Адаптація до дитячого садка | Медичний центр Візіум
запис на консультацію
UA / RU
Пошуковий запит не повинен бути коротшим за 4 символи

Адаптація до дитячого садка

Адаптація до дитячого садка: новий спосіб життя, нові мікроорганізми. Завтра – перший раз у дитячий садок. Мабуть, у всіх без винятку. Батьків ця думка викликає досить трепетні відчуття. Переживаючи період адаптації зі своїми чадами батьки ніби вкотре складають серйозний життєвий іспит, адже вони чують з усіх боків, що більшість дітей у дитячому садку нескінченно хворіють.

Мабуть, у всіх без винятку  Батьків ця думка викликає досить трепетні відчуття. Переживаючи період адаптації зі своїми чадами батьки наче черговий раз складають серйозний життєвий іспит, адже вони чують з усіх боків, що більшість дітей у дитячому садку нескінченно хворіють. І це швидше природний процес, тому що потрапляючи в нове середовище, дитина відчуває, як мінімум, два види стресу: психологічний і мікробний (зокрема, вірусний). Якщо раніше причини  респіраторних захворювань у дітей здебільшого були риновіруси, аденовіруси, віруси парагрипу, то зараз завдяки вперше проведеній в Україні ідентифікації нових респіраторних вірусів переважають бокавіруси, метапневмовіруси, респіраторно-синцитіальні віруси, корона- та астровіруси; вважаю, що окрему тему для вивчення є герпетичні інфекції у дітей.

Звичайно ж! Дитячий, ще недостатньо зрілий імунітет зазнає значного навантаження, спрямовуючи свої зусилля на вирішення проблем у кількох напрямках: боротьбу зі стресом і новими мутуючими (як це не жахливо звучить) МІКРОБАМИ.  Думаю, для багатьох є природним той факт, що легше проходять адаптацію (пристосування) до нових умов перебування  діти, що мають кращі показники  ЗДОРОВ'Я.

Потрібно пам'ятати: кожен із нас індивідуальний! Основи імунітету закладаються ще до народження, і сьогодні з'явилися технічні можливості виявлення мікроскопічних подій і внутрішньоутробно, і під час народження, що, як вважають  міжнародні експерти  може стати ключем до майбутнього розвитку людства. Згідно з єдиною думкою вітчизняних педіатрів основою   здоров'я кожної дитини та профілактики найбільш поширених захворювань мають бути здоровий спосіб життя та раціональне збалансоване харчування.

 Давайте не забуватимемо Гіппократа:
« Наші харчові речовини мають бути лікувальним засобом, а наші лікувальні засоби мають бути харчовими речовинами.

Кожне наступне захворювання важче попереднього.

Передусім кожному з нас, батьків, не хотілося б, щоб це питання стосувалося будь-кого; хотілося б розглядати його не більше, ніж «страшилку». Це – як ліричний відступ.

Насправді, найбільша кількість випадків гострих респіраторних захворювань (до 85%) відзначається у групі дітей, у яких є фонові стани:
- алергічна патологія: атопічний дерматит, алергічний риніт, бронхіальна астма
- вогнища хронічної інфекції: тонзиліти, аденоїдити, синусити
- пізніше дозрівання імунної системи.
Таким дітям потрібна правильна тактика ведення лікарем-педіатром, а також грамотна реабілітація.

Який правильний вихід: чи забирати дитину з дитячого садка?
Хочу зазначити, що це має бути зовсім простим. крайнім заходом, припустимо, після перенесеного тяжкого інфекційного захворювання (наприклад, кашлюку або ускладненої вітряної віспи). Організму в цьому випадку потрібно дати час на відновлення; дитини повинен спостерігати лікар, враховуючи його особливості та фонові стани.

Чи велика небезпека інфекцій у дитячому садку?
Скажімо, небезпека інфікування збільшується при недотриманні прийнятих санітарно-гігієнічних норм (регулярне вологе прибирання, провітрювання, використання кварцової лампи). Не повинна страждати друга сторона цієї проблеми: важливий правильний догляд та увага до дітей, наприклад, адекватна оцінка погодних умов та відповідний одяг.

Не дивуйтесь! Хотілося б наголосити на важливому аспекті повноцінного раціону харчування в наших дитячих садках, який безпосередньо пов'язаний зі станом опорності дитячого організму інфекціям. На жаль, доводиться визнати, що в даний час всі ми живемо в умовах макроекологічних змін, які призводять до nbsp; використання агресивної промислової переробки їжі (рафінування, пастеризація, використання антибіотиків), що негативно впливає на здоров'я дітей. Вважаю, що харчування в дитячих садках є ще й великою соціальною проблемою.

У якому віці безпечніше віддавати дитину до дитячого садка?
Краще починати відвідувати дитячий садок не раніше 2,5-3 років (це моє глибоке переконання).  Хочу пояснити чому:
- дитина  стає зрілішим в імунній відповіді - до   цього віку багато дітей переважно щеплені від основних інфекційних захворювань.

