Як довго живе вірус

У латентній (прихованій) формі вірус герпесу може перебувати протягом надзвичайно тривалого періоду, обмеженого часом існування заражених клітин та їх потомства. Тому збудник вражає або довгоживучі клітини, що має місце при герпесі 1,2,3 типів, коли вірус перебуває в клітинах сенсорних нервових гангліїв або короткоживучі, але структури, що активно розмножуються, є безсмертними в популяційному плані як це спостерігається при герпесі 4,5 ,6,7,8 типів, коли віруси розмножуються переважно у лейкоцитах та епітеліоцитах.

Симптоми герпесу

Частою скаргою на прийомі у імунолога є ознаки синдрому хронічної втоми (характерно для 4,5,6,7 типів) - швидка стомлюваність, апатія, міалгії, артралгії, почуття "розбитості", навіть після повноцінного нічного сну; лімфаденопатії. Візуальні форми герпесу (1,2,3 тип) виявляються дрібним везикулярним висипом з серозним вмістом, часто болючим, свербіжним.

Які органи та системи вражає герпес

Віруси герпесу мають справді дивовижну властивість пантропізму, тобто. можуть вражати практично всі органи тканини чутливого організму, що зумовлює значну клінічну різноманітність захворювань, а також пояснює необхідність дослідження найрізноманітніших біологічних середовищ (слина, сльоза, кров, цереброспінальна рідина) для підтвердження діагнозу. Вірус герпесу викликає інфекційні захворювання – ndash; вітряна віспа, інфекційний мононуклеоз, вражає очі - офтальмогерпес, може викликати герпетичну ангіну, герпетичний гепатит, міокардит, уретрит, цистит і т.д.

Одне з найсерйозніших ускладнень — герпетичний менінгоенцефаліт, який виникає на тлі сильної імунної супресії. Як правило, це буває при ВІЛ-інфекції.

Профілактика герпесу

  • Презервативи. Ефективність висока, але слід пам'ятати, що вона менше 100%, тому що передача вірусу може здійснюватися і через області слизових оболонок і шкіри (особливо за наявності на ній мікротріщин і пошкоджень), що не закриваються презервативом.
  • Антисептичні засоби (мірамістин та подібні), якими слід обробляти ділянки, на які могло статися потрапляння вірусу. Ступінь ефективності визначити важко.
  • Ретельно мийте руки після контакту з ураженим герпесом ділянкою шкіри.
  • Постійно мийте руки після перебування у громадському транспорті, торкання руками грошових купюр, перед їдою тощо. Дослідження показують, що найбільше вірусних бактерій знаходиться на: грошах, мобільному телефоні, у громадському транспорті (поручні), клавіатурі, громадських туалетах.
  • Обов'язково використовуйте особисті предмети гігієни і зберігайте їх окремо від інших.
  • Після туалету необхідно продезінфікувати сидіння унітаза (вірус живе до 4 годин на пластику).
  • При генітальному герпесі необхідно утримуватися від статевих контактів.

Герпес та вагітність

Будь-який вірус герпесу може викликати передчасні пологи, завмерлу вагітність, мимовільні аборти, тому кожна жінка перед плануванням вагітності повинна пройти дослідження на TORCH-інфекції. Якщо все-таки є активний вірусний процес, його потрібно пролікувати. Герпес лікується на будь-яких термінах.

Ефективні методи лікування

Основними препаратами лікування вірусу герпесу є препарати ацикловіру, валацикловіру, інозину пранобекса. Добре зарекомендували себе специфічні протигерпетичні імуноглобуліни, препарати інтерферонів.

Народна медицина: за та проти

При первинних епізодах герпесу пацієнти люблять припікати елементи вірусного висипу йодом. АЛЕ! Це не лікування, а зняття симптоматики, обмеження зони ураження. Противірусного ефекту немає. У жодному разі не варто займатися самолікуванням, зверніться до лікаря, оскільки більшість народних рецептів лише знімають симптоматику, але ніяк не лікують.

Міфи і правда про герпес

Твердження: «Герпес—це незаразне захворювання».
Відповідь лікаря: «Герпес заразний».

Твердження: «Найкраще лікування - припікання»
Відповідь лікаря: «Ні, це тільки зняття симптоматики
Твердження: «Герпес — абсолютно безпечна недуга, завжди вражає тільки шкірний покров».
Твердження: «Генітальним герпесом ніколи не заразишся, якщо використовувати презерватив».
Відповідь лікаря: «Презервати мінімізує ризик зараження».
Твердження: «При відвідуванні бані і сауни можна заразитися герпесом». гігієну.
Твердження: «Вірус герпесу може бути в організмі і не проявлятися».
Відповідь лікаря: «Так».