Огляд у гінеколога: що являє собою і як підготуватися
запис на консультацію
UA / RU
Пошуковий запит не повинен бути коротшим за 4 символи
  • Київ
  • Блог
  • Огляд у гінеколога: що являє собою і як підготуватися

Огляд у гінеколога: що являє собою і як підготуватися

Запорука жіночого здоров'я – регулярні профілактичні огляди гінеколога. Неправильне харчування, сучасний клімат, шкідливі звички дуже впливають на фізичне здоров'я жінки.

Сьогодні з гінекологічними хворобами до лікарів нерідко звертаються дуже молоді дівчата. Навіть якщо у вас немає скарг на здоров'я, слід відвідувати гінеколога раз на 6-12 місяців. Тому дуже корисно буде позбутися страху перед лікарем та ознайомитись із рекомендаціями перед візитом до фахівця.

Коли варто звернутися до лікаря-гінеколога?

Ідеальний час для візиту до фахівця – у перші дні після закінчення менструації, якщо лікар не надав інших рекомендацій. Перелік причин звернення до гінеколога насправді досить великий:

  • біль унизу живота;
  • свербіж зовнішніх статевих органів;
  • почервоніння та висипання на слизовій оболонці;
  • зміна характеру виділень із піхви, неприємний запах;
  • міжменструальні кров'яні виділення;
  • нерегулярний цикл;
  • вагітність.

Навіть якщо вас нічого не турбує, не забувайте про профілактичні візити двічі на рік! Причина в тому, що більшість гінекологічних захворювань можуть протікати безсимптомно на перших стадіях розвитку. А попереджений – отже, озброєний, готовий дати відсіч будь-яким патологіям.

Інформація, яку необхідно підготувати перед відвідинами гінеколога

Лікар під час прийому пацієнта збирає анамнез (інформацію), який надалі допоможе у діагностиці. Для цього він ставить питання наступного характеру:

  1. Коли розпочалася перша менструація?
  2. Дата останньої менструації?
  3. Яка тривалість менструального циклу?
  4. Який зразковий об’єм виділень?
  5. Чи відчуваєте ви дискомфорт, чи біль під час менструації?
  6. Чи живете статевим життям?
  7. Чи є у вас постійний статевий партнер?
  8. Чи користуєтесь контрацепцією? Якою?
  9. Чи були вагітними? Які деталі перебігу вагітності та пологів?
  10. Чи приймаєте зараз якісь лікарські препарати?

Якщо ви заздалегідь підготуєте таку інформацію, це заощадить справді багато часу. Крім того, бажано заздалегідь подумати про питання, які ви хочете поставити лікарю. Зараз дуже швидко поширюються помилкові міфи про різні гінекологічні проблеми, тому візит до фахівця – це чудова нагода дізнатися корисні та доведені речі.

Підготовка до відвідування гінеколога

Підготуватися до прийому у гінеколога нескладно, ці прості кроки не заберуть багато часу. Але заздалегідь сплановані дії допоможуть вам зробити візит більш продуктивним та уникнути хвилювання, яке є природним та періодично виникає у всіх жінок. Перед візитом до гінеколога рекомендується:

  • утриматися від статевих контактів за 1-2 дні до обстеження;
  • за 2-3 дні до прийому не застосовувати вагінальні змиви та засоби особистої гігієни – для інтимного туалету використовувати тільки теплу воду;
  • за тиждень до обстеження припинити застосування будь-яких лікарських препаратів у вигляді вагінальних свічок, таблеток або спрею, якщо тільки їх прийом не був попередньо обумовлений спеціалістом;
  • проводити гігієну зовнішніх статевих органів увечері перед відвідуванням лікаря. Вранці в день обстеження не слід митися;
  • перед візитом до гінеколога бажано не мочитися за 2-3 години;
  • одягатися так, щоб вам було легко та зручно зняти одяг.

Деякі жінки відчувають або під час обстеження або після нього біль, запаморочення, страх. Відчуття багато в чому залежать від психологічного ставлення жінки до майбутньої процедури та лікаря, який її проводить.

Щоб уникнути внутрішнього дискомфорту під час огляду, важливо налаштуватися позитивно і навіяти собі таке: гінеколог – це звичайний лікар, який допомагає зберегти найцінніше, що має кожна людина, – її здоров'я.

 Як відбувається гінекологічний огляд?

Процедура проводиться так:

  1. Попередньо необхідно зняти одяг із нижньої частини тіла, лягти на гінекологічне крісло (на спину) і поставити стегна на спеціальні опори.
  2. Після огляду вульви лікар акуратно відкриває великі та малі статеві губи та вводить розширювач у піхву.
  3. Після введення розширювача натискає на важіль, який відкриває інструмент усередині піхви, внаслідок чого його стінка розширюється, роблячи порожнину піхви та шийку матки доступними для огляду. Введення розширювача може викликати неприємні відчуття, але рідко буває болючим.
  4. Під час обстеження намагайтеся не напружуватись, дихати глибоко і рівно – тоді процедура буде менш неприємною, а час проведення процедури може скоротитися.

Часто при огляді спеціальним інструментом лікар бере невелику кількість вагінального, цервікального та уретрального секрету для аналізу бактеріологічного мазка, а також робить зішкріб тканини шийки матки для цитологічного дослідження.

Після огляду піхви гінеколог може провести бімануальну пальпацію матки та її придатків. Лікар кладе одну руку на живіт жінки, трохи вище за лобкову ділянку, а вказівний і середній пальці іншої руки вводить глибоко у піхву. Після цього він пальцями пальпує шийку матки, а рукою, покладеною на живіт, – тіло матки, маткові труби та яєчники.

Гінекологічний огляд жінок під час вагітності

Особливістю даної процедури під час вагітності є обов'язкове виявлення тонусу матки чи кров'янистих виділень, що може загрожувати плоду. Вона проводиться при постановці на облік, на 30-му тижні вагітності й перед пологами. Крім того, гінекологічні огляди вагітних виконуються лише за показаннями через ризик мимовільного аборту або ускладнень, спричинених інфекціями.

У клініці "Візіум" працюють висококваліфіковані гінекологи з багаторічним досвідом. Завдяки цьому, а також оснащенню новим обладнанням експертного класу створено всі умови для комплексної діагностики та лікування жіночих захворювань

Не забувайте, що регулярний огляд гінеколога – запорука вашої впевненості у своєму здоров'ї. Кожна жінка обов'язково має відвідувати лікаря раз на пів року.

Література:

American College of Obstetrics and Gynecology BMJ

Gynecology - Overview. Mayo Foundation for Medical Education and Research (MFMER)

Клінічне акушерство та гінекологія: 4-те видання / Браян А. Маґован, Філіп Оуен, Ендрю Томсон.

Будь-ласка, оберіть мову