Причини, симптоми та лікування кольпіту (вагініт)

Причини, симптоми та лікування кольпіту (вагініт)

Вагініт, також відомий як кольпіт, є запаленням слизової оболонки піхви.

Це поширене захворювання, яке може виникнути з різних причин, серед них – бактеріальні та дріжджові інфекції, віруси, вплив подразників, вагітність.

Різновиди кольпіту

Розрізняють різновиди захворювання залежно від гостроти його перебігу та джерела розвитку патології.

  1. Бактеріальний кольпіт: у здорової жінки у мікрофлорі піхви є певний тип бактерій. Хвороба зазвичай виникає, коли баланс порушений та шкідливі бактерії переважають над нормальною флорою.
  2. Дріжджові інфекції: зазвичай викликані надмірним зростанням грибка Candida, який присутній в організмі в невеликих кількостях, але певні умови можуть спричинити його розмноження та призвести до інфекції, яка називається мікотичною.
  3. Неінфекційний: зазвичай викликається алергічною реакцією або роздратуванням від певних речовин, таких як мило, піна для ванн, креми, вагінальні спринцювання, спреї, сперміциди, кондиціонери для білизни, мийні засоби, піни, препарати протизаплідні або латексні вироби. Сторонні предмети, такі як туалетний папір або тампони, можуть подразнювати тканини піхви.

Інфекція може викликати як вагініт, так і цервіцит, оскільки мікроорганізми здатні жити й розмножуватися не тільки в піхві, але і в шийці матки.

Фактори ризику

Декілька факторів можуть збільшити ризик вагініту, в тому числі:

  • гормональні зміни – коливання гормонального фону під час менструального циклу, вагітності, годування груддю чи менопаузи можуть вплинути на баланс мікроорганізмів у піхві та призвести до вагініту;
  • сексуальна активність – якщо у вас з'явився новий сексуальний партнер або кілька, може збільшитись ризик розвитку бактеріального вагінозу;
  • використання певних продуктів – часті спринцювання, застосування місцевих контрацептивів, мийних засобів, кондиціонерів для білизни або тампонів можуть подразнювати піхву та, як наслідок, викликати неінфекційний кольпіт;
  • використання антибіотиків – хоча вони часто необхідні лікування деяких бактеріальних інфекцій, вони також можуть сприяти видаленню корисних бактерій з піхви, активізувати зростання патогенних мікроорганізмів, цим викликаючи дріжджову інфекцію;
  • носіння тісного «не дихаючого» одягу – створює вологе та тепле середовище, ідеальне для зростання дріжджових грибків та бактерій;
  • ослаблена імунна система – може утруднити боротьбу організму з інфекціями, збільшуючи ризик розвитку хвороби.

Примітно, що жінки з діабетом, у яких погано контролюється рівень цукру в крові, наражаються на більший ризик дріжджових інфекцій.

Симптоми захворювання

Симптоматика кольпіту може відрізнятися залежно від причини та типу, але найчастіше включає:

  • зміну кольору, запаху або кількості виділень з піхви – вони можуть стати сірувато-білими, жовтими, зеленувато-жовтими або пінистими, а також часто мають сильний запах;
  • вагінальний свербіж або печіння –  ви можете відчути ці неприємні прояви всередині або біля входу в піхву;
  • біль під час статевого акту;
  • хворобливе сечовипускання;
  • легкі вагінальні кровотечі або кров'яні виділення;
  • почервоніння та набряк вульви.

У деяких випадках симптоми вагініту можуть бути схожими на ознаки інших, більш серйозних захворювань, таких як інфекції, що передаються статевим шляхом, тому постановка точного діагнозу має вирішальне значення для ефективного лікування.

Що включає діагностику

  1. Анамнез хвороби: лікар запитає вас про симптоми, сексуальну активність, методи контрацепції, правила особистої гігієни, які ви приймаєте ліки, перенесені попередні вагінальні інфекції або захворювання, що передаються статевим шляхом.
  2. Медичний огляд: може включати обстеження органів малого тазу на наявність ознак подразнення чи запалення із застосуванням дзеркала для огляду піхви та шийки матки.
  3. Лабораторні дослідження: лікар бере зразок виділень із піхви. Тести можуть виявити наявність дріжджових грибків, бактерій чи трихомонадних паразитів. Це допоможе визначити причину вагініту.

