Хронічна закладеність носа: чому виникає, чим загрожує та як лікується
  • Краматорськ
  • Блог
  • Хронічна закладеність носа: чому виникає, чим загрожує та як лікується

Хронічна закладеність носа: чому виникає, чим загрожує та як лікується

Практично кожному з нас знайомий стан закладеності носа, коли неможливо зробити вільно вдих чи видих. Однак для деяких людей це не просто тимчасова незручність, а постійна проблема, з якою їм доводиться справлятися роками.

Практично кожному з нас знайомий стан закладеності носа, коли неможливо зробити вільно вдих чи видих. Однак для деяких людей це не просто тимчасова незручність, а постійна проблема, з якою їм доводиться справлятися роками.

Чому ж ніс постійно закладає, навіть якщо не спостерігається нежить чи інші проблеми з дихальними шляхами? Чи можна впоратися з проблемою в домашніх умовах або для полегшення стану потрібна медична допомога? Розглянемо це питання ближче і спробуємо розібратися у причинах та рішеннях, пов'язаних із хронічною закладеністю носа.

Чому постійно закладає ніс

При сухому та холодному повітрі може виникати короткочасна набряклість слизової носа. У двох випадках спрацьовують захисні механізми. У першому фізіологічна набряклість запобігає пересиханню слизової оболонки, у другому розширюються кровоносні судини, щоб зігріти повітря. Такі стани проходять, коли припиняється вплив подразливих факторів.

Причини хронічної закладеності носа бувають різні:

  1. Алергічна реакція. Може виникати різні запахи та речовини. При дії подразника дуже скоро людина починає відчувати, що закладає носа. Крім цього симптому, виникають сльозотеча, чхання, свербіж у носових ходах.
  2. Захворювання. ГРВІ, запальні захворювання верхніх дихальних шляхів (синусит, фарингіти, ларингіти, тонзиліти), хронічний нежить. Усі ці хвороби супроводжуються закладеністю носа. Хронічні риніти вказують на розвиток тривалого запального процесу, який часто пов'язаний із недолікованими застудами та періодичним погіршенням стану.
  3. Аденоїди. Це найпоширеніша причина закладеності носа у дітей. Через аденоїди дитині не вистачає повітря, що особливо гостро проявляється вночі. Часто про проблему сигналізує хропіння. При цьому дитина вдень дихає носом.
  4. Анатомічна будова та травми носової перегородки. Якщо вона викривлена, виникає хронічний риніт, через що постійно відчувається закладеність.
  5. Поліпи. Такі доброякісні новоутворення зауважують не відразу. Одним із характерних їх проявів є закладений ніс. У цьому разі людині легко зробити вдих, а видих дається складно.
  6. Вживання судинозвужувальних назальних крапель протягом тривалого часу. Може призвести до «рикошетної» обструкції. При цьому спостерігається сильний набряк слизової оболонки.
  7. Шкідливі звички. Тютюновий дим подразнює дихальні шляхи, оскільки містить багато шкідливих речовин. Вони викликають набряклість та погіршують очищення дихальних шляхів. Крім того, шкідливі звички призводять до послаблення імунітету, через що організм стає сприйнятливим до інфекцій та запалень дихальних шляхів. Такий негативний вплив на органи дихальної системи має й алкоголь.

Викликати закладеність може стороннє тіло в носі. Часто із проблемою стикаються батьки маленьких дітей. Нерідко у  такому разі з боку ушкодження спостерігається кровотеча. У дорослих проблеми закладеності носа можуть бути пов'язані з умовами праці. Так, наявність у повітрі пилу, бруду, хімічних речовин викликає набряклість слизової оболонки. Подібні прояви часто спостерігаються у людей, які працюють на будівництві чи промислових підприємствах.

Такі рідкісні патології, як аутоімунні захворювання та злоякісні новоутворення, також можуть пояснювати, чому хронічно закладено носа. Враховуючи безліч можливих причин, точне діагностування та лікування даного стану потребують уваги фахівців.

Можливі ускладнення хронічної закладеності носа

Стани, пов'язані з тривалою закладеністю носа, можуть мати серйозні наслідки як фізичного, так психічного здоров'я пацієнтів. Серед можливих ускладнень варто виділити:

  1. Атрофію назального епітелію. Приводить до витончення та погіршення функцій носа. При атрофії епітелій більше не здатний адекватно очищати та зволожувати повітря, що вдихається, що може зробити організм більш уразливим перед різними інфекціями. Це може призвести до більш частих застуд та респіраторних захворювань.
  2. Негативний вплив на розумовий розвиток. У дітей, які страждають на постійну закладеність носа, спостерігається гіпоксія. Нестача кисню впливає на функції мозку, що може призвести до навчальних та поведінкових проблем.
  3. Психологічні та емоційні проблеми. Якщо у дорослого постійно закладено носа, це впливає на працездатність, концентрацію уваги та появу постійної втоми.
  4. Поширення запальних процесів. Може спостерігатися, якщо не лікувати патології, викликають закладеність носа. Наприклад, синусити можуть призвести до серйозних ускладнень, включаючи абсцеси та інфекції мозку.

З огляду на можливі негативні наслідки важливо своєчасно звернутися до лікаря, особливо якщо проблема стала хронічною.

Медична допомога при постійній закладеності носа

Якщо носа хронічно закладено, застосовують різні методи лікування. Їхній вибір залежить від причини виникнення проблеми. При необхідності на її визначення призначаються додаткові дослідження. Щоб вилікувати закладеність, можуть застосовуватися такі засоби та методики:

  1. Судинозвужувальні назальні краплі. Призначаються на короткий період для полегшення симптоматики. Необхідно врахувати, що їх тривале та надмірне використання може призвести до побічних ефектів, про які вже згадувалося. Тому такі краплі мають використовуватися строго за призначенням лікаря.
  2. Топічні кортикостероїди. Інгаляції з ними можуть допомогти при алергічному риніті та запальних процесах, зменшуючи набряклість та запалення слизової оболонки.
  3. Антигістамінні препарати. Ці ліки зменшують такі симптоми алергії, як свербіж, набряклість та нежить.
  4. Антибіотики. Використовуються у випадках, коли проблема пов'язана з бактеріальним інфекційним процесом, наприклад, при синуситі.
  5. Нестероїдні протизапальні засоби. Можуть застосовуватися для полегшення запалення та зменшення набряклості.
  6. Фізіопроцедури. Гальванотерапія, дарсонвалізація, УВЧ-терапія та електрофорез можуть допомогти покращити стан слизової носа та полегшити дихання.
  7. Хірургічне втручання. Коли закладеність обумовлена структурними проблемами, такими як викривлення носової перегородки чи поліпи, може знадобитися операція. У першому випадку проводиться септопластика, а в другому ендоскопічне видалення новоутворень.

Лікування хронічної закладеності носа має бути індивідуалізованим та проводитися під керівництвом кваліфікованого лікаря. Якщо потрібна консультація отоларинголога в Києві, рекомендуємо звернутися до клініки «Візіум». Тут працюють досвідчені фахівці, які нададуть професійну допомогу та розроблять найкращий план лікування з урахуванням особливостей організму пацієнта та його потреб.

Будь-ласка, оберіть мову