Що ж таке імунітет: вроджений та набутий | Медичний центр Візіум
запис на консультацію
UA / RU
Пошуковий запит не повинен бути коротшим за 4 символи

Що таке імунітет?

— Розберемося, що таке імунітет (вроджений, набутий). Як організовано імунний захист нашого організму? Імунітет - це здатність імунної системи захищати наш макроорганізм від дії будь-яких чужорідних мікроорганізмів. Імунна система контролює знищення пошкоджених клітин або клітин застарілих, тим самим захищає нас від онкологічних захворювань.

Вроджений імунітет - який передається у спадок, генетично від батьків до дітей. Саме з успадкованим дефектом у вродженому імунітеті пов'язана сімейна схильність до розвитку імунозалежних захворювань (алергії, імунодефіциту, пухлин). Придбаний імунітет - формується протягом усього життя і є відображенням його індивідуального досвіду взаємодії з антигенами навколишнього середовища.
Природний імунітет поділяється також на природний та штучний. Наприклад, перехворівши на краснуху, ми набудемо тривалого імунітету. Краснухою вдруге ми вже не захворіємо. Це приклад природного імунітету. Штучний імунітет  у свою чергу ділиться на пасивний і активний. Коли лікар вводить вакцину, у людини формується активний штучний імунітет. Протягом двох-трьох тижнів формується імунна відповідь на введення вакцини. Пасивний імунітет створюється в тому випадку, коли потрібно швидко зреагувати на якусь проблему. У таких ситуаціях вводяться гамма-глобуліни або анатоксини, імунна відповідь розвивається протягом доби, але вона короткочасна.

— У яких випадках імунітет потребує підтримки у дорослих та дітей?
Є два періоди року, коли ми всі потребуємо підтримки імунітету: осінь та весна. Осінь – активний пік вірусних захворювань, відповідно, у цей період потрібно займатися профілактикою. Весна - слабшає імунна система, зменшується надходження корисних мікроелементів і вітамінів з їжею, до того ж ще мало сонця. У ці два періоди ми маємо активно займатися підтримкою нашого імунітету. Якщо ми бачимо дітей, що часто хворіють і дорослих (часті випадки ГРВІ, які закінчуються бактеріальним ускладненням, загострення хронічних синуситів, отитів, часто рецидивні бронхіти; 1-2 рази на рік пневмонія), тоді ми говоримо про імунну дисфункцію. У таких випадках обов'язково слід звертатися до фахівця, який досліджує імунний статус і при необхідності призначить лікування. До речі, нормальна ситуація, коли діти хворіють до 8 разів рік без бактеріальних ускладнень; дорослі – 4-6 разів на рік також без ускладнень.

— Причини зниження імунітету у дорослих і дітей? Насамперед основними причинами є гіподинамія, неправильне незбалансоване харчування, недостатнє перебування на свіжому повітрі. У комплексі це все призводить до послаблення імунітету. У таких випадках обов'язково потрібно вживати продукти, які допоможуть нашій імунній системі правильно функціонувати, — білкові продукти (м'ясо, риба), то з  чого  у подальшому будуть формуватися антитіла. І тут слід згадати про вегетаріанство та веганство. Вегетаріанці і вегани дуже вразливі, тому що не вживають в їжу м'ясо, отже, в їхній організм не надходить корисних елементів, адже будівельні матеріали повинні надходити. Необхідна нам також клітковина, овес (впливає на рівень лейкоцитів).

— Найкраща підтримка для імунітету – це?

  • емоційний комфорт;
  • мінімізація стресів;
  • активний спосіб життя;
  • правильне раціональне харчування (білки, жири, вуглеводи);

— При підтримці тих чи інших систем, яке має бути харчування?
Якщо, наприклад, у пацієнта є  проблеми з печінкою та жовчовивідними шляхами, то  обов'язково варто звернути увагу на режим харчування - часте дробове харчування (5 разів на добу), з раціону такого пацієнта необхідно виключити гострі, смажені, солоні та копчені продукти.  Проблема сучасного офісного співробітника - не їмо протягом дня, а ввечері наїдаємося. Це не правильно! Якщо є проблеми з кишечником, в раціоні повинні обов'язково бути присутніми кисло-молочні продукти, можна придбати йогуртниці і з їх допомогою робити самостійно домашні йогурти. Обов'язкові  у раціоні будь-якої людини овочі та фрукти, так як це джерело вітамінів.

— Нескладні поради бадьорості? Це перш за все режим! З напоїв краще вибрати зелений чай з імбиром, гвоздикою, лимоном. До речі, вийде чудовий імунний коктейль. Ранок краще починати не з кави, а цитрусового фрешу. Цитрусові активують і бадьорять. Кава, наприклад, має сечогінний ефект, відповідно, ні про яку бадьорість через годину після випитої кави говорити не можна.

— ТОП-7 продуктів для підтримання імунітету?

  • м'ясо;
  • риба;
  • морепродукти;
  • цитрусові;
  • горіхи;
  • овес;
  • броколі

— Трав'яні чаї, часник, мед, лазня та сауна допоможуть у підтримці імунітету?
Для підтримки роботи нормальної роботи системи все буде у плюс. АЛЕ, якщо є онко настороженість, серцево-судинні захворювання, шкірні проблеми, потрібно бути обережним з лазнями та саунами, відвідувати їх з дозволом лікаря. Трав'яні чаї, часник, мед корисні для підтримки здорової системи (тобто в тому випадку, коли немає жодних патологічних порушень).

— Чи потрібно приймати медикаменти для підтримки імунітету? Тільки за призначенням лікаря! Коли триває якийсь збій у роботі імунної системи, необхідно прийти на консультацію до імунолога. Доктор досліджує імунний статус, при необхідності направить на додаткове обстеження. та  у разі виявлення будь-яких дефектів імунної системи, призначить необхідні медикаменти.

Будь-ласка, оберіть мову