У деяких клініках також доступні експрес-тести, які дають результати за лічені хвилини. Іноді можуть бути потрібні додаткові аналізи, якщо причина вагініту не зовсім зрозуміла або лікування не допомогло усунути інфекцію.

Як лікувати кольпіт (вагініт) у жінок

Терапія кольпіту визначається залежно від причини захворювання. Наприклад, це можуть бути низькоактивні стероїди для місцевого використання, антибіотики для місцевого, перорального застосування, протигрибкові препарати або антибактеріальні креми.

Бактеріальний кольпіт зазвичай лікують антибіотиками, такими як Метронідазол або Кліндаміцин.

Ускладнення захворювання

Вагініт не небезпечний для життя, але за відсутності лікування він може призвести до ряду ускладнень:

  • підвищена сприйнятливість до інших захворювань, що передаються статевим шляхом – запалення та зміни у вагінальному середовищі можуть сприяти зараженню піхви такими організмами, як ВІЛ, вірус простого герпесу, хламідіоз чи гонорея;
  • ускладнення під час вагітності – вагітні жінки, які мають вагініт, особливо бактеріальний, мають вищий ризик появи ряду ускладнень, включаючи передчасні пологи, народження дитини з низькою масою тіла, інфікування навколоплідних вод та слизової оболонки матки, а також післяпологовий ендометрит;
  • запальні захворювання органів малого тазу – у деяких випадках вагініт (особливо якщо він викликаний інфекцією, що передається статевим шляхом) призводить до серйозного стану, що спричиняє незворотне пошкодження репродуктивної системи жінки та тривалі болі в ділянці тазу, безпліддя та позаматкову вагітність.

Без належного лікування деякі форми захворювання призводять до рецидивуючих інфекцій.

Заходи профілактики

Щоб не допустити розвитку кольпіту, достатньо дотримуватись наступних рекомендацій:

  1. Дотримуйтесь правил гігієни – очищуйте область статевих органів м'яким милом та водою з нейтральним pH без віддушок. Після відвідування туалету завжди витирайтеся спереду назад, щоб уникнути поширення бактерій з прямої кишки у піхву.
  2. Уникайте вагінальних підмивань – вони можуть порушити нормальний баланс бактерій у піхві та підвищити ризик зараження.
  3. Носіть спідню білизну, «що дихає» – вибирайте речі з натуральних волокон, наприклад бавовни, це допоможе зберегти область геніталій сухою і запобігти росту бактерій. Також уникайте носіння вузьких штанів або колготок протягом тривалого часу.
  4. Практикуйте захищений секс – використовуйте презервативи для запобігання інфекціям, що передаються статевим шляхом, які можуть спричинити певні види вагініту. Якщо ви ведете статеве життя, регулярно проходьте огляди та подумайте про те, щоб пройти тестування на інфекції.
  5. Справляйтеся зі стресом – такий стан може вплинути на вашу імунну систему і зробити вас схильнішою до інфекцій;
  6. Уникайте продуктів, які можуть спричинити подразнення або алергічні реакції та призвести до неінфекційного кольпіту.

Кольпіт – поширене захворювання, що виникає у жінок, особливо у фертильному віці. Якщо ви зіткнулися з симптомами цієї недуги, пройдіть огляд у гінеколога і дотримуйтесь його рекомендацій. У клініці «Візіум» вас якісно обстежать та призначать відповідну схему терапії. Тут дбають про найголовніше – жіноче здоров'я.

Література:

  1. C. Tersigni, N. Di Simone, E. Tempestilli, F. Cianfrini, R. Russo, M. C. Moruzzi / Non-hormonal treatment of vulvo-vaginal atrophy-related symptoms in post-menopausal women // Journal of Obstetrics and Gynaecology. Volume 35, Issue 8.- 2015.- pp/835-838.
  2. Акопян Т.Є. Бактеріальний вагіноз та вагінальний кандидоз у вагітних (діагностика та лікування) : дис... канд. мед. наук/Т.Є. Акоп'ян. - М., 1996.
  3. Анкірська А.Є. Бактеріальний вагіноз/О.Є. Анкірська // Акушерство та гінекологія. - 1995. - № 6. - С. 13-16.
Будь-ласка, оберіть мову