Колір нежитю: про що свідчить різний відтінок слизу
запис на консультацію
UA / RU
Пошуковий запит не повинен бути коротшим за 4 символи
  • Київ
  • Блог
  • Колір нежитю: про що свідчить різний відтінок слизу

Колір нежитю: про що свідчить різний відтінок слизу

Порушення роботи дихальних шляхів, спричинене впливом інфекції або дратівливих речовин, часто проявляється у вигляді нежитю (рініта). Головне завдання виділення слизу з носової порожнини – захистити органи дихання від проникнення шкідливих мікроорганізмів та алергенів.

При вдиху повітря та всі його частинки впливають безпосередньо на слизову оболонку носа, яка активно реагує на наявність алергенів, бактерій чи вірусів. При цьому набрякають носові проходи, виникає закладеність, а також з'являються виділення. У такому разі порушуються нюх і смак, а загальний стан організму погіршується. Колір і в'язкість виділень можуть вказувати на різні захворювання.

Причини появи нежитю

Захисні функції порожнини носа відіграють важливу роль, вони запобігають негативному впливу зовнішніх подразників на організм. Розвиток риніту пов'язаний з ослабленням цих функцій та зниженням імунітету.

Також причинами запального процесу носової порожнини можуть бути:

  1. Вплив довкілля.
  2. Алергени.
  3. Наявність новоутворень (поліпи, аденоїди).
  4. Переохолодження.
  5. Травми носа.
  6. Хірургічні втручання.

Також недостатньо вологе повітря в приміщенні може спричинити пересушування слизової оболонки та порушення кровообігу в носовій порожнині. А контакт із хімічними чи токсичними речовинами на небезпечних виробництвах може викликати серйозні запальні реакції у слизовій оболонці носа. Крім того, тривале використання судинозвужувальних препаратів також часто призводить до запалення слизової оболонки.

Прозорі соплі

Вважається нормальним, коли соплі мають прозорий відтінок і густу, липку текстуру, що нагадує клей. Якщо цього слизу не надто мало і не надмірно багато, можна вважати, що ви перебуваєте у хорошому стані здоров'я. Однак, якщо слизова оболонка виробляє занадто багато виділень, це може вказувати на наявність алергії. У такому разі рекомендується звернутися за консультацією отоларинголога, який поставить діагноз та пропише відповідний план лікування.

Білі виділення

При вживанні молочних продуктів можуть з'явитися соплі білого кольору. Це пов'язано із вмістом жиру в молочних продуктах, що впливає на консистенцію та в'язкість слизу, що часто ускладнює дихання.

Якщо у вас застуда чи нежить, рекомендується уникати вживання молочних продуктів, щоб знизити закладеність носа. Однак наявність самого білого слизу не є приводом для занепокоєння і вважається нормальним.

Жовті соплі

Жовті соплі у дорослого можуть бути ознакою вірусної інфекції та запалень навколоносових пазух – синуситу або гаймориту. Зазвичай світло- або яскраво-жовтий слиз вказує на те, що ваш організм бореться з якимось вірусом, наприклад, застудою. Спочатку колір може бути яскравим, але за кілька днів стане темнішим.

Якщо виділення мають золотистий відтінок – недуга може бути пов'язана з інфекцією, викликаною бактерією золотистого стафілокока. А темно-жовтий слиз вказує на симптом бронхіту чи інших захворювань дихальної системи.

Також важливо відзначити, що такі соплі можуть вказувати на активність імунітету. Пам'ятайте, найкращими "ліками" від вірусів є власні імунні сили організму. Однак, якщо ваш стан погіршується, у вас висока температура, сильний головний біль або кашель із мокротинням помаранчевого або жовтого відтінку триває кілька днів, вам слід негайно звернутися до лікаря.

Зелений слиз

Соплі зеленого кольору можуть бути ознакою бактеріальної або грибкової інфекції, що виникає через застій слизу у запалених носових проходах. За процес утворення такого відтінку відповідають білі клітини крові, оскільки вони реагують на інфекції та запальні процеси. І коли відмирають, то руйнуються, вивільняючи зелений пігмент. Він поєднується зі слизом, надаючи йому такого відтінку.

Ця недуга зазвичай вимагає лікування антибіотиками. Рекомендується відразу ж звернутися до фахівця та не займатися самолікуванням.

Помаранчеві, червоні та коричневі соплі

Поява червоного або червонувато-коричневого відтінку виділень – ознака наявності крові в них.

Це може бути викликано кількома причинами:

  1. Ранки в носі та запалення слизової оболонки: часте сморкання або травми можуть бути джерелом невеликої кровотечі.
  2. Сухе повітря: викликає пересихання та ламкість крихітних кровоносних судин у носових проходах.
  3. Астма: при такому діагнозі часто спостерігаються червоні або рожеві соплі.
  4. Куріння: дратує носові проходи та викликає невелику кровотечу. Крихітні частинки тютюну також можуть забарвлювати слиз у червонувато-коричневий колір.

Точну причину та діагноз зможе визначити лише лікар після проходження необхідних досліджень. Для ефективного лікування важливо вчасно звернутися до фахівця.

Чорні соплі

Соплі чорного відтінку зазвичай виникають в результаті вдихання шкідливих речовин, які присутні в повітрі. Слиз виконує важливу функцію, запобігаючи проникненню цих речовин у глибину людського організму. Якщо з різних причин вам доводиться вдихати попіл, пил чи дим, виділення виконують роль протимікробного бар'єра.

Як зменшити виділення слизу

Зазвичай на ранніх стадіях вірусної інфекції у носі з'являється надмірна кількість прозорого слизу, який згодом може прийняти насичений жовтуватий чи зеленуватий відтінок. У міру розвитку захворювання соплі можуть придбати коричневі або червоні відтінки, але потім знову повертаються до прозорого кольору.

Для полегшення симптомів захворювання рекомендується звернути увагу на такі поради:

  1. Використовуйте спреї на основі сольових розчинів для зволоження носових проходів.
  2. Пийте достатню кількість рідини, щоб розріджувати слиз і зволожити верхні дихальні шляхи.
  3. Слідкуйте за харчуванням, щоб організм мав достатньо сил для протистояння інфекції.
  4. Більше вживайте гарячих напоїв, вони знімають закладеність носа.
  5. Не ковтайте мокроту.
  6. Якщо жовті або зелені соплі тримаються довше за кілька днів — зверніться до лікаря.
  7. Уникайте куріння.

Важливо пам'ятати, що не завжди слиз дивного кольору свідчить про потенційні проблеми зі здоров'ям. Однак, якщо виділення зберігаються протягом кількох днів і супроводжуються лихоманкою, головним болем та кашлем, тоді варто звернутися до лікаря, щоб прояснити ситуацію.

Будь-ласка, оберіть мову