Гормональна контрацепція: види, показання і протипоказання
запис на консультацію
UA / RU
Пошуковий запит не повинен бути коротшим за 4 символи
  • Київ
  • Блог
  • Гормональна контрацепція: види, показання і протипоказання

Гормональна контрацепція: види, показання і протипоказання

Гормональні контрацептиви — це лікарські препарати, які містять синтетичні аналоги гормонів, що природно виробляються яєчниками. Вони включають естрогени та прогестерони, які відіграють головну роль у репродуктивній системі жінки.

Такий вид контрацепції є одним із найсучасніших та найефективніших. Його ступінь надійності сягає 99%! Сучасні препарати цієї групи відрізняються високим рівнем безпеки, проте можуть мати деякі побічні дії. У цій статті ми допоможемо розібратися у всіх нюансах приймання цих засобів.

Як діють гормональні препарати

Оральні контрацептиви імітують дію гормонів, що виробляються яєчниками. Вони пригнічують вивільнення гонадотропін-рилізинг-гормону гіпоталамусом, блокуючи вивільнення гормонів гіпофіз, які стимулюють овуляцію.

Також препарати впливають на слизову оболонку матки, викликаючи її загущення й роблячи цервікальний слиз непроникним для сперматозоїдів. Правильне та регулярне застосування таблеток забезпечує високу ефективність.

Показання до оральних контрацептивів

Показання до приймання протизаплідних засобів:

  • контрацепція;
  • міома матки;
  • мастопатія різних видів;
  • проблемна менструація (рясні виділення);
  • сильний біль під час місячних;
  • аденоміоз;
  • передменструальний синдром;
  • профілактика позаматкової вагітності;
  • порушення менструального циклу;
  • акне.

Варто пам'ятати, що перед застосуванням препаратів потрібно пройти консультацію гінеколога. Лікар зможе визначити всі ризики та показання щодо використання препаратів та підібрати оптимальний варіант залежно від вашої індивідуальної ситуації та стану здоров'я.

Які існують види гормональних контрацептивів і в чому їхня особливість

Існують дві основні категорії гормональних контрацептивів: прогестинові та комбіновані. Другий вид препаратів містить як прогестини, так і естрогени, тоді як до складу прогестинових входять лише прогестини. Ці групи контрацептивів мають відмінності в дії та побічних ефектах, хоча обидва типи захищають від небажаної вагітності.

Комбіновані препарати, крім захисту від небажаної вагітності, ефективні в лікуванні акне та допомагають зменшити менструальні болі. Однак вони частіше викликають головний біль і не рекомендуються для жінок, що курять.

Різниця в складі дозволяє вибирати контрацепцію, найбільш відповідну потребам для конкретної ситуації та віку жінки.

Плюси оральних контрацептивів

Така контрацепція має значні переваги для здоров'я. Комбінація ліків у низьких та високих дозах може знизити ризик розвитку раку ендометрію, він зменшується на 60 % після застосування ОК протягом щонайменше 10 років.

Ризик раку яєчників знижується приблизно на 50 % після 5 років та на 80 % після ≥ 10 років застосування. Контрацептиви також запобігають розвитку функціональних кіст яєчників, доброякісних пухлин яєчників, патологічних маткових кровотеч, спричинених овуляторною дисфункцією. Вони допомагають при дисменореї, передменструальному дисфоричному розладі, залізодефіцитній анемії та доброякісних захворюваннях молочної залози.

Мінуси гормональних протизаплідних

Мінуси гормональних контрацептивів полягають у неприємних побічних ефектах, які зазвичай зникають через 2–3 місяці. Серед них можна зазначити кров'яні виділення, акне, спазми живота, болючість грудей, зміни тривалості менструацій. Однак ці явища тимчасові, пов'язані з адаптацією організму до препарату.

Інші можливі стани включають дискомфорт та неприємні відчуття в грудях, рідкісні напади головного болю, нудоту та незначну зміну лібідо.

Деякі жінки можуть побоюватися зайвої ваги при застосуванні оральних контрацептивів, проте препарати нового покоління містять низькі дози гормонів, які мають мінімальний вплив на масу тіла. Якщо все ж таки виникають проблеми з вагою, можна коригувати раціон і займатися фізичними вправами для регулювання процесу.

Серед рідкісних побічних ефектів можна зазначити підвищення артеріального тиску (менше ніж 5% випадків, зазвичай у жінок із попереднім діагнозом гіпертонічної хвороби) та напади жовчнокам'яної хвороби у жінок із цим діагностованим захворюванням.

Протипоказання до застосування препаратів

Препарати не можна приймати в разі:

  • вагітності;
  • онкології;
  • гіпертонії;
  • ниркової недостатності;
  • тромботичних порушень;
  • печінкової недостатності;
  • цукрового діабету;
  • перенесеної хірургічної операції;
  • мігрені;
  • маткових кровотеч.

Для того щоб не нашкодити своєму здоров'ю, важливо спочатку пройти повне обстеження та проконсультуватися з фахівцем. Лікар допоможе визначити можливі протипоказання та оцінити ризики, а потім пропише відповідний вид препаратів.

Чи не завадять контрацептиви зачаттю дітей у майбутньому

Більшість жінок відновлює свою здатність мати дітей через місяць після припинення використання гормональної контрацепції.

Однак варто зазначити, що є один виняток — ін'єкційні методи контрацепції, які впливають протягом 3–6 місяців. Щоб підвищити ймовірність зачаття, рекомендується очікувати цей період після останньої ін'єкції.

Які обстеження необхідно пройти перед початком приймання оральних контрацептивів

Для того щоб правильно підібрати ефективний препарат, спочатку необхідно пройти такі дослідження:

  1. Консультація гінеколога, зокрема огляд та збирання анамнезу.
  2. Проведення мазка на онкоцитологію (ПАП-тест) для виявлення потенційних змін у клітинах шийки матки.
  3. Ультразвукове дослідження молочних залоз та огляд для виявлення можливих аномалій або пухлин.
  4. УЗД органів малого таза для перевірки стану матки, яєчників та інших органів.
  5. Біохімічний аналіз крові, що допоможе оцінити загальне здоров'я організму.
  6. Коагулограма, яка дозволяє визначити швидкість згортання крові та виявити наявність порушень згортання.
  7. Дослідження гормонального фону.

Конкретний перелік досліджень, необхідних для призначення оральної контрацепції, може змінюватись залежно від індивідуальних особливостей пацієнтки. Не рекомендується самостійно розпочинати приймання гормональних засобів, оскільки існує високий ризик виникнення серйозних побічних ефектів.

Будь-ласка, оберіть мову