Грип та його особливості | Медичний центр Візіум
запис на консультацію
UA / RU
Пошуковий запит не повинен бути коротшим за 4 символи

Грип

Грип - надзвичайно заразне гостре вірусне захворювання, що виявляється ознобом, головним болем, слабкістю, м'язовими болями, спочатку сухим болісним кашлем, закладеністю носа, гіперемією (почервонінням) кон'юнктив очей і явищем склериту.

Можливі абдомінальні болі (у животі), нудота і блювання. У важких випадках захворювання проявляється яскраво вираженим нейротоксикозом з гіпертермією, геморагічним діатезом аж до виникнення геморагічного набряку легень, що призводить до летального результату.

Пік захворюваності припадає на осінньо-зимовий період, коли люди більше часу проводять у закритих непровітрюваних приміщеннях, організм ослаблений нестачею вітамінів і піддається великим перепадам температури.

Дитячі контингенти є найбільш значною групою населення «високого ризику» зараження. Порівняно рідко хворіють на грип діти до 6-місячного віку, що пов'язано з наявністю у них пасивного імунітету - високого титру захисних антитіл, переданих матір'ю; значно частіше уражаються діти віком від 6 місяців до 3 років.

МЕХАНІЗМИ ПРОТИГРИПОЗНОГО ІМУНІТЕТУ

Розрізняють три основні види захисних механізмів від зараження грипом. Це фактори:

  • природної (видової) резистентності;
  • неспецифічна резистентність сприйнятливого організму;
  • специфічного придбаного (постінфекційного або щеплення).

Особливу практичну цінність набуває щеплений імунітет, що штучно створюється в організмі людини. Перспективність боротьби з грипом за допомогою вакцинації визнається фахівцями всього світу, що відображено в рішеннях багатьох нарад, проведених ВООЗ, рекомендаціях і практиках. офіційні документи Міністерства охорони здоров'я України.

КОМУ ТРЕБА ВАКЦИНУВАТИСЯ? 

Найбільшу небезпеку грип представляє для малюків у віці від 6 місяців до 3 років, літніх людей віком від 60 років і людей з хронічними захворюваннями. Для цих категорій населення грип може бути смертельно небезпечний. Саме серед них, після перенесеного грипу, часто відзначаються ускладнення mdash; пневмонія, неврити лицевого нерва, менінгіти.

Найбільш ефективним способом захисту від грипу є вакцинація, вона значно знижує можливість отримання ускладнень та смертельного результату.

Вакцинація дітей від 3 до 17 років також бажана, оскільки діти цього віку найбільш часто хворіють на грип, і оскільки при грипозній інфекції пошкоджується функція практично всіх систем організму, включаючи імунну систему, що перехворіла на грип і чутлива дитина вірусним і бактеріальним інфекціям. Крім того, діти цього віку є основними розповсюджувачами грипозної інфекції, що підвищує ризик батьків та інших членів сім'ї захворіти на грип.

Для того, щоб знизити захворюваність на грип дітей, рекомендують вакцинувати проти грипу не тільки їх, але також і їхніх батьків.

КОЛИ ПРИВИВАТИСЯ? 

Оптимальними термінами початку вакцинації є вересень-жовтень-листопад, тоді до початку епідемічного сезону, що припадає, як правило, на грудень-січень, виробляється достатній імунний захист. Для появи стійкого імунітету необхідно не менше трьох тижнів. Вакцинація під час епідемії також ефективна!

ДЕ ПРИВИВАТИСЯ? 

Вакцина проти грипу досить безпечна і має мінімум протипоказань. Але все ж робити щеплення найкраще в спеціалізованих медичних центрах, де перед вакцинацією Ви і члени Вашої родини зможуть проконсультуватися у лікаря. Медичний персонал повинен володіти технікою вакцинації і стежити за якістю використовуваних вакцин, умовами їх зберігання. /p>

Медичний центр «Росток» пропонує Вам якісне щеплення вакциною ВАКСИГРИПП (VAXIGRIP) (Санофі Пастер С.А., Франція). Ваксігрип – сучасна французька вакцина проти грипу, що захищає від трьох найбільш актуальних в даному епідемічному сезоні різновидів (штамів) вірусу грипу. (Склад вакцини змінюється щорічно згідно з рекомендаціями ВООЗ щодо епідситуації).  

Ваксігрип по праву вважається №1 у профілактиці грипу. Ця вакцина виробляється французькою компанією Санофі Пастер (раніше Авентіс Пастер), що є світовим лідером і експертом у галузі створення і виробництва вакцин, що має 115-річний досвід і бере свій початок від відкриттів основоположника імунології, великого. Ваксигрип не містить живих вірусів і тому захворіти на грип внаслідок вакцинації неможливо.

Будь-ласка, оберіть мову