Гіпотиреоз: причини, симптоми та лікування захворювання
запис на консультацію
UA / RU
Пошуковий запит не повинен бути коротшим за 4 символи
  • Київ
  • Блог
  • Гіпотиреоз: причини, симптоми та лікування захворювання

Гіпотиреоз: причини, симптоми та лікування захворювання

Чи відчуваєте втому, чи занепокоєння? Чи спостерігається незрозуміле збільшення ваги? Проблеми із концентрацією уваги? Непереносність холоду?

Якщо вищенаведені симптоми вам знайомі, можливо, ви страждаєте на гіпотиреоз – поширене захворювання щитоподібної залози. Що таке гіпотиреоз, як він проявляється, як впливає на наше здоров'я та як його лікувати, ми пропонуємо вам дізнатися із цієї статті.

Що таке гіпотиреоз?

Щитоподібна залоза відповідає за безліч метаболічних процесів, що відбуваються в організмі – від регулювання маси тіла до травлення, розмноження та регулювання температури тіла. Будь-яка проблема, що виникає в її функціонуванні, впливає на весь організм, що може призвести до різних порушень у стані здоров'я.

Основними гормонами, що виробляються щитоподібною залозою, є Т3 (трийодтиронін) та Т4 (тироксин). Якщо цей орган не працює на оптимальних параметрах, то він не виробляє достатньої кількості гормонів. І це призводить до того, що більшість функцій організму уповільнюється – у такому разі ми маємо справу з гіпотиреозом.

Симптоми гіпотиреозу

Гіпотиреоз є одним із найпоширеніших захворювань щитоподібної залози й може виникнути у будь-якому віці, але частіше зустрічається у дорослих і особливо у жінок віком від 30 до 50 років. Люди, які страждають на гіпотиреоз, відчувають:

  • стан вираженої втоми;
  • чутливість до холоду (у деяких людей холодні руки та ноги навіть за високої температури навколишнього середовища);
  • незрозуміле збільшення ваги;
  • м'язову слабкість, м'язові судоми, скутість;
  • депресію;
  • проблеми із пам'яттю;
  • менструальні порушення у жінок (нерегулярні або рясніші, ніж зазвичай, менструації).

Симптоми гіпотиреозу залежать від тяжкості хвороби та не виявляються одночасно. Прогресування захворювання відбувається повільно, найчастіше такі прояви, як втома чи збільшення ваги, не пов'язують із можливими проблемами щитоподібної залози, а вважають невіддільною частиною процесу старіння.

Методи діагностики

Якщо у вас спостерігаються деякі з перерахованих вище симптомів, настав час звернутися до лікаря для обстеження здоров'я. Щоб діагностувати гіпотиреоз, ендокринолог спочатку проведе медичний огляд пацієнта, а пізніше вдасться до серії аналізів крові для підтвердження діагнозу.

Під час огляду фахівець шукатиме фізичні ознаки, які можуть вказувати на захворювання, такі як стан шкіри та волосся, рефлекси, частота серцевих скорочень, відчуття втоми чи наявність проблем із периферичним кровообігом.

Однак для діагностики гіпотиреозу буде потрібна серія аналізів крові, які показують кількість гормонів щитоподібної залози, ТТГ (тиреотропного гормону) та (за потреби) рівень антитіл до АТПО.

Гіпотиреоз та вагітність

У разі вагітності, якщо мати страждає на гіпотиреоз і не проходить лікування належним чином, то і вона, і плід можуть зіткнутися з різними проблемами зі здоров'ям.

Для матері існує підвищений ризик:

  • викидня
  • анемії;
  • проблем із серцем;
  • проблем із плацентою;
  • післяпологової кровотечі.

Для плоду гормон щитоподібної залози є надзвичайно важливим для розвитку мозку. Тому, якщо мати страждає на тяжкий гіпотиреоз, така ситуація може вплинути на нормальний розвиток плода. Ось чому для будь-якої жінки, яка вагітна чи хоче завагітніти, важливо пройти всі необхідні медичні огляди.

Гіпотиреоз та безпліддя

Фертильність тісно пов'язана з щитоподібною залозою, що добре функціонує, а гіпотиреоз і аутоімунний тиреоїдит можуть безпосередньо впливати на репродуктивну здатність.

Так, у жінок, які страждають на гіпотиреоз:

  • можуть порушитися менструальний цикл та овуляція;
  • збільшується ризик викидня і передчасних пологів.
  • у чоловіків хвороба пов'язана з проблемами ерекції, а також зниженням рухливості сперматозоїдів та зменшенням їхньої кількості.

Як протікає захворювання у дітей

Оскільки щитоподібна залоза необхідна для гармонійного зростання та розвитку дитини, будь-яка проблема, що виникає через порушення її функцій, негативно позначиться на її фізичному та психічному здоров'ї. У маленьких дітей, які страждають на гіпотиреоз, можуть бути проблеми зі зростом, вони не набирають достатньої ваги, спостерігаються запори та низький м'язовий тонус, у них суха шкіра.

Якщо хвороба виникає у дітей старшого віку або підлітків, вона може негативно впливати на їхній розумовий розвиток, затримувати статеве дозрівання та зростання постійних зубів.

Лікування гіпотиреозу

Лікування зазвичай включає введення препарату, що містить левотироксин – синтетичний гормон, який допомагає збалансувати рівень гормонів щитоподібної залози у крові. Ліки застосовують внутрішньо, а доза варіюється в залежності від перебігу захворювання. Препарат призначають протягом усього життя, а для коригування дозування необхідно щорічно перевіряти стан здоров'я та роботу щитоподібної залози.

Що робити, якщо вам поставили діагноз «гіпотиреоз»?

Крім лікування, рекомендованого лікарем-ендокринологом, важливо всіма можливими способами підтримувати своє здоров'я. Таким чином, збалансована дієта з високим вмістом овочів, фруктів, цільнозернових продуктів та нежирних білків може допомогти тримати вагу в межах норми та не набирати зайвих кілограмів. Фізичні вправи (йога, фітнес або аеробіка) знижують стрес і дозволяють нам підтримувати здорову вагу та хороше здоров'я серцево-судинної системи.

Повноцінний сон, щонайменше 7 годин на добу, допомагає нам відновити запаси енергії та більше насолоджуватися життям. Важливо намагатися засипати щоночі в один і той же час і зводити стрес до мінімуму.

Краще попередити, аніж лікувати

Від роботи щитоподібної залози залежить багато функцій організму: від регуляції температури тіла до концентрації уваги, пам'яті та підтримки оптимальної маси тіла. Якщо вона більше не виробляє достатньо гормонів щитоподібної залози, багато функцій нашого організму будуть порушені. Тому, якщо у вас є симптоми, характерні для гіпотиреозу, не затягуйте звернення до фахівця на довгий строк. У клініці «Візіум» ви можете пройти повноцінну діагностику, проконсультуватися з провідними ендокринологами, які призначать ефективне лікування гіпотиреозу, а також нададуть індивідуальні рекомендації. Пам'ятайте, що підтримання здорового способу життя та регулярні медичні огляди можуть допомогти запобігти захворюванням щитоподібної залози.

Література:

  1. www.health.harvard.edu (Спеціальний звіт про стан здоров'я Гарвардської медичної школи, захворювання щитовидної залози, розуміння гіпотиреозу та гіпертиреозу).
  2. Браверман Є. М. Хвороби щитовидної залози. Пров. з англ. / За ред. - М: Медицина, 2000
  3. "Гіпотеріоз" Автори: Glenn D. Braunstein, MD, Cedars-Sinai Medical Center.
Будь-ласка, оберіть мову