Чим небезпечний токсикоз і як полегшити стан вагітної жінки
запис на консультацію
UA / RU
Пошуковий запит не повинен бути коротшим за 4 символи
  • Київ
  • Блог
  • Чим небезпечний токсикоз і як полегшити стан вагітної жінки

Чим небезпечний токсикоз і як полегшити стан вагітної жінки

Токсикоз вагітних — досить поширений стан, що виникає у 90% майбутніх мам і супроводжується у половини з них не тільки нудотою, а й блювотою. Не слід ставитись до нього як до неминучості, оскільки кожен жіночий організм по-різному реагує на процеси, що відбуваються в ньому протягом перших тижнів та місяців після зачаття, коли відбувається закладання всіх внутрішніх органів та їх систем у малюка.

Токсикоз вагітних — досить поширений стан, що виникає у 90% майбутніх мам і супроводжується у половини з них не тільки нудотою, а й блювотою. Не слід ставитись до нього як до неминучості, оскільки кожен жіночий організм по-різному реагує на процеси, що відбуваються в ньому протягом перших тижнів та місяців після зачаття, коли відбувається закладання всіх внутрішніх органів та їх систем у малюка.

Однак погіршення самопочуття та зовнішні ознаки токсикозу не варто ігнорувати, оскільки за ними можуть ховатися видимі та приховані патології, такі як шкірні хвороби, судоми, порушення водно-сольового балансу та обміну речовин, жовтяниця та бронхіальна астма вагітних. Тому необхідний уважний лікарський контроль стану здоров'я майбутньої матері. У цій статті ви знайдете відповіді на питання, як розвивається токсикоз і чим він небезпечний, як полегшити стан вагітної жінки.

Особливості розвитку токсикозу, його типи та стадії

Ознаки токсикозу виникають з четвертого по восьмий акушерський тиждень вагітності. Апогей його розвитку спостерігається на 8-12-му тижні, а до чотирнадцятого, симптоми поступово зникають. Однак у деяких жінок у 10% випадків вони зберігаються і надалі, тому розрізняють ранній та пізній токсикоз. При ранньому типі симптоми виникають у першому триместрі і якщо вони слабо виражені, такий стан не вважають патологією, оскільки організм жінки природним шляхом адаптується до вагітності та перебудовується, готуючись до виношування дитини.

Пізній токсикоз, який проявляється після двадцять другого тижня вагітності, розглядають як серйозне її ускладнення та ознаку патології.

Розрізняють три ступені розвитку раннього токсикозу: легку, середню, тяжку. При легкій формі у жінки нормальний пульс і артеріальний тиск, в нормі показники крові та сечі, а блювання настає не частіше за п'ять разів на день (зазвичай в ранкові години або після їди), маса тіла може знизитися на величину, що не перевищує 5% від початкової ваги.

Середній токсикоз характеризується погіршенням стану жінки, нездужанням, слабкістю при підвищених показниках пульсу та кров'яного тиску, при цьому блювота не пов'язана з їдою і відбувається від десяти до дванадцяти разів на день, маса тіла знижена на величину, що перевищує 5% від початкового показника.

Тяжкий токсикоз за статистикою зустрічається рідко (до 3% всіх випадків) і супроводжується частою блювотою (понад п'ятнадцять разів на добу), схудненням, зневодненням організму, вираженою гіпертензією та високою частотою пульсу (до 120 ударів на хвилину). За відсутності своєчасного лікування відбувається порушення функціонування внутрішніх органів, що загрожує втратою дитини та навіть смертю жінки.

Необхідно відзначити такі зміни в жіночому організмі, спричинені токсикозом:

  • втрати води та поживних елементів внаслідок блювоти та спричинені ними порушення водно-електролітного балансу, обміну речовин;
  • анаеробне розщеплення поживних елементів при порушенні активності ферментативних систем, що призводить до надмірного накопичення токсичних кетонів, що виводяться через нирки. Причому що більш виражена кетонурія, то вище тяжкість токсикозу;
  • підвищення тромботичного ризику внаслідок зневоднення при частому блюванні, коли через недостатню плинність крові по судинах утворюються кров'яні згустки, що порушують кровопостачання будь-якого органу. Тому всім вагітним, які страждають на блювоту, рекомендовано часто рясно пити невеликими порціями.

За відсутності своєчасного лікування та наявності поступальної патології в організмі виникають оборотні функціональні дистрофічні процеси, що зачіпають печінку, серце, головний мозок, нирки. Чим раніше розпочато лікувальні заходи щодо корекції стану вагітної при ранньому токсикозі, тим успішніше нормалізується робота її внутрішніх органів.

