Ангіна у дітей Медичний центр Візіум
запис на консультацію
UA / RU
Пошуковий запит не повинен бути коротшим за 4 символи

Ангіна у дітей

Дитяче почервоніле горло завжди або майже завжди є симптомом якого-небудь неприємного захворювання. Один з них — ангіна, яке може постукати у ваш будинок як навесні або восени, так і в спекотний літній день. Ми вирішили розповісти про те, як розпізнати ангіну і лікувати цю хворобу. Шукайте відповідь на всі хвилюючі питання в нашій статті на цю тему.

Причини ангіни у дітей

Ангіною називають інфекційне захворювання, пов'язане із запаленням мигдаликів (глоточної, язичної, піднебінної, трубної). Поширені мікроорганізми, бактерії та навіть віруси є головною причиною ангіни. Як ви вже здогадалися, лікування залежатиме від виду збудника.

Напевно, з ангіною ви знайомі на власному досвіді. Але, на щастя, не всім довелося перехворіти на ангіну, так що ця хвороба у вашої дитини може стати для вас несподіванкою.

Причинами ангіни може бути один або кілька з цілого списку факторів, але ми перерахуємо основні:

  • зниження імунітету;
  • перевтома;
  • неправильний режим або погана якість живлення;
  • перенесені інфекції (вогнище запалення в іншому органі провокує ангіну);
  • переохолодження;
  • тісне спілкування з хворим на ангіну.

Дитяча ангіна може бути викликана вірусами (аденовірус, риновірус, респіраторно-синцитіальний вірус, цитомегаловірус та інші). У меншості виявляються ті випадки, коли ангіна викликана бактеріями, в цьому випадку говорять про бактеріальну ангіну, збудником якої є стрептокок. Разом з дорослішанням дитини збільшується частка бактеріальних випадків ангіни.

Часто ангіна проявляє себе у всій красі на тлі інших захворювань (вторинна ангіна), так що будьте готові до того, що застуда вашої дитини переросте в більш серйозні наслідки. Стрептококова ангіна часто вимагає стаціонарного лікування і застосування антибіотиків. Крім того, якщо ваша дитина переживає саме цю форму ангіни, то вона стає небезпечною для оточуючих — така інфекція надзвичайно заразна. Не виключено, що і у ваш будинок захворювання прийшло від іншого носія бактерій.

Фахівці виділяють такі види ангіни в залежності від поширення захворювання та розташування вогнища:

  • катаральна ангіна (більшість фахівців відносять цей різновид до гострого фарингіту);
  • лакунарна ангіна;
  • фолікулярна ангіна;
  • виразково-плівчаста ангіна.

Крім того, існує грибкова ангіна, лікувати яку також слід особливим чином, під наглядом кваліфікованого фахівця.

Симптоми ангіни


Гнійна, вірусна або бактеріальна форми ангіни не скасовують того, що основні симптоми виявляться схожими.
Головна скарга — хворе горло, утруднення при ковтанні. Мабуть, саме з цього і почнеться ваше знайомство з ангіною. Плюс — сиплий голос, оскільки ангіна безпосередньо впливає на стан голосових зв'язок.

Другий симптом — підвищення температури. Іноді це спостерігається ще до появи болю в горлі. У деяких випадках термометр може зупинитися на показниках в 38 і навіть 40 градусів. Втрата апетиту, відмова від води — типові симптоми багатьох захворювань. Ангіна не є винятком. Разом з небажанням їсти може проявлятися слабкість, малюк почне вередувати, скаржитися на головний біль. При більш детальному огляді хворого горла лікар (або ви) відзначить яскраво виражене почервоніння, набряк дужок, збільшення мигдалин, наліт. У ряді випадків відкриваються кровоточиві, ерозовані і навіть гнійні поверхні. Крім того, вірні супутники англіни — збільшені лімфатичні вузли під щелепою та на шиї.  

 

Лікування ангіни


Так що якщо ви помітили симптоми ангіни у вашої дитини, то відразу ж починайте лікування і вирушайте до фахівця. Крім того, батькам слід пам'ятати про наслідки неправильного лікування: хронічний тонзиліт і ускладнення на інші органи зростаючого організму, викликані поширенням збудника ангіни (стрептокока).

Зазвичай лікування ангіни займає не більше 10 днів. У деяких випадках перемогти хворобу вдається набагато швидше — сильний імунітет, грамотний діагноз і лікування допоможуть впоратися з ангіною за пару-трійку днів. Ваш перший крок — похід до лікаря. Найголовніше в лікуванні ангіни — точна діагностика, тому чим раніше досвідчений лікар призначить вам правильні ліки і процедури, тим краще. Погодьтеся, буде не надто правильно, якщо вірусну ангіну ви почнете «перемагати» антибіотиками?


Основа лікування як легкої, так і важкої форм ангіни у дітей — постільний режим, багате пиття, часте полоскання та обробка горла різними місцевими засобами, які підходять для дітей. При бактеріальній ангіні фахівець призначить вам антибіотик широкого або місцевого спектра дії. В особливо важких випадках вам запропонують лікування в умовах стаціонару, де дитині нададуть необхідну допомогу. Навіть за умови прийому антибіотика не варто забути про полоскання, постільний режим і рясне питво. забудьте про компреси, мазі та парові інгаляції. Такі спроби можуть спричинити серйозні ускладнення та перешкоджати процесу одужання.

Полоскання — найпоширеніший допоміжний засіб для лікування ангіни. Лікар призначить вам ліки, які підходять вашій дитині, але його можна застосовувати разом з більш доступними розчинами (йод, сіль, міцний чай, відвари трав). Як правильно полоскати горло? Голову треба закинути назад, висунути язик уперед. Розчин повинен бути не холодним, а теплим. Можна вимовляти звук «и-и-и», щоб розчин проникав глибше.

 

Профілактика ангіни


Головний щит від будь-якої ангіни — сильний імунітет дитини, тому попрацюйте над його зміцненням, щоб не впустити в свій будинок це захворювання, яке може призвести до важких наслідків при неправильному лікуванні та ускладненнях. Запорука будь-якого імунітету і міцного здоров'я дитини — правильний раціон. Крім того, сила імунітету залежить від вітамінів, які щодня надходять в організм малюка. Це особливо важливо взимку, навесні і пізно восени. вітру, глибоких калюж та дощових осінніх днів.

Будь-ласка, оберіть мову