Гострий середній отит у дитини Медичний центр Візіум
запис на консультацію
UA / RU
Пошуковий запит не повинен бути коротшим за 4 символи

Гострий середній отит у дитини

Дитину з болем у вусі обов'язково потрібно показати лікареві. Лікар під час огляду вуха (отоскопії) відразу зрозуміє, чи є запалення в порожнині середнього вуха чи ні.

Говоримо з доктором МЦ «Візіум» Кандидатом медичних наук Толчинським Вадимом Вікторовичем

Проба з натисканням на козелок вушної раковини часто буває недостовірною, особливо у дітей старше грудного віку. Лікар обов'язково покаже, як правильно промивати ніс і закопувати судинозвужувальні препарати.

Якщо малюк не вміє сморкатися, використовуйте спеціальні аспіратори для відсмоктування слизу з носа. Лікування нежиті зменшить набряк слизової оболонки носа та слухової труби, що покращить вентиляцію середнього вуха та дозволить ексудату вийти через євстахієву трубу природним шляхом.

Під час промивання носа не використовуйте пристрої, що подають у ніс сильний струмінь, оскільки рідина може потрапити через слухову трубу в середнє вухо, що посилить перебіг отиту.

Біль у вусі добре знімають краплі, що містять анестетик (наприклад, Отіпакс), а в більш серйозних випадках — ібупрофен у формі таблеток чи сиропу. Правильно використовувати вушні краплі наступним чином: покладіть дитину на бік, закапайте 3-4 краплі попередньо зігрітих ліків у слуховий прохід, поворухніть вушну раковину, щоб препарат потрапив до барабанної перетинки, зачекайте 1-2 хвилини, не змінюючи положення дитини.

Якщо ви помітили виділення з вуха, ніколи не використовуйте вушні краплі без призначення лікаря. При високій температурі (вище 38,5-39 С) можна дати дитині жарознижувальні препарати (парацетамол або ібупрофен).

У багатьох випадках середній отит може пройти без використання системних антибіотиків. Призначити або не призначити системні антибіотики при отіті вирішить лікар, зваживши такі фактори, як вік дитини, наявність або відсутність лихоманки, наявність або відсутність болю у вусі та ту картину, яку він бачить при отоскопії. У немовлят без антибіотика при лікуванні середнього отиту обійтися важко. При отиті майже завжди повинен використовуватися антибіотик для прийому внутрішньо, тобто у вигляді суспензії або таблеток.

Знайте, що антибіотик у уколах діє нітрохи не краще, а страждань завдає більше. Препаратом вибору для лікування отиту є амоксицилін-клавуланат, оскільки він найбезпечніший для маленьких пацієнтів і ефективний проти тих мікробів, які викликають отит. Після початку лікування антибіотиком ефект має з'явитися досить швидко – температура тіла нормалізується зазвичай протягом 24-36 годин.

Якщо ж лихоманка не знижується і картина у вусі не покращується, може знадобитися проведення тимпаноцентезу - проколу барабанної перетинки для того, щоб випустити гній. На щастя, таке буває дуже рідко. Але якщо це зробити необхідно, знайте, що маленький прокол барабанної перетинки гоїться краще, ніж спонтанна перфорація і не призводить до порушення слуху.

«Що можна і чого не можна робити дитині, у якої отит? І як йому ще допомогти? — питають батьки. Дитина, яка хворіє на отит, може виходити на вулицю. Закривати вуха ватними тампонами не лише марно, та й шкідливо. У жодному разі не можна робити компреси, що зігрівають, на вуха.

Митися і купати можна, якщо барабанна перетинка ціла, без перфорації. Суворих протипоказань для перельоту на літаку при отиті немає, просто продовжуйте все необхідне лікування, а в момент зльоту та посадки запропонуйте дитині попити води, посмоктати соску або дайте їй жувальну гумку. Жувальні та ковтальні рухи допомагають розкритися слуховій трубі, яка вентилює барабанну порожнину та врівноважує тиск з обох боків від барабанної перетинки.

Обов'язково покажіть дитину лікарю, якщо на тлі перебігу отиту у нього виникли порушення ходи, асиметрія обличчя («крива посмішка»), почервоніння або набряклість за вухом, повторне блювання!

Будь-ласка, оберіть мову