Клінічні ознаки токсикозу

Симптоматика стану кожної вагітної жінки може відрізнятися як формою, а й ступенем прояви. Токсикоз найчастіше супроводжується такими симптомами:

  • безперервним блюванням, особливо вранці;
  • підвищеною слабкістю, стомлюваністю;
  • неприйняттям різких запахів;
  • сонливістю;
  • підвищеним слиновиділенням;
  • зміною смакових відчуттів;
  • відсутністю апетиту та схудненням;
  • швидкою зміною настрою, дратівливістю.

Вагітність може проходити без токсикозу. При його появі тяжкість такого стану залежить від терміну та перебігу виношування плода, жіночого здоров'я, генетичної схильності. При середньому та тяжкому токсикозах показано медичну допомогу, що допомагає зменшити вираженість їх ознак.

Чому з'являється токсикоз вагітних

Точну причину такого стану до кінця не з'ясовано. Його появу пояснюють адаптаційною реакцією організму майбутньої матері на розвиток ембріона або плода. Узагальнивши наявні зараз теорії причин токсикозу, можна констатувати, що патологія виникає внаслідок дії комплексу факторів:

  • зміни гормонального тла, що супроводжується підвищенням рівня хоріонічного гонадотропіну;
  • імунного захисту організму вагітної від чужорідних білків зародка;
  • інтоксикації кровотоку материнського організму продуктами обміну плода протягом перших тижнів після зачаття;
  • подразнення слизової матки та її рецепторів плодом. нервові імпульси, що виникають при цьому, активізують зони головного мозку, де формується блювотний рефлекс і відчуття нудоти.

Підвищений ризик розвитку токсикозного стану схильні до майбутніх мам з раніше діагностованими хворобами травного тракту, щитоподібної залози, печінки, нирок, а також ті, що перенесли аборти.

Чим небезпечний сильний токсикоз при вагітності ранніх термінів

Легка токсикозна форма не викликає ускладнень та самостійно зникає на початку другого триместру. При середній стадії хвороби у сечі може з'явитися ацетон, що негативно впливає на внутрішньоутробний розвиток дитини. Тяжкий токсикоз нерідко супроводжується серйозними ускладненнями за відсутності своєчасної медичної допомоги:

  • зневодненням організму майбутньої матері;
  • порушенням нормального функціонування нирок, що страждають від нестачі рідини та неможливості виводити токсини;
  • артеріальною гіпертензією та підвищеним ризиком тромбозів внаслідок посилення згущення крові при нестачі рідини в організмі;
  • затримкою внутрішньоутробного розвитку плода;
  • набряком легень;
  • судомами та серцевою патологією внаслідок калійно-натрієвого дисбалансу;
  • збільшенням ризику передчасних пологів;
  • відсутністю повноцінного засвоєння білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мінеральних речовин.

Якщо такий стан не лікувати, виникає ризик передчасного переривання вагітності та навіть загибель жінки від виснаження, зневоднення.

Що робити під час токсикозу

Для полегшення стану рекомендується:

  • не вживати занадто холодну або гарячу їжу, яка провокує блювання;
  • їсти часто (до шести разів на день) невеликими порціями;
  • пити рідину маленькими ковтками якнайчастіше;
  • збалансувати харчовий раціон, наситивши його натуральними, продуктами, що легко засвоюються;
  • часто гуляти на свіжому повітрі;
  • уникати перевтоми та стресу.

На прийом гінеколога необхідно прийти, якщо блювання триває частіше за п'ять разів на день, тримається підвищений артеріальний тиск і частота пульсу, маса тіла знижена більш ніж на 5% від показника ваги перед вагітністю. При середньому та тяжкому перебігу токсикозу лікар порекомендує протиблювотні препарати, ретельно обстежить вагітну жінку. У київській клініці «Візіум» досвідчені гінекологи при необхідності призначать інфузійне введення препаратів, що запобігають зневодненню організму, відновлять електролітичний баланс, допоможуть стабілізувати артеріальний тиск, призначають приймання препаратів, які блокують блювотний рефлекс. При пізніх токсикозах лікар, окрім процедур зі стабілізації стану жінки, проведе діагностику та призначить лікування виявленої супутньої патології.

Список використаної літератури

  1. Thomson M., Corbin R., Leung L. Ефекти ginger для наusea і vomiting в ранній розбіжності: a meta-analysis. J. Am. Board Fam. Med. 2014. Vol. 27(1). P. 115-122.
  2. Erick M., Cox J. T., Mogensen K. M. ACOG Practice Bulletin 189: Nausea and Vomiting of Pregnancy. Obstet Gynecol. 2018. Vol. 131(5). P. 935.
  3. Jennings L. K., Mahdy H. Hyperemesis Gravidarum. StatPearls. 2022.
Будь-ласка, оберіть мову