Що робити, якщо гірчить у роті: рекомендації лікарів
запис на консультацію
UA / RU
Пошуковий запит не повинен бути коротшим за 4 символи
  • Київ
  • Блог
  • Що робити, якщо гірчить у роті: рекомендації лікарів

Що робити, якщо гірчить у роті: рекомендації лікарів

Кислотний рефлюкс, відсутність гігієни ротової порожнини та дріжджова інфекція є поширеними причинами появи гіркоти у роті. Крім того, куріння та надмірне вживання алкоголю можуть також залишати подібні відчуття.

Кислотний рефлюкс, відсутність гігієни ротової порожнини та дріжджова інфекція є поширеними причинами появи гіркоти у роті. Крім того, куріння та надмірне вживання алкоголю можуть також залишати подібні відчуття. Як правило, гіркий присмак у роті зникає після чищення зубів або пиття води, але якщо він зберігається протягом тривалого часу, це віщує неприємності. Отже, які справжні причини недуги? Далі – докладніше.

Що викликає гіркий присмак?

Як згадувалося, існує безліч причин появи гіркого присмаку в роті. Ось кілька найпоширеніших:

  • реакція на деякі речовини, зокрема отруєння неякісними харчовими продуктами, інсектицидами, солями важких металів;
  • захворювання травного тракту та жовчовивідної системи;
  • дисбаланс кишкової флори;
  • ендокринні порушення (цукровий діабет, гіпертиреоз);
  • стоматит, кандидоз ротової порожнини;
  • вагітність та менопауза у жінок;
  • негативні побічні ефекти від застосування ліків;
  • стрес, підвищена тривожність, депресія.

Як бачите, гіркоту в роті як симптом розглядають при різних захворюваннях і порушеннях обміну речовин, а також у випадках гормональних змін в організмі.

Гіркота в роті вранці

Проблеми, що викликають скарги такого типу, найчастіше зустрічаються при патологіях жовчного міхура, жовчовивідних шляхів, печінки. При нормальній роботі печінка перетворює аміак на сечовину, яка вимивається при сечовипусканні. Однак, коли цей процес утруднюється і в організмі збільшується вміст аміаку, у роті з'являється рибний присмак або присмак цибулі.

Гіркота у роті після їди

Якщо їжа занадто жирна або гостра, якщо порція, з'їдена за один присід, дуже велика, то гіркота в роті після їди – закономірний результат фізіологічного навантаження шлунка, підшлункової залози та всієї системи травлення.

Якщо людина не зловживає шкідливою їжею, але відчуває гіркоту після їди, то гастроентеролог насамперед припускає, що це або гастрит, або дискінезія жовчовивідних шляхів, або рефлюкс гастродуоденальний:

  1. Гіркий присмак у роті при гастриті – запальному ураженні слизової оболонки шлунка – поєднується з такими клінічними ознаками, як тяжкість у шлунку після їди, відрижка шлункового вмісту, нудота, печія, біль різної інтенсивності. У хворих на гастрит часто спостерігаються гіркота в роті та білий язик.
  2. Рефлюкс (закидання вмісту шлунка або дванадцятипалої кишки у стравохід) характеризується гірким присмаком у роті та печією – внаслідок проковтування жовчі та, зокрема, ферментів підшлункової залози.
  3. При тривалому запаленні жовчного міхура – хронічному холециститі – дуже часто виникає гіркота в роті під час їжі. Крім названого симптому, при цьому захворюванні можливі нудота та слабкість, біль у підребер'ї з правого боку.

Як показує практика, гіркота в роті також належить до перших сигналів запальних процесів у дванадцятипалій кишці або підшлунковій залозі. Тому за наявності даних симптомів рекомендується звернутися до медичного центру на консультацію до гастроентеролога.

Гіркота у роті у курців

У затятих курців нерідко виникає запитання: чому, як тільки він кинув палити, у роті з'явилася гіркота. Якщо інших симптомів: печії, нудоти, блювання – ні, то хвороба тут ні до чого. А відповідь полягає в тому, що серед тисяч шкідливих і просто токсичних речовин, що утворюються при піролізі тютюну, у сигаретному димі є 3-піридинкарбонова кислота, вона ж нікотинова кислота, ніацинамід, вітамін В3 або РР. Коли в організмі не вистачає цього вітаміну, людина відчуває печіння язика та гіркоту у роті. Тому, прийнявши правильне рішення кинути палити, слід наповнити свій організм вітаміном РР, вживати в їжу житній хліб, яловичу печінку, м'ясо індички, морську рибу, гречку, квасолю, гриби, буряки, фундук.

Гіркота у роті у вагітних

Такий симптом при вагітності має як мінімум дві причини. Перший – гормональний: естрогени та прогестерон сприяють зниженню моторики шлунково-кишкового циклу та уповільненню процесу травлення, вироблення яких значно збільшується. Крім того, через тиждень після запліднення яйцеклітини починає вироблятися хоріонічний гонадотропін людини (ХГЛ). Цей гормон пригнічує скорочувальну активність м'язової тканини матки, але її «закупорка» охоплює м'язи інших органів, що призводить до тимчасової дискінезії жовчовивідних шляхів, порушення роботи кишківника.

Гіркота у роті після антибіотиків

Неприємні відчуття у роті після антибіотиків обумовлені кількома факторами. По-перше, активні речовини багатьох таких препаратів виводяться з організму через печінку та діють на неї як токсини. В результаті можливі скарги у вигляді гіркоти в роті та болів у правому підребер'ї. По-друге, такий прояв після прийому антибіотиків виникає у разі порушення процесу травлення через дисбактеріоз.

Що включає діагностику

Оскільки цей симптом спостерігається в багатьох областях практичної медицини, то виявлення будь-яких, у тому числі шлунково-кишкових причин порушення цієї функції, потребує ретельного обстеження. Діагностика у гастроентерології ґрунтується на наступному:

  • історія хвороби, включаючи список усіх фармакологічних засобів, які приймає пацієнт;
  • загальний аналіз крові, сечі та калу;
  • біохімічні аналізи крові;
  • аналіз крові на антитіла до вірусу гепатиту та герпесу IV;
  • вимірювання внутрішньошлункового pH (визначення рівня кислотності шлункового соку);
  • рентгеноскопія шлунка (гастроскопія) та езофагогастродуоденоскопія;
  • гастро- або холесцинтиграфія;
  • УЗД внутрішніх органів.

Вибір способів діагностики залежить від конкретних проявів симптоматики.

Як позбутися гіркоти в роті.

В першу чергу рекомендується дотримуватися правил гігієни порожнини рота: чистіть зуби не менше двох разів на день (вранці та ввечері), а також користуйтеся зубною ниткою та ополіскувачем. Якщо проблема спричинена вживанням специфічної їжі, достатньо змінити раціон. Але якщо причина гіркоти в роті медична, слід звернутися до лікаря-гастроентеролога в клініку «Візіум» і пройти комплексну діагностику. Фахівці центру індивідуально підходять до лікування кожного пацієнта. Проводять терапію захворювань шлунково-кишкового тракту згідно з встановленими світовими стандартами, мають у своєму розпорядженні сучасне діагностичне обладнання. Довіряйте своє здоров'я професіоналам!

Література:

  1. Джимсон З., Раджеш Еге., Крупаа Р.Дж. та Кастурі М. (квітень 2015 р.). Синдром печіння у роті. Журнал фармацевтики та біологічних наук, 7
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321175
Будь-ласка, оберіть мову