Гідронефроз: причини розвитку, діагностика та лікування
запис на консультацію
UA / RU
Пошуковий запит не повинен бути коротшим за 4 символи
  • Київ
  • Блог
  • Гідронефроз: причини розвитку, діагностика та лікування

Гідронефроз: причини розвитку, діагностика та лікування

На превеликий жаль, не всі захворювання нирок можна виявити на ранніх стадіях розвитку, деякі спочатку протікають без симптомів. До них належить гідронефроз.

На превеликий жаль, не всі захворювання нирок можна виявити на ранніх стадіях розвитку, деякі спочатку протікають без симптомів. До них належить гідронефроз – патологічний стан, викликаний погіршенням відтоку сечі з нирок, унаслідок чого розширюються ниркові мисочки та чашки під впливом наростального гідростатичного тиску. При цьому відбувається стиснення канальців органу, порушується кровотік усередині нього з наступним відмиранням тканин.

Відсутність своєчасної медичної допомоги призводить до ниркової недостатності, інших серйозних ускладнень. Фахівці медичного центру Visium Clinic у Києві успішно діагностують та лікують це захворювання з використанням сучасного обладнання та прогресивних методів терапії.

Чим спричинено розвиток гідронефрозу

Захворювання зустрічається серед новонароджених та дорослих (чоловіків та жінок з рівною частотою). Його походження вторинне — на тлі інших патологічних станів органів сечостатевої системи, малого таза або очеревини.

Гідронефроз буває вродженим та набутим. У першому випадку його симптоми з'являються у ранньому дитинстві та навіть діагностуються в період внутрішньоутробного розвитку плода, у другому – відбувається поступове прогресування патології з одностороннім або двостороннім нирковим  ураженням. Вроджене порушення відтоку сечі може бути спричинене:

  • аномальним розташуванням ниркових артерій та сечоводу;
  • дискінезією (порушенням моторики) сечовивідних шляхів;
  • здавленням сечоводу;
  • звуженням просвіту або частковим/повним перекриттям сечовивідних шляхів.

Гідронефроз може виникати та у вагітних жінок внаслідок збільшення матки, що чинить тиск на сечоводи, інфікування сечовивідних шляхів, гормональних змін.

Набутий гідронефроз виникає через розвиток:

  • сечокам'яної хвороби, коли камені блокують сечовід і порушують відтік сечі;
  • доброякісних або злоякісних новоутворень сечовивідних шляхів, простати, матки та придатків;
  • хронічного циститу, пієлонефриту, уретриту та інших інфекційно-запальних захворювань органів сечовидільної системи;
  • спинно-мозкової дисфункції;
  • наслідків травм в області нирок.

Важливо точно визначити причину захворювання, що дозволяє лікареві розробити ефективну тактику лікування.

Симптоми гідронефрозу

Небезпека захворювання полягає в тому, що на ранніх стадіях симптоми часто не виявляються, але хвороба продовжує прогресувати та несподівано діагностується під час профілактичного ультразвукового дослідження. У початковому першому ступені розвитку вона супроводжується ізольованим розширенням ниркової мисочки, у другій ранній – розтягуванням чашок нирки та стисканням паренхіми сечею, при цьому функція органу знижується наполовину. Термінальна третя стадія характеризується витонченням ниркової тканини, заповненням її порожнини рідиною. Якщо друга нирка не справляється із надмірним навантаженням, такий стан призводить до ниркової недостатності.

Ознаки гідронефрозу:

  • тупий, різкий або колючий біль у попереку, що віддає в живіт;
  • часте та болісне сечовипускання;
  • зміна кольору, загального обсягу сечі;
  • відчуття тиску або напруги в ділянці нирки, що іноді поширюється до живота або в ділянку сечового міхура;
  • лихоманка та/або озноб – ознаки інфікування сечовивідних шляхів як ускладнення гідронефрозу, оскільки застій сечі у нирках служить чудовим живильним середовищем для бактерій;
  • набряклість тканин в ділянці нирки, видима або відчутна. 

Термінальна стадія хвороби характеризується гострою нирковою недостатністю із різким зниженням добового обсягу сечі, гіпертензією, анемією, набряклістю.

Методи діагностики гідронефрозу

Вроджені форми хвороби діагностуються внутрішньоутробно під час планового ультразвукового обстеження вагітних з наступним уточненням діагнозу неонатологами. Через неспецифічність ознак набутого гідронефрозу патологію важко визначити, проте важливим діагностичним критерієм служить часте інфікування сечостатевих шляхів. Для постановки правильного діагнозу слід звернутися до уролога чи нефролога.

Методи діагностики гідронефрозу:

  1. Фізикальний огляд пацієнта, аналіз його скарг, збирання анамнезу.
  2. Ультразвукове дослідження (УЗД) нирок («золотий» стандарт ранньої діагностики).
  3. Загальні аналізи крові та сечі.
  4. Комп'ютерна або магнітно-резонансна томографія, що дає детальну інформацію про структуру нирок та сечовивідних шляхів.
  5. Екскреторна урографія.
  6. Нефросцинтиграфія (рентген черевної порожнини із контрастом).

Регулярний профілактичний огляд із проходженням УЗД нирок рекомендується навіть за відсутності симптомів хвороби, оскільки на термінальній стадії суттєво зростає ризик незворотного ураження внутрішньої ниркової структури.

Лікування гідронефрозу у медичному центрі «Візіум»

Першочергове завдання терапії – повноцінно відновити нормальний відтік сечі із нирки. Після встановлення діагнозу показано хірургічне втручання із застосуванням одного з методів:

  • відкритої пластики сечоводу у місці його звуження;
  • лапароскопії  – малоінвазивної операції, що усуває дефекти без великих шрамів;
  • стентування сечоводів через природні просвіти сечовивідних шляхів.

Лікар вибирає методику, враховуючи локалізацію та розмір звуження канальців, причини патології, особливості кожного клінічного випадку

Консервативна терапія застосовується як допоміжна лікувальна процедура, що полегшує стан пацієнта. Вона призначена для зняття запалення, покращення функціонування нирок, лікування інфекцій, які провокують гідронефроз. Медикаментозну терапію призначають на ранніх стадіях хвороби до порушення функції нирок, але вона не усуває її причину. Таке лікування передбачає прийом протизапальних препаратів, а у разі приєднання бактеріальної інфекції – антибіотиків. Профілактика захворювання включає дотримання питного режиму та дієти, здоровий спосіб життя, проходження регулярних медичних оглядів.

У київському МЦ Visium Clinic ви отримайте консультацію експертів різних напрямів медицини з діагностикою та лікуванням на сучасному обладнанні. Записавшись на прийом до лікаря за допомогою форми на сайті, можна погодити зручний для вас час візиту до клініки. Високий рівень сервісу, доступні ціни на послуги, уважний та чуйний персонал, досвідчені лікарі – головні переваги центру.

Література:

  1. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fped.2020.00520/full
  2. https://www.researchgate.net/publication/338875705_An_overview_of_hydronephrosis_in_adults
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5639898/
  4. Хашим Хашим, Крістофер Р. Дж. Обструкція сечовидно-мискового з’єднання Вудхауса. Європейські урологічні добавки. 2012. № 11. С. 25-32.
Будь-ласка, оберіть мову