Чому болить горло? | Медичний центр Візіум
запис на консультацію
UA / RU
Пошуковий запит не повинен бути коротшим за 4 символи

Чому болить горло?

Проблема хронічного тонзиліту.

Хронічний тонзиліт - це запальний процес піднебінних мигдалін, що розвивається на тлі загальної або місцевої імунологічної недостатності. Квітень-травень-час нових вспів простудних захворювань і загострень хронічних процесів.

Зима начебто вже позаду, сонце дуже світить, ринки радують молодою зеленню і хворе горло, здавалося б, позаду. Але немає. Вважається, що весняний період ще й небезпечніший за зимовий. З – за зимових стресів імунітет ослаб і організм вже не може так бурхливо реагувати на хворобу, як він це робив взимку-видавати високу температуру і протягом декількох днів за рахунок внутрішніх резервів справлятися з хворобою. Крім того, погода в цей період дуже нестійка і нам, що скучили весняними днями, при першій же можливості хочеться зняти з себе теплий одяг і насолоджуватися сонцем. Але тут подув поривчастий вітер ми, непомітно для себе, переохолодилися, і без того ослаблений імунітет геть-чисто відмовляється нас захищати і – привіт, запалені мигдалики! Часті рецидиви хронічного тонзиліту знижують якість життя, небезпека його полягає в тому, що він може призвести до розвитку серйозних ускладнень -ревматизму, гломерулонефриту і т.д., що надалі може стати причиною інвалідизації пацієнта. Між тим, серед практикуючих лікарів досі відсутні загальноприйняті підходи до тактики обстеження та ведення даної патологи. Консервативні методи лікування-повторні курси антибактеріальної терапії, місцеві процедури (промивання, фізіотерапевтичні методи) не завжди виявляються ефективними, що врешті-решт змушує таким пацієнтам призводить тонзилектомію. І після операції у пацієнтів можуть зберігатися скарги на болі в горлі, субфебрилітет, зниження працездатності. І в чому ж причина?

Раніше вважалося, що загострення хронічного тонзиліту пов'язане з реактивацією виключно бактеріальної інфекції, що виділяється при бакпосевах з піднебінних миндалин: В- гемолітичний стрептокок, Staphylococcus; Hemophillus influenza, пневмококи. Саме з урахуванням їх виявлення і призначається антибактеріальна терапія, приносячи не завжди бажаний ефект. В даний час доведено, що не тільки бактерії визначають запальний процес, але і наявність вірусів-таких як: Епштейн Барр вірус (57%), вірус герпесу 6 типу (25%) за даними зарубіжних досліджень. віруси відносяться до сімейства герпетичних вірусів, здатних до довічної персистенції і що призводять до розвитку вторинної імунологічної недостатності, що і є причиною хронізації процесу і неефективності проведення як консервативного, так і оперативного лікування. Таким чином, етіологічним фактором хронічного тонзиліту є вірусно-бактеріальні асоціації, що необхідно враховувати при обстеженні та веденні пацієнтів з даною патологією. пацієнтів проводиться вірусологічне дослідження, з наступним включенням в комплексну терапію противірусних і імуномодулюючих препаратів, що дозволяє зменшити кількість рецидивів і необґрунтованих оперативних втручань.

Будь-ласка, оберіть мову