Як підготувати дитину до дитячого садка?
І ось настає досить складний  момент для багатьох батьків: необхідно підготувати своє улюблене чадо до дитячого садка. Якщо Ви думаєте, що це займає певний проміжок часу – помиляєтесь. Підготовка до відвідування дитячого колективу починається з народження: Ви оточуєте свою дитину КОХАННЯМ  і дбайте про його ЗДОРОВ'Я. Не обходьте всіляко питання, пов'язані з вакцинацією, навіть в умовах складнощів з постачанням імунобіологічних препаратів в Україну. Повірте, Ви підточуєте і без того порушений колективний імунітет. Безпосередньо перед вступом до дитячого садка дуже рекомендую обстежити Вашу дитину в повному обсязі: крім огляду вузькими фахівцями та лабораторного обстеження бажано з профілактичною метою зробити УЗД серця та органів черевної порожнини ( зробити цього – собі дорожче). Дуже раджу мати запас часу, щоб за необхідності скоригувати можливі відхилення у стані здоров'я.

Як допомогти малюку в перші дні? Безумовно, особливо важливий дитині  у перші дні відвідування саду комфортний мікроклімат у сім'ї, теплі відносини між батьками, не кажучи вже про правильне повноцінне харчування та чистий будинок. Ми вже говорили про вплив кількох видів стресу на організм дитини при його адаптації до дитячого садка, що неминуче веде до ослаблення імунітету і частих захворювань. Відомо, що обов'язковим супутнім фактором будь-якого стресу є кишковий дисбіоз, що розвивається після нього, тому однією з важливих умов підтримки здоров'я є збереження фізіологічної мікрофлори кишечника.

Ще на початку 19-го століття видатний учений І.І.Мечников вперше обґрунтував концепцію «пробіотиків» і запропонував вживати живі молочнокислі бактерії. Пробіотики у складі кисломолочних продуктів підтримують функціонування фізіологічної кишкової мікрофлори, епітеліального кишкового бар'єру, а також імунної системи слизової оболонки кишечника. При вживанні пробіотиків відзначається нормалізація складу кишкової мікрофлори, позитивні імуномодулюючі та метаболічні ефекти.

Отже, якщо Ви дійсно хочете допомогти своїй дитині, обов'язково введіть у її раціон кисломолочні продукти власного приготування, без консервантів та барвників. Можете бути впевнені: це не займе багато часу і навіть не вимагатиме покупки йогуртниці (це за бажанням), зате істотно підтримуватиме здоров'я Вашого малюка!

Основні симптоми вірусних захворювань.
Багато цих симптомів не є вузькоспецифічними, як наприклад:
- закладеність і виділення з носа (водянистого або слизового характеру)
- кашель як сухий, так і продуктивного характеру
- зміни голосу, осиплість аж до стенотичних проявів
- прояви кон'юктивіту, як правило, катарального (у вигляді почервоніння склери)
- і, звичайно ж, підвищення температури тіла, з більшою ймовірністю , Досить високою, до 38,7-39градусів за Цельсієм.

Хочу звернути Вашу увагу, що відрізнити вірусну інфекцію від усіляких інших може лише доктор-педіатр (іноді для цього доводиться використовувати додаткові методи дослідження).

Що  можна робити   що  ні? Багато хто з нас переживають кожне захворювання свого малюка, як вперше. Часто доводиться чути від турботливих батьків: Краще б я сам (сама) перехворів (а)!

У критичні моменти закликаю Вас зібратися і не розгубитися:
МОЖНА – часте тепле питво (трав'яні чаї, узвар, морси); якщо дитина маленького віку, то пиття має бути. дробовим (невеликими порціями, але кожні 1-2години);
Закликаю всіх батьків не забувати про цю важливу складову успішного лікування респіраторних захворювань!
При необхідності (підвищення температури тіла вище 38-38,5) дати дитині жарознижувальне засіб (парацетамол, ібупрофен).
Забезпечити циркуляцію свіжого повітря (провітрюванням або іонізацією повітря).
Зробити виклик і чекати лікаря-педіатра.

НЕ МОЖНА – займатися самолікуванням, особливо купувати в аптеці (поки це дозволяється без рецепта) антибактеріальні препарати!
Використовувати без рекомендації лікаря теплові процедури та різноманітні компреси (на грудну клітку, вуха тощо)

Профілактика респіраторних вірусних інфекцій. Слово, що красиво звучить «профілактика» особливо актуально в nbsp; педіатрії.

Багато важливих для Вашого малюка заходів профілактики респіраторних захворювань вже пролунало у всьому вищесказаному. Хотілося б додати про необхідність режиму дня, і цей вжитий і підтримуваний Вами захід дасть можливість досягти ще більшого успіху на шляху до покращення здоров'я Вашої дитини!

Будь-ласка, оберіть мову