Що таке гастрит і як його лікувати
запис на консультацію
UA / RU
Пошуковий запит не повинен бути коротшим за 4 символи
  • Київ
  • Блог
  • Що таке гастрит і як його лікувати

Що таке гастрит і як його лікувати

Гастрит – запалення слизової оболонки шлунка внаслідок її ушкодження. У більшості випадків захворювання не є серйозною проблемою і при лікуванні дозволяє досягти ефективних результатів, але за його відсутності недуга може тривати роками.

У цій статті ми обговоримо причини, симптоми, способи лікування хвороби та багато інших деталей.

Які види гастриту існують?

Фахівці поділяють це захворювання на дві категорії в залежності від особливостей виникнення, а також від причин, що його викликали:

  1. Гострий гастрит виникає раптово внаслідок шкідливих факторів: прийому кислот, або токсичних речовин, онкологічної хіміотерапії, фізичних травм, викликаних неприборканим блюванням, термічних опіків або різних видів інфекцій.
  2.  Хронічний гастрит виникає через неналежне лікування початкової фази цього стану.

За відсутності належного лікування захворювання може спричинити шлункову кровотечу та, як наслідок, анемію. 

Які причини гастриту?

Крім зараження бактеріями Helicobacter Pylori або іншими інфекційними агентами, такими як віруси сімейства герпесу, грибки, паразити, які можуть сприяти появі захворювання, серед основних причин виділяють:

  •  зловживання напоями або продуктами, що підвищують кислотність шлунка – наприклад, вживання алкоголю, кави, деяких чаїв, що містять кофеїн, газованих напоїв;
  • вживання дуже холодної або дуже гарячої їжі, що може призвести до появи гастриту (сира їжа викликає стан підвищеної кислотності й також сприяє виникненню хвороби);
  • стрес, що стимулює шлункову секрецію;
  • деякі види ліків (анальгетики та препарати, що містять кортизон, мають здатність атакувати захисний шар слизової оболонки, викликаючи її запалення).

Крім того, причиною появи гастриту може стати вік пацієнта. Оскільки слизова оболонка шлунка поступово стоншується, здоров'я організму необхідно підтримувати збалансованою дієтою, багатою на продукти.

Симптоми гастриту

Печіння або печія в шлунку, дискомфорт за грудиною, відчуття нудоти, блювання, здуття живота, спазми та болі в животі відразу після їди –  одні з найпоширеніших симптомів, про які згадують пацієнти, які страждають на гастрит. Крім цього, слід зазначити й інші прояви:

  • сильний біль у животі;
  • часта гикавка;
  • втрата апетиту;
  • відчуття раннього насичення після їди;
  • різка втрата ваги.

Біль у животі не завжди є симптомом гастриту – він може бути викликаний низкою інших проблем із травленням – від метеоризму (надмірного скупчення газів у шлунку та кишківнику) до синдрому подразненого кишківника.

Діагностика захворювання

Діагноз «гастрит» можна поставити на підставі симптомів, відмічених хворим, збору анамнезу та ретельного дослідження:

  • аналіз калу;
  • тест на інфекцію Helicobacter pylori, що дозволяє виявити наявність бактерій в організмі;
  • ендоскопія верхніх відділів травного тракту, що проводиться за допомогою ендоскопа  –  гнучкої трубки невеликого калібру, яку вводять у порожнину рота і звідти в стравохід, шлунок, дванадцятипалу кишку, не перешкоджаючи диханню.

Якщо потрібно, лікар-гастроентеролог може призначити пацієнту УЗД шлунка і, якщо в цьому виникне потреба, рентгенологічне дослідження.

Як лікувати гастрит

По-перше, лікування у кожної людини різне, що залежить від тяжкості симптомів, стадії, тривалості захворювання або часу її виявлення. Гострий гастрит не потребує специфічного лікування, за винятком випадків, коли стан спричинений інфекцією Helicobacter pylori (тоді призначають антибіотики).

Крім того, рекомендується лікування на основі інгібіторів гістамінових рецепторів (ранітидин, фамотидин, циметидин) або інгібіторів протонної помпи (омепразол, езомепразол, пантопразол), оскільки вони нейтралізують та зменшують вироблення кислоти у шлунку, полегшуючи біль та симптоми.

Профілактичні заходи

Оскільки розлади травлення можуть виникати внаслідок нездорового харчування, лікування має супроводжуватися підтримкою наступних рекомендацій:

  • відмова від гострої, багатої жирами їжі;
  • покращення режиму харчування внаслідок виключення з меню копченого або жирного м'яса, смажених продуктів, гострих овочів (часник, хрін, цибуля) та багатих на клітковину (горох, цвітна капуста, редис);
  • уникнення вживання речовин, що стимулюють вироблення шлункової кислоти (алкоголь, кава, зелений та чорний чай, соки цитрусових, нікотин);
  • відмови від куріння.

Всі ці заходи у поєднанні зі збалансованим способом життя, добрим емоційним станом дозволяють швидко полегшити симптоми хвороби, значно покращивши самопочуття. Більшості людей, які зіткнулися з проблемою, вдається подолати її, дотримуючись відповідної дієти, слідуючи лікуванню та вказівкам лікаря, поставивши здоров'я на перше місце.

Помітили у себе чи близьких симптоми гастриту? Не відкладайте візиту до лікаря. Запишіться на консультацію до гастроентеролога. Захворювання повністю виліковне, якщо терапевтичні заходи призначені вчасно. У медичному центрі «Візіум» ви отримаєте лікування згідно зі світовими стандартами, яке з високою ефективністю відновлює здоров'я шлунка.

Література:

  1. «Гастрит – симптоми та причини». Клініка Мейо, 2022 р.
  2. Трифан А., Георге С., Думітраску Д. та ін. «Гастроентерологія та клінічна гепатологія» - ред. Medicala 2018, Корніко-гастрит, стор. 91-94.
  3. What Is Gastritis? Symptoms, Treatment, and Diet / MedicineNet (англ.)
Будь-ласка, оберіть мову