Жіночий клімакс: чого чекати і як із цим впоратися?

Жіночий клімакс: чого чекати і як із цим впоратися?

Клімаксом у жінок заведено називати період, коли закінчується менструальний цикл. Точна постановка цього діагнозу допускається лише в тому випадку, якщо менструації відсутні вже понад 12 місяців.

Клімаксом у жінок заведено називати період, коли закінчується менструальний цикл. Точна постановка цього діагнозу допускається лише в тому випадку, якщо менструації відсутні вже понад 12 місяців. Середньостатистичний вік настання менопаузи – 45–55 років. Найчастіше такий стан зберігається протягом семи років, але в окремих випадках можливі винятки, і термін продовжується у два рази.

На цей момент використовуються різноманітні методи, які коригують образ життя і дозволяють мінімізувати наслідки менопаузи шляхом боротьби з її характерними симптомами У даній статті ми розглянемо найефективніші інструменти для усунення неприємних наслідків і розповімо про цей стан більш докладно.

Як дізнатися про настання клімаксу?

Насправді організм сигналізує про швидке припинення менструації задовго до того, як це станеться. Протягом останніх кількох місяців чи років перед настанням клімаксу жінки нерідко стикаються з наступними симптомами:

  1. Порушення менструального циклу 
  2. Надмірна сухість піхви.
  3. Порушення температури організму (раптове відчуття жару або, навпаки, ознобу).
  4. Інтенсивне виділення поту під час сну.
  5. Труднощі із засинанням, збитий режим сну.
  6. Непостійний настрій, дратівливість.
  7. В'яне пружність молочних залоз.
  8. Проблеми з волоссям та сухість шкіри по всьому тілу. 

Зрозуміло, варто пам'ятати про особливості організму кожної конкретної жінки, адже вони можуть суттєво впливати на симптоматику менопаузи. Як показує статистика, більша частина жінок помічають нерегулярність менструальних циклів або затримки, перш ніж вони повністю припиняться.

Існує також пременопауза – це період, що передує остаточному припиненню менструацій. Він зустрічається досить часто і практично має однакову симптоматику. У звичному циклі може з'явитися пауза на один або навіть два місяці, після чого на деякий час все повертається на свої місця. При цьому і самі менструації скорочуються в тривалості, можуть помітно почастішати. Навіть за умови нерегулярності місячних, пременопауза все ще залишає жінці можливість зачати дитину. 

Які причини настання клімаксу?

Настання клімаксу у житті кожної жінки неминуче за наступних причин: 

  1. З роками репродуктивні гормони вже не здатні вироблятися у достатній кількості. Ближче до 30 років знижується вироблення естрогену і прогестерону яєчниками. Саме на ці гормони лягає регулювання менструальних періодів. Коли їх концентрація зменшується, з'являються труднощі з настанням вагітності. Вже до 40 коригується тривалість менструальних періодів у більший або менший бік. При цьому можуть змінюватися їх перебіг та симптоматика. Кінцевий результат таких змін – припинення функціонування яєчників та остаточне завершення менструації.
  2. Гістеректомія. Вилучення матки оперативним шляхом, як правило, не поширюється на яєчники, тому менопауза далеко не завжди настає одразу ж. Попри відсутність менструацій, функціонування яєчників не припиняється, як і вироблення двох найважливіших гормонів: естрогену і прогестерону. Але якщо, крім матки, видалення торкнулося і яєчників, жінка назавжди втрачає здатність завагітніти. Вже в післяопераційний період організм стикається з типовими ознаками клімаксу, оскільки починається несподівана гормональна перебудова.
  3. Хімієтерапія або променева терапія. Лікування ракових захворювань часто супроводжується припливами жару. В результаті терапії може припинитися менструація, але далеко не завжди вона зникає остаточно. У деяких випадках згодом репродуктивні здібності повертаються.
  4. Ниркова недостатність. Згідно зі статистикою, 1% жінок по всьому світу стикаються з клімаксом передчасно, ще до 40 років. Це пов’язано з порушеннями у роботі яєчників, оскільки вони здатні створювати репродуктивні гормони у необхідній кількості. Не завжди можна дізнатися, що саме призвело до зупинки менструації раніше очікуваного терміну. Якщо такі жінки хочуть зберегти своє здоров'я, фахівці призначають гормонозамісну терапію. Вона необхідна для захисту мозку, серця та кісткової тканини.

Незалежно від причини припинення менструації, підібрати відповідні методи для максимально тривалого збереження здоров'я дозволить прийом у гінеколога.

Можливі ризики при клімаксі та способи боротьби з ними

У період клімаксу жінки можуть стикатися з неприємними станами й навіть захворюваннями, а саме:

  • розвиток серцево-судинних хвороб;
  • остеопороз;
  • нетримання сечі;
  • зниження лібідо;
  • різке збільшення ваги.

Всім цим наслідкам можна запобігти або полегшити, якщо заздалегідь вживати заходів. Усунення симптоматики допоможе відтягнути момент погіршення здоров'я. Серед найефективніших заходів:

  • гормональна терапія;
  • вагінальний естроген;
  • слабкі антидепресанти;
  • препарати для запобігання остеопорозу. 

Підібрати відповідний варіант з урахуванням стану вашого організму допоможе лікар.

Важливо пам'ятати, що настання клімаксу є цілком природним та неминучим процесом старіння, до якого слід ставитися спокійно та без паніки. Однак не варто нехтувати можливими наслідками від цього стану, запобігти яким можна, відреагувавши на нього вчасно. Фахівці рекомендують з ранніх років контролювати свою вагу та зміцнювати кістки, щоб полегшити собі завдання у майбутньому. Для цього потрібно лише налагодити правильне харчування і не забувати про регулярну рухову активність. Більш докладні поради для підтримки жіночого здоров'я можна отримати у свого гінеколога.

Будь-ласка, оберіть мову