Сірчана пробка: як впоратися в домашніх умовах
запис на консультацію
UA / RU
Пошуковий запит не повинен бути коротшим за 4 символи
  • Київ
  • Блог
  • Сірчана пробка: як впоратися в домашніх умовах

Сірчана пробка: як впоратися в домашніх умовах

Накопичення сірки у вухах є природним процесом, необхідним для здоров'я вуха, і має захисну функцію. Такий процес допомагає зволожити слизову оболонку та запобігає проникненню бактерій та інфекцій. Зазвичай вона виводиться з вуха самостійно, і багато людей регулярно очищають свої вуха від сірки. Однак у деяких випадках її надмірне скупчення призводить до утворення пробки, яка негативно позначається на слуху та самопочутті.

Причини появи пробки у вусі

Така проблема може виникати з різних причин:

  1. Неправильне використання ватних паличок для гігієни вуха – це одна з найпоширеніших. Багато людей заштовхують сірку глибоко в слуховий прохід і цим сприяють утворенню пробки. Важливо пам'ятати, що вичищати вуха слід лише біля входу в слуховий прохід, щоб уникнути пошкоджень шкіри, травм барабанної перетинки та порушення природного самоочищення.
  2. Гіперактивна робота сірчаних залоз. Вушна раковина може не встигати самоочищатися, і сірка швидко накопичується. Збільшена секреція сальних залоз може бути викликана високим рівнем холестерину в крові, а також деякими захворюваннями, такими як екзема, атопічний дерматит, середній хронічний і зовнішній отит.
  3. Надмірний догляд за вухами. Чищення вух необхідне, але зайве прагнення їх чистоти, коли пацієнт щодня інтенсивно очищає вуха ватними паличками, може викликати подразнення шкіри, й у результаті збільшення утворення сірки.
  4. Вузька та звивиста анатомічна будова слухового проходу. Така проблема згущує сірку і може утворювати корок. Це не вважається патологією, необхідно лише приділяти більше уваги гігієні вух.
  5. Підвищена в'язкість сірки. Це може бути як анатомічною особливістю, так і набутою. Наприклад, швидке зростання волосся у слуховому проході, навушники, слухові апарати, умови сильної запиленості, сухе повітря у приміщенні також можуть стати причиною виникнення закорковування вушного проходу.

Точну причину зможе встановити лише ЛОР лікар, він призначить всі необхідні обстеження та складе план лікування.

Симптоми пробки у вухах

Появу проблеми можна визначити за кількома ознаками. Першою є затримка води у зовнішньому слуховому проході. У звичайних умовах вона вільно витікає, проте недуга перешкоджає цьому. Якщо навіть після прийняття душа потрібен час, щоб видалити воду з вуха, це може свідчити про закорковування вушної раковини.

Сірчану пробку можна побачити неозброєним оком. Вона виглядає як невелика грудочка сіро-жовтої маси, розташована на стінці слухового проходу.

Деякі симптоми, що вказують на недугу, включають:

  1. Сильну сверблячку у вусі.
  2. Часткову втрату слуху.
  3. Відчуття закладеності та приглушене сприйняття звуків.
  4. Неприємні відчуття тиску та наявності стороннього тіла у вусі.

Якщо вам відомий спосіб видалення сірчаної пробки з вуха як у дітей, так і у дорослих, можна спробувати виконати цю процедуру самостійно вдома. Однак, варто зазначити, що важливо правильно діяти, інакше це може бути небезпечно, особливо якщо закорковування знаходиться близько до барабанної перетинки. Необережні рухи можуть пошкодити перетинку і призвести до порушення слуху, аж до повної втрати. Тому краще звернутися до лора (спеціаліста отоларинголога)для проведення процедури.

Як позбутися закорковування в домашніх умовах

Перше, що варто врахувати, – не видаляйте пробку з вуха за допомогою вушних паличок, така маніпуляція може призвести до пошкодження барабанної перетинки. Натомість можна спробувати прибрати пробки, застосовуючи безпечні методи.

Один зі способів, як швидко впоратися самому, – закапування води кімнатної температури у вухо. Можна розбавити милом або купити спеціальні засоби, що допомагають розм'якшити вушну сірку (доступні у формі крапель або спрею та продаються в аптеках).

Щоб провести процедуру, нахиліть голову вбік і закапайте кілька крапель (або пшиків, якщо використовуєте спрей). Потім обережно випряміть голову, щоб розм'якшена сірка могла витекти зі слухового проходу. Якщо вас часто турбують закорковування, то рекомендується проводити цю процедуру двічі на тиждень для профілактики.

Також можна скористатися вазеліновим або оливковою олією, щоб в домашніх умовах провести очищення вух. Однак важливо переконатись, що рідина – не холодна. Ідеально підходить температура приблизно +36 °С. Для зручності рекомендується звернутися до близьких людей, які можуть допомогти. Потім потрібно лягти на бік і чекати кілька хвилин. У такому положенні олія зможе розм'якшити пробку, і вона сама вийде з вуха.

Видалення пробки за допомогою перекису водню

Домашній метод видалення сірчаної пробки з використанням перекису водню є одним із найефективніших і найпростіших. Однак перед проведенням процедури важливо дотримуватися інструкцій та рекомендацій. Якщо це необхідно зробити дитині, то лише у присутності батьків.

Послідовність проведення процедури:

  1. Підготуйте 3 % розчин перекису водню.
  2. Ляжте на бік таким чином, щоб проблемне вухо було доступне.
  3. За допомогою піпетки або спеціального флакона закапайте 3-5 крапель розчину.
  4. Залишайтеся у такому положенні протягом 10-15 хвилин.
  5. Якщо потрібно, повторіть процедуру для іншого вушного проходу.

Якщо сірка м'яка і невелика, то протягом 8-10 годин вона повинна розчинитись і вийти з вуха. Першими ознаками позитивного ефекту будуть покращення слуху, зниження сверблячки та витікання сіро-жовтої рідини.

Важливо пам'ятати, що таку просту маніпуляцію необхідно проводити з обережністю, особливо для дітей. Якщо після процедури виникають болючі відчуття, погіршення слуху або тривале витікання рідини з вуха, рекомендується негайно звернутися до лікаря для професійної консультації та оцінки стану.

Будь-ласка, оберіть мову