Біль під час менструації: причини та способи покращення стану
запис на консультацію
UA / RU
Пошуковий запит не повинен бути коротшим за 4 символи
  • Київ
  • Блог
  • Біль під час менструації: причини та способи покращення стану

Біль під час менструації: причини та способи покращення стану

Менструальний біль, або дисменорея, є поширеним станом, який може викликати значний дискомфорт у жінок під час їхнього менструального циклу. Деякі страждають від інтенсивних симптомів, тодіяк інші можуть залишатися в нормальному стані й не відчувати болю. Біль також може змінюватись за інтенсивністю від циклу до циклу. Однак є способи покращити стан у період місячних, про це й розповімо в статті.

Чому з'являються спазми під час місячних

Спазми в нижній частині живота виникають через скорочення матки, яка прагне позбутися ендометрію — внутрішнього шару або слизової оболонки, що покриває стінки матки. Орган видаляє його, щоб вивести токсини та бактерії з організму. Цей процес супроводжується болючими відчуттями внизу живота, які посилюються під впливом гормонів простагландинів. Вони підвищують чутливість та знижують больовий поріг під час місячних кровотеч.

Якщо ви відчуваєте сильний біль увесь час, і її неможливо терпіти — це вже патологія, і обов'язково потрібна консультація лікаря-гінеколога.

Типи дисменореї

Гінекологи виділяють два основні типи дисменореї: первинну та вторинну.

Первинна безпечна й не пов'язана з будь-якими захворюваннями репродуктивної системи. У цьому разі неприємні відчуття викликаються дією простагландинів – хімічних речовин, які утворюються в слизовій оболонці матки під час місячних. Вони стимулюють скорочення м'язів, що призводить до перетискання судин та зменшення надходження кисню до матки.

Вторинна може бути симптомом різних захворювань репродуктивної системи. У цьому разі болючі відчуття сигналізують про можливі проблеми зі здоров'ям.

Про які захворювання може сигналізувати біль

Вторинна дисменорея найчастіше пов'язана з такими хворобами:

  1. Ендометріоз. Клітини, подібні до тих, які утворюють внутрішню слизову оболонку матки, переносяться на яєчники, маткові труби та інші органи тазу. Під час менструації ендометріоїдні ділянки також починають виділяти кров, викликаючи болючі відчуття. Крім того, може відбуватися утворення спайок — сполучної тканини, яка поєднує органи й порушує їхнє нормальне положення, що також викликає болючі відчуття. Крім того, ендометріоз проявляється рясними кровотечами, а іноді жінки відчувають ще й болючі відчуття під час статевого акту та при відвідуванні туалету.
  2. Запальні захворювання органів малого таза. Найчастіше вони пов'язані з інфекцією жіночих статевих органів — гонореєю та хламідіозом. Збудники інфекцій переміщаються з піхви та шийки до матки, яєчників або маткових труб. При запальних захворюваннях жінки помічають не звичайні (надто густі або з дивним запахом) виділення з піхви, постійно відчувають легкий біль у нижній або верхній правій частині живота й неприємні відчуття під час статевого акту.
  3. Аденоміоз. Стан, при якому тканина ендометрію, внутрішньої слизової оболонки матки, проникає у її м'язовий шар. Проявляється хвороба рясними менструаціями та сильними болями.
  4. Міома матки. Це доброякісна пухлина, яка не є раковою. Найпоширеніші симптоми міоми включають сильні болі та рясні кровотечі під час менструації. Жінки можуть також зіткнутися з труднощами при дефекації та сечовипусканні та відчувати болючі відчуття під час статевого акту.
  5. Позаматкова вагітність. Це небезпечний стан, при якому запліднена яйцеклітина починає розвиватися поза маткою. Для того щоб своєчасно виявити подібний стан, важливо звернути особливу увагу на те, чи є кровотечі та різкі болі в нижній частині живота між менструаціями.

Важливо, що больові симптоми можуть бути викликані ПМС або стресами й нервовими перенапругами, а також запаленнями сечостатевої системи, такими як цистит. Дисменорея іноді ще пов'язана з анатомічними особливостями будови організму, які ускладнюють вихід менструальної крові.

Як полегшити стан при хворобливих місячних

При такому стані можна знеболити за допомогою таблеток — нестероїдними протизапальними препаратами. До них належить широкий спектр знеболювальних, які більшість людей приймають у повсякденному житті («Ібупрофен», «Нурофен», «Напроксен»). При болючій менструації, особливо такій, що супроводжується підвищенням температури до 37,5 градуса, гінекологи радять також приймати засоби за декілька днів до початку менструації.

Але ця група препаратів має мінуси. Якщо біль пригнічується, інші неприємні симптоми можуть посилюватися. Наприклад, нудота, проблеми з травленням.

Використання грілки

Щоб зменшити неприємні симптоми, рекомендується також використовувати теплу грілку – прикласти її до нижньої частини живота.

Важливо пам'ятати, що відчуття мають бути приємними та комфортними. Не рекомендується використовувати гарячу, яку неможливо утримувати на шкірі, оскільки це може завдати шкоди.

Заняття спортом

У період менструації дозволено помірне фізичне навантаження. Ходьба, йога, легка розтяжка – такі активності лише сприятливо впливають на стан жіночого організму та можуть зменшити біль та спазми.

Приймання вітамінів та водний баланс

Вітаміни та харчові добавки дуже корисні для нашого організму. Серед них особливо виділяють омегу-3 та вітамін В1, які здатні полегшити дискомфорт та болі, пов'язані з менструальним циклом, та допомогти почуватися більш енергійними протягом усього періоду.

Також дуже важливо пити велику кількість води, щоб зменшити набряки та вивести зайву рідину з організму. Рекомендується випивати щонайменше 8 склянок щодня, це також сприятливо впливає на роботу кишківника.

Чому важливо звернутися до медичного центру «Візіум» на консультацію

Багатопрофільний медичний центр «Візіум» надає широкий спектр послуг із гінекології та інших напрямів. Ми забезпечуємо найкращі умови для комфортного прийому. Наші висококваліфіковані фахівці – найкращі у своїй галузі та дотримуються необхідних стандартів на всіх етапах діагностики та лікування.

Головна мета клініки «Візіум» — це здоров'я пацієнтів. Саме тому ми маємо передове обладнання та сучасні методики діагностики та лікування для досягнення максимального результату. У нас ви можете отримати якісну консультацію з більш ніж 30 напрямів та пройти всі необхідні обстеження.

Будь-ласка, оберіть мову