Коли звертатись до хірурга? | Медичний центр Візіум
запис на консультацію
UA / RU
Пошуковий запит не повинен бути коротшим за 4 символи

Коли звертатись до хірурга?

Зазвичай до хірурга звертаються: - коли є локальні хворобливості, припухлості, почервоніння та порушення функцій організму; - при отриманні травми.

Найважливіші симптоми, що вимагають консультації хірурга, це:

- Болі в животі, особливо коли вони: супроводжуються порушенням загального стану; підйомом температури тіла; блювотою; завжди у разі, коли дитині до трьох років;
- Блювота, особливо коли вона повторна; має домішки (крові та інші);
- Запори, особливо завзяті запори з народження;
- Кров у калі.

Значний обсяг патологій пов'язаний з вродженими вадами та аномаліями розвитку. Тому так необхідні профогляди – огляди хірургом дитини на першому році життя, яке проводиться на місяць, три, шість і на рік. Надалі також потрібні періодичні профілактичні огляди хірурга, переважно у віці значних змін в організмі дитини.

Як відбувається консультація хірурга?

У постановці хірургічного діагнозу, як і будь-якого діагнозу, на першому місці стоїть ОПИТУВАННЯ, лікарською мовою АНАМНЕЗ. Деякі батьки недооцінюють значення цього етапу, думаючи про «несерйозність» бесіди лікаря з маленьким пацієнтом та його батьками. Адже це основа постановки діагнозу. Детальний опитування лікар проводить, враховуючи безліч причин і проявів захворювань, а також відсіюючи інші захворювання, що мають схожі прояви. Як починалося захворювання, як розвивалося, з чим поєднувалося, що передувало (іноді навіть уточнюючи, як протікали вагітність, пологи тощо), та з урахуванням вікових особливостей, спадкових факторів, а іноді і психологічної атмосфери та багато інших аспекти лікар виявляє та враховує в такій бесіді.

- ОГЛЯД. Слід сказати, що не потрібно дивуватися, якщо лікар оглядає зони організму не ті, які турбують при описі скарг, або якщо на прийомі у хірурга лікар стане прослуховувати легкі. Організм дитини, як і взагалі людини, – це не набір органів, це складна система і навіть сукупність систем, які працюють у тонких і складних взаємозв'язках між собою, та ще й з навколишнім середовищем!

Найчастіше саме детальне опитування та огляд і дозволяють поставити точний діагноз. Іноді, все ж, необхідні і додаткові методи обстеження, лабораторні та інструментальні. А для деяких методів обстеження буває необхідна госпіталізація і навіть наркоз.

Симптоми «гострого живота» або коли викликати «швидку»?

Необхідно дотримуватися думки, захворів живіт – огляд лікаря. Але(!) якщо біль у животі супроводжується порушенням загального стану та самопочуття, якщо біль у животі супроводжується блюванням, якщо дитина у віці до трьох років плаче, вередує і веде себе незвично, та ще у нього температура підвищилася і з'явилася блювота, всі ці випадки – приводи для негайного виклику «швидкої». Іноді огляд пахових областей дозволяє помітити фіксоване хворобливе випинання, так зване, утиск пахової грижі. Це теж привід для виклику "швидкої". Особливо слід виділити випадки падінь з висоти і будь-яких травм в області живота, в тому числі після ДТП. У таких ситуаціях також необхідно негайно викликати «швидку» для доставки пацієнта до чергової хірургічної клініки.

Які причини розвитку хірургічної патології?

Причин багато. Це насамперед можуть бути вроджені аномалії. Може бути пухлинний процес. Запалення – як наслідок впливу мікроорганізмів. Це може бути травма. Порушений імунітет. Неправильне харчування і отруєння. Звичайно, і стрес має значення. А найчастіше поєднання різноманітних факторів призводить до хірургічного захворювання.

Будь-ласка, оберіть мову