Рак шийки матки та ВПЛ: що робити? | Медичний центр Візіум
запис на консультацію
UA / RU
Пошуковий запит не повинен бути коротшим за 4 символи

Рак шийки матки та ВПЛ

Від раку шийки матки у світі кожні дві хвилини гине одна жінка. Але є і хороша новина, яка полягає в тому, що тепер ми можемо зупинити рак шийки матки ще до його початку - шляхом вакцинації проти важковиліковного вірусу, що викликає рак, вірусу папіломи людини.

Світове значення раку шийки матки.Раком шийки матки у всьому світі страждають понад 1,4 мільйона жінок.Це захворювання є другою за поширеністю формою раку у жінок у віці 15-45 років і знаходиться на третьому місці серед провідних причин смерті від раку у жінок, поступаючись лише раку грудей і раку легень. Найбільш висока смертність спостерігається в країнах, що розвиваються. У жінок, які не проходять регулярних скринінгових обстежень, рак шийки матки може стати непомітним вбивцею, оскільки захворювання часто розвивається протягом багатьох років без очевидних симптомів. До моменту появи симптомів захворювання часто знаходиться вже на запущеній стадії.

Вірус, що викликає рак шийки матки.

Рак шийки матки викликає вірус папіломи людини (ВПЛ), який передається при статевих контактах. На жаль, презервативи не дозволяють повністю захистити жінку від інфекції HPV, оскільки поширення вірусу не обов'язково пов'язане з повноцінним статевим актом, а може виникати навіть при шкірному контакті в області геніталій.

Існує близько 100 відомих типів ВПЛ, але тільки 15 з них можуть призводити до виникнення раку шийки матки. У сукупності чотири типи вірусу, що викликають розвиток раку (16, 18, 45 і 31), є найбільш поширеними, будучи причиною більш ніж 80 відсотків всіх випадків раку шийки матки в світі. HPV 16, 18 і 45 особливо небезпечні, так як вони пов'язані практично з 90% випадків розвитку аденокарциноми, дуже агресивної форми раку шийки матки.

ВПЛ широко поширений: за оцінками, до 80 відсотків жінок протягом життя заражаються вірусом ВПЛ і до 50% з них заражаються формами вірусу, що викликають розвиток раку. На щастя, в більшості випадків інфекція спонтанно дозволяється, проте при хронічній інфекції ризик розвитку раку шийки матки різко зростає. Прогресуюча інфекція вірусу, що викликає рак, призводить до аномальних передракових змін клітин шийки матки, які згодом можуть перетворитися на ракові клітини.

Лікування вірусу HPV є труднощами, оскільки природна імунна відповідь після перенесеної інфекції може бути недостатньою для захисту від інфікування згодом. Крім того, з віком імунітет знижується, інфекції стають більш схильними до персистенції і, таким чином, до прогресування до раку.

Скринінгове обстеження

Найпотужнішою зброєю у боротьбі з раком шийки матки є його профілактика. Там, де це можливо, регулярні скринінгові обстеження з дослідженням мазків дозволяють створити систему раннього попередження, що виявляє ознаки аномальних або передракових клітин і дозволяє в деяких випадках видалити уражену тканину. Хоча скринінг дозволяє виявляти >випадків аномалій залишаються нерозпізнаними. Також має значення і те, що отримання патологічних результатів мазка може бути для жінки травмуючим переживанням, як і хірургічні процедури, що використовуються для знищення уражених клітин.

Вакцинація

Хороша новина полягає в тому, що тепер існує спосіб зупинити рак ще до його початку - шляхом вакцинації від інфекції вірусу папіломи людини. За оцінками, ефективність вакцинації, поряд з
регулярним скринінговим обстеженням, може дозволити знизити ризик розвитку раку шийки матки на 94%, порівняно з відсутністю будь-якого втручання.

У зв'язку з тим, що ВПЛ - не звичайний вірус і має здатність ховатися. від природного імунітету, дуже важливо забезпечити сталість і потужність імунної відповіді, викликаної вакцинацією, а також переконатися, що він захищає від найбільш поширених і агресивних типів вірусу, що викликають розвиток раку. Щоб запобігти інфікуванню ,
що викликають розвиток раку, рекомендується проводити вакцинацію до першого статевого контакту, але у зв'язку з тим, що жінка може зіткнутися з вірусом у будь-який момент життя, практично всім жінкам може бути показано проведення вакцинації.

Однак тепер у нас є спосіб запобігти значній частині випадків розвитку раку шийки матки і значно поліпшити тривожну статистику захворювання. Жінки всього світу обирають відповідальність, незалежність та контроль над своїм життям. Тепер у них є можливість захистити себе, не пропускаючи призначених досліджень мазків і обговоривши з лікарем вакцинацію. Подумайте, адже це може врятувати ваше життя.

Вакцинація проти раку шийки матки "Церварікс"

ПОКАЗАННЯ:

Вакцина Церварікс™ показана для профілактики персистуючої інфекції, передпухлинних уражень (шийки матки, вульви і піхви) і раку шийки матки, що викликається певними онкогенними типами ВПЛ у дівчат і жінок, починаючи з 9-річного віку. до 14 років на момент першої ін'єкції, Церварікс trade; можна застосовувати згідно з дво- або тридозовим графіком (таб 1). Починаючи з 15-річного віку і старше рекомендується тільки тридозовий графік вакцинації.

Будь-ласка, оберіть мову