Чи небезпечна кава? | Медичний центр Візіум
запис на консультацію
UA / RU
Пошуковий запит не повинен бути коротшим за 4 символи

Чи небезпечна кава?

Кава належить до тих напоїв, які люблять та п'ють майже всі. Хтось обмежується однією чашкою за сніданком, а для деяких кав перетворюється практично на наркотик, без якого людина просто не може нормально працювати. Чи це небезпечно? І взагалі, чи настільки шкідлива кава, як багато хто вважає? А може, від кави більше користі, ніж шкоди?

Що в каві корисної?

Ну, про кофеїн знають усі. Більшість вважають його не надто корисним, а тому шанувальники здорового способу життя намагаються пити каву з її мінімальним вмістом. Однак англійські медики стверджують, що кофеїн нам просто необхідний.

Якщо позбавити людину всіх продуктів, в яких вона міститься (кава, чаю, кока-коли, шоколаду тощо), то збільшиться ймовірність виникнення головного болю та дратівливості.

Щоб цього уникнути, щодня нам потрібна така кількість кофеїну, яка міститься у двох чашках кави, трьох чашках чаю або половині плитки темного шоколаду.

Але окрім кофеїну до складу кави входить близько 30 необхідних нам органічних кислот. Одна чашка кави містить 20% добової норми вітаміну P, необхідного для кровоносних судин.

Наркотик чи ні?

Головне, у чому звинувачують каву – це у можливості виникнення наркотичної залежності від нього. Багато лікарів дотримуються думки, що кофеїн – це наркотик, який може спричинити серйозну психологічну та фізичну залежність.

Інші переконані, що для кави це твердження справедливе не більше, ніж для шоколаду. Вони обидва збільшують концентрацію гормону щастя. серотоніну і впливають на центри задоволення у мозку. Однак до категорії наркотичних речовин їх віднести все ж таки не можна.

Лікарі вважають, що будь-які наркотики повинні мати три властивості: викликати звикання (тобто для досягнення ефекту дозу потрібно постійно збільшувати), а також психологічну та фізичну залежність. Кава ж задовольняє лише одній з цих вимог: вона справді може викликати фізичну залежність (при повній відмові від кави у багатьох спостерігається головний біль, сонливість, загальмованість, розсіяність, дратівливість і нудота). Саме тому рекомендується відучувати себе від кави поступово, а чи не різко. А ось звикання, як і психологічної залежності кави не викликає. Це було доведено внаслідок численних досліджень.

Будь-ласка, оберіть мову