Гестаційний діабет у вагітних: перебіг і способи лікування
запис на консультацію
UA / RU
Пошуковий запит не повинен бути коротшим за 4 символи
  • Київ
  • Блог
  • Гестаційний діабет у вагітних: перебіг і способи лікування

Гестаційний діабет у вагітних: перебіг і способи лікування

Згідно з медичною статистикою, у 5–10% жінок у другій половині вагітності виникає гестаційний діабет – метаболічна дисфункція внаслідок зміни гормонального фону.

Згідно з медичною статистикою, у 5–10% жінок у другій половині вагітності виникає гестаційний діабет – метаболічна дисфункція внаслідок зміни гормонального фону. Захворювання самостійно проходить після пологів, проте надалі є висока ймовірність розвитку діабету другого типу. Такий стан при виношуванні плода загрожує серйозними наслідками для здоров'я та життя дитини.

Рання діагностика гестаційного діабету під час ведення вагітності та адекватне лікування у медичному центрі Visium Clinic у Києві дозволять попередити негативний результат хвороби для майбутньої мами та малюка.

Чому виникає гестаційний цукровий діабет

При виношуванні плода посилюється вироблення організмом жінки естрогенів, прогестерону та кортизолу, що викликають несприйнятливість клітинних рецепторів до інсуліну. Через свою інсулінорезистентність клітини організму стають нечутливими до цього гормону, в них порушується вуглеводний обмін. Оскільки глюкоза не може потрапити до них, вміст цукру в крові суттєво підвищується, що спричиняє появу гестаційного діабету. Хвороба не спричиняє вад розвитку плоду, проте в некомпенсованій формі може значно ускладнити перебіг вагітності.

На щастя, такі патологічні зміни відбуваються у всіх вагітних жінок. Їх провокують такі фактори ризику, які можуть стати причинами патології:

  • надмірна вага та надмірний набір маси тіла в період вагітності;
  • вік старше тридцяти років;
  • полікістоз яєчників;
  • багатоплідність;
  • наявність спадкової схильності до цукрового діабету;
  • інфікування вірусом на ранніх термінах вагітності;
  • високий артеріальний тиск;
  • наявність переддіабету до вагітності;
  • етнічне походження (в афроамериканок, індіанок, іспанок, азійок ризик розвитку захворювання підвищений).

Якщо гіперглікемія не зникає у післяпологовому періоді, такий тип діабету називають маніфестним.

Симптоми гестаційного діабету

Ознаки захворювання бувають слабковираженими чи непомітними, їх часто жінка списує на вагітність. Запідозрити патологію можна за наявності таких симптомів:

  • постійна спрага та бажання пити більше води, ніж зазвичай;
  • часте сечовипускання;
  • підвищена втома;
  • надмірний апетит;
  • незрозуміле надлишкове збільшення маси тіла;
  • погіршення зору;
  • свербіж шкіри та акне.

Ультразвукове дослідження плода свідчить про зміну пропорцій його тіла, надмірний приріст ваги, надмірний вміст жирової клітковини.

Ускладнення при гестаційному діабеті

За відсутності своєчасного лікування захворювання викликає у новонароджених:

  • асфіксію;
  • підвищену в'язкість крові;
  • високий вміст білірубіну у крові;
  • гігантизм;
  • вади серця;
  • патологічні стани печінки, селезінки;
  • судоми.

У пізньому триместрі вагітності некомпенсована форма хвороби провокує загрозу невиношування плода, необхідність кесаревого розтину, передчасність пологів, мертвонародження. Згодом жінки, які перенесли гестаційний діабет, мають у майбутньому високу ймовірність розвитку діабету другого типу. У період вагітності у них часто підвищується артеріальний тиск, з'являється білок в сечі, що є показниками ускладнення.

Які особливості діагностики гестаційного цукрового діабету

Оскільки захворювання часто не має клінічних проявів, всім вагітним жінкам лікар призначає глюкозо-толерантний тест (ГТТ) у терміні 24–28 тижнів. До нього необхідно підготуватися: не вживати їжу протягом мінімум восьми годин, відмовитися від куріння та прийому препаратів, що впливають на вміст цукру в крові (глюкокортикоїдів, тиреоїдних гормонів, тіазидних діуретиків).

