптове пробудження. Пропонуємо розібратися, в чому причина такого явища та які профілактичні заходи допоможуть покращити якість відпочинку малюка.

Якщо дитина здригається, коли засинає або вже спить, це цілком природне явище, з яким стикаються багато немовлят у період від народження до 3 місяців.

Цим здриганням присвоєно медичний термін «міоклонії». Під ним мають на увазі різке мимовільне скорочення однієї або різних груп м'язів, які можуть виникати під час руху або у разі повного спокою. Як правило, такий стан не вимагає втручання, оскільки є абсолютною нормою. Але є винятки, за яких варто уважно поставитися до симптому, щоб вчасно виявити захворювання центральної нервової системи.

У цій статті ми розповімо про причини міоклоній та ефективні методи профілактики цього явища. 

Через що дитина здригається?

Здригання під час сну або засинання здебільшого спровоковано однією з трьох поширених причин:

  • у немовлят переважає активний сон;
  • нервова система малюка до 6 місяців ще не дозріла;
  • вплив зовнішніх подразників.

Пропонуємо розглянути кожен із цих пунктів докладніше.

Переважна більшість активного сну. Новонароджені велику частину часу перебувають у стані спокою, але сон малюків ще недостатньо розвинений, тому відрізняється від цього процесу у дорослих людей. 

Близько половини всього часу, витраченого на сон, немовлята перебувають в активній фазі. Розпізнати її досить просто: очі дитини інтенсивно переміщаються по повіках, м'язи не в тонусі, порушується регулярність пульсу і дихання, мимоволі новонароджені видають тихі звуки. Також уві сні присутня постійна зміна міміки: малюк може посміхатися, корчити гримаси й навіть дивуватися. Рухова активність під час відпочинку припиняється не завжди, що і провокує здригання з різким пробудженням.

Незріла нервова система. Розвиток гальмівних механізмів нервової системи у малюків відбувається поступово. Саме з цієї причини під час перехідних станів, коли дитина засинає, прокидається або перемикається між різними фазами сну, можливе здригання.

Вплив зовнішніх подразників. Мимовільна рухова реакція організму під час сну може бути спровокована різким звуком, раптовим світлом або відчутним дотиком. Такі міоклонії проявляються більш інтенсивно, якщо їм передує перевтома або сильна емоційна та фізична напруга.

Методи заспокоєння дитини при різкому пробудженні

Існують деякі способи згладжування або усунення цих природних скорочень м'язів, що дозволяє дитині спати більш спокійно і без раптових пробуджень. Розглянемо найпопулярніші з них:

  1. Пелюшки. За допомогою такого класичного способу багатьом батькам вдається досягти пом'якшення природних мимовільних здригань і зробити відпочинок малюка контрольованим. За умови безпечної організації пелюшки воно є найкращим варіантом підвищення якості сну, особливо для активних і легко збуджуваних дітей. Цей метод ефективний з перших днів життя та до 6 місяців.
  2. Використання «білого шуму». Якщо не туго сповивати малюка та увімкнути «білий шум», ви  нагадаєте йому відчуття, які він відчував, перебуваючи в утробі. Цей звук дозволяє нервовій системі немовляти швидко заспокоїтися, захищає його від різних зовнішніх звуків і допомагає заспокойся заснути. «Білий шум» може застосовуватися як вдень, так і вночі.
  3. Створення комфортних умов для сну. Насамперед необхідно виключити несподівані подразники для вашої дитини. Якщо ви вже помічали, що малюк прокидається і різко здригається, перевірте дотримання всіх умов для міцного сну:
  • темрява та тиша – це головні вимоги до забезпечення повноцінного відпочинку;
  • оптимальна температура – ​​однаково шкідливими можуть бути як холод, так і перегрів дитини;
  • безпека – місце для відпочинку не потрібно захаращувати зайвими подушками та іграшками, які несуть потенційну небезпеку.

Якщо всі умови дотримані, причина криється в природних реакціях організму.

  1. Підготовка малюка до відпочинку. Усе частіше практикується запровадження особливих ритуалів, у ході яких дитина готується до сну. Це можуть бути масаж тіла, тепла ванна, колискова і так далі. Головне, щоб у процесі обраного ритуалу новонароджений розслаблявся, заспокоювався і плавно переходив у сон.

Часто причина раптового здригання уві сні криється у перевтомі малюка. Досвідчені батьки знають, що в цьому випадку укласти дитину набагато складніше, а ймовірність того, що вона знову прокинеться, досить велика. Цьому є логічне пояснення: кров наповнюється стресовим гормоном кортизолом, який провокує загальну бадьорість організму, якщо малюк не заснув вчасно.

Для виключення перевтоми важливо ретельно контролювати час сну дитини, щоб вона спала необхідну кількість годин на добу відповідно до свого віку, а період неспання не затягувався надовго.

Постійно спостерігайте за станом своєї дитини та оцінюйте, яка норма сну та неспання характерна конкретно для неї, адже у деяких випадках відхилення від норми є просто особливістю організму. Не доводьте звичайну втому до перевтоми.

Якщо вас турбує той факт, що ваша дитина занадто часто здригається уві сні та прокидається, рекомендуємо звернутися за допомогою до фахівців. У клініці «Візіум» є педіатри, які проведуть ретельний огляд малюка на наявність будь-яких відхилень і підготують ефективні рекомендації для нормалізації сну з урахуванням ваших скарг.

Будь-ласка, оберіть мову