Венозну кров жінки здають натще після випитої 75-грамової дози розведеної глюкози, потім через одну і дві години. Згідно з критеріями ВООЗ, нормальні значення після першого вимірювання не повинні перевищувати 10 ммоль/л, другого – 8,5 ммоль/л (таблиця 1).

Таблиця 1. Діагностичні показники гестаційного та маніфестного цукрового діабету

Діагностика

Вміст цукру в крові, ммоль/л

натщесерце

через одну годину

через дві години

Норма

менше ніж 5,1

менше ніж 10,0

менше ніж 8,5

Гестаційний діабет

5,1–6,9

10,0–11,0

8,5–11,0

Маніфестний діабет

більше або дорівнює 7,1

більше або дорівнює 11,1

більше або дорівнює 11,1

Протягом усього тестування вагітні жінки повинні перебувати у клініці, не відчуваючи фізичних навантажень та стресів. Проведення ГТТ протипоказане при гострій формі панкреатиту, інфекційно-запальних процесах, вираженому токсикозі, наявності демпінг-синдрому.

Лікування захворювання у медичному центрі «Візіум»

При діагнозі «гестаційний цукровий діабет» жінці показано:

  • дієта з виключенням вуглеводів, які легко засвоюються, фастфуду, газованих напоїв та продуктів, що містять крохмаль;
  • помірна фізична активність;
  • регулярний самостійний контроль глюкози в крові натще і після їди за допомогою глюкометра.

Згідно з лікувальною практикою, у ряді випадків діабет добре контролюється за допомогою дотримання дієти, що дозволяє знизити цукор крові та стежити за його рівнем аж до пологів.

Показники компенсації захворювання представлені у таблиці 2.

Таблиця 2. Критерії компенсаційного гестаційного діабету (ADA, 2022)

Вміст глюкози у крові, ммоль/л

Натщесерце

Через одну годину після їди

Через три години після їди

менше ніж 5,3

менше ніж 7,8

менше ніж 6,7

В інших випадках для контролю рівня глюкози, крім дієти, лікар-ендокринолог призначає прийом інсуліну, обираючи вид та дозу препарату. Його рекомендації передбачають регулярну оцінку вмісту кетонів у сечі, проведення ультразвукового скринінгу та доплерометрії плода. Ендокринолог, який спеціалізується на лікуванні гестаційного цукрового діабету, постійно спостерігає пацієнтку у процесі ведення вагітності та післяпологовий період. Після народження малюка захворювання зникає, проте через три місяці після пологів рекомендується прийти на прийом до лікаря та перевірити вміст глюкози у венозній крові.

Багатопрофільна клініка «Візіум» у Києві на Позняках пропонує послуги ендокринолога вищої кваліфікації, що проводить обстеження дорослих та дітей, у тому числі новонароджених, із застосуванням сучасних методів лабораторних досліджень, діагностики, лікування гормональних порушень. Записуйтесь на прийом до лікаря, заповнивши на сайті центру спеціальну форму, після чого реєстратор зателефонує та уточнить зручну для вас дату та час візиту.

Література:

  1. Ahlqvist, E. et al.: Нові підгрупи діабету у дорослих та їх зв’язок із результатами: кластерний аналіз шести змінних на основі даних. В: Lancet Diabetes Endocrinol, 2018, 6: 361-369.
  2. Американська діабетична асоціація: 2. Класифікація та діагностика діабету: Стандарти медичної допомоги при діабеті - 2023. В: Лікування діабету, 2023, 46: 19-40.
  3. Німецька медична асоціація та ін.: Національні рекомендації щодо лікування діабету 2 типу. Довга версія. Версія 3.0. 2023 рік
  4. Landgraf R. et al.: Визначення, класифікація, діагностика та диференційна діагностика цукрового діабету: Оновлення 2022. In: Diabetologie, 2022, 17: 98-110.
  5. Lean M.E.J. та ін.: Довговічність втручання з контролю ваги під керівництвом первинної медичної допомоги для ремісії діабету 2 типу: 2-річні результати відкритого, кластерного рандомізованого дослідження DiRECT. У: Lancet Diabetes Endocrinol, 2019, 7: 344-355.
  6. Захарія О. П. та ін.: Ризик захворювань, пов’язаних з діабетом, у підгрупах пацієнтів із діабетом, що нещодавно виник: 5-річне спостереження. У: Lancet Diabetes Endocrinol, 2019, 7: 684-694.
Будь-ласка, оберіть мову