Затримка менструації: причини при негативному тесті на вагітність
запис на консультацію
UA / RU
Пошуковий запит не повинен бути коротшим за 4 символи
  • Київ
  • Блог
  • Затримка менструації: причини при негативному тесті на вагітність

Затримка менструації: причини при негативному тесті на вагітність

Затримка місячних жінок, попри негативний тест на вагітність, може проявитися у будь-якому віці. Така проблема може бути симптомом різних порушень в організмі, які обов'язково пов'язані з репродуктивною системою.

Якщо менструація затримується на 2-3 дні, не потрібно турбуватися. Однак за відсутності протягом тижнів варто звернути увагу на своє здоров'я.

Які можуть бути причини затримки

Жіночий організм чутливий до зовнішніх факторів та внутрішніх проблем, тому причини затримки можуть бути зовсім різними:

  1. Тривалий стрес.
  2. Сильні емоційні переживання.
  3. Сильна втрата ваги.
  4. Загострення хронічного захворювання.
  5. Інтоксикація при зловживанні алкоголем, наркотичними речовинами та лікарськими препаратами.
  6. Переїзд чи тривала поїздка.
  7. Сильний запальний процес в організмі.
  8. Початок приймання гормональних контрацептивів чи перехід на інший спосіб контрацепції.
  9. Нещодавно перенесена операція на статевих органах.
  10. Ожиріння.
  11. Гормональний збій.
  12. Запальні процеси сечостатевої системи.
  13. Травми статевих органів.
  14. Наслідок аборту чи викидня.

Однак, щоб дізнатися точну інформацію про свій стан організму та причину затримки менструального циклу, дуже важливо пройти прийом у гінеколога. Лікар призначить обстеження та аналізи, після яких дасть свій висновок та пропише курс лікування.

Які хвороби можуть спричинити затримку менструації

Відсутність менструації може бути пов'язана з деякими хворобами, такими як:

  • міома матки;
  • полікістоз яєчників;
  • запальні процеси матки та придатків;
  • гормональні порушення;
  • кіста.

Зверніть увагу, що ставити собі діагноз – це небезпечно, обов'язково зверніться до лікаря з даною проблемою і пройдіть УЗД, щоб виявити хворобу.

Болять груди, а місячних немає

За кілька днів до настання менструації можуть боліти груди і з'явитися чутливість пипків. Однак іноді такий стан може бути спричинений такими причинами:

  • мастопатія;
  • тяжкі фізичні навантаження;
  • перенесені стреси;
  • операції на молочній залозі;
  • дисфункція яєчників;
  • наслідки інфекційних захворювань;
  • онкологія.

Якщо ви виявили такі симптоми кілька циклів поспіль із затримкою місячних, необхідно негайно звернутися до фахівця.

Зміни клімату чи способу життя як причина затримки

Часто зсув місячного циклу може статися через зміну клімату, дотримання дієти для схуднення або зміни раціону, а також збільшення фізичних навантажень.

Інтенсивні тренування та дієти мають серйозний вплив на організм. Нестача вітамінів та мінералів, різке зниження ваги часто стають причиною порушення менструального циклу. Приймання оральних контрацептивів також впливає на місячні, і зазвичай потрібно 30-60 днів для природної перебудови організму.

Подорожі, авіаперельоти, зміна клімату та часового поясу теж можуть порушити цикл, оскільки це стрес для організму, і йому потрібен час для адаптації.

Гінекологічні проблеми

Якщо тест на вагітність негативний, а затримка місячних супроводжується коричневими, жовтуватими або кров'янистими виділеннями з неприємним запахом, необхідно негайно звернутися до гінеколога.

Також потрібен терміновий огляд лікаря у разі появи наступних симптомів:

  1. Підвищення температури тіла.
  2. Болі внизу живота.
  3. Тягне поперек.
  4. Збільшення живота в обсязі у нижній частині.

Такі стани можуть бути ознакою наявності кісти яєчників чи інших видів пухлини різного походження. Також затримка часом пов'язана із запаленням сечового міхура, тобто циститом. При цьому стані спостерігається часте, утруднене та болюче сечовипускання із відчуттям неповного спорожнення. Можливі свербіж та біль у ділянці зовнішніх статевих органів.

Захворювання щитоподібної залози та мозку

У разі, якщо збій менструального циклу супроводжується частими та сильними запамороченнями та головними болями, нудотою, слабкістю та різкою зміною ваги, рекомендується пройти комплексне медичне обстеження.

Якщо гінекологічні проблеми виключені, можливо, знадобиться проведення ультразвукового дослідження щитоподібної залози та магнітно-резонансної томографії головного мозку. У поодиноких випадках затримка менструації може бути обумовлена ​​порушеннями функції щитоподібної залози (гіпо- або гіпертиреоз) або пухлинами гіпофіза.

Гормональні збої в організмі

Така причина вважається однією з найпоширеніших. Гормональні порушення можуть виникнути як симптом захворювань або бути реакцією на деякі чинники.

Вони можуть з'явитися на тлі:

  • початку чи різкого закінчення приймання оральних контрацептивів;
  • ендометріозу;
  • злоякісних та доброякісних новоутворень.

У підлітковому віці затримка — це нормальний стан, який не має причин для хвилювання. У цей період відбуваються значні зміни в організмі, включаючи стабілізацію менструального циклу, зростання організму та посилення вироблення гормонів. Саме тому виникають нерегулярні місячні.

Затримка місячних та білі виділення

Білі виділення і збій у циклі можуть бути пов'язані з сечостатевими інфекціями, такими як кандидоз, стафілококи, стрептококи і навіть кишкова паличка. Також такий симптом може вказувати на запалення маткових труб, кісти та порушення роботи жіночих органів.

Невірогідний результат тесту на вагітність

Протягом 6-8 днів після зачаття рівень хоріонічного гонадотропіну (ХГЛ) у крові починає підвищуватися. Однак багато тестів на вагітність мають не надто високу чутливість і здатні дати правдивий результат тільки на 14-20 день після зачаття.

Остаточний висновок про причину затримки менструації при негативному тесті може зробити тільки досвідчений гінеколог. Лікар проведе огляд, призначить аналізи крові та сечі, а також УЗД, щоб підтвердити наявність вагітності або виявити інші причини порушення менструального циклу і призначити відповідну терапію.

Як розв'язувати проблему збою менструального циклу

Багато жінок цікавляться, чи є способи спричинити менструацію. Однак варто зазначити, що самостійне вживання будь-яких засобів або заходів категорично заборонено та дуже небезпечне для вас. Єдиним правильним рішенням у такій ситуації є звернутися по кваліфіковану медичну допомогу, щоб з'ясувати справжню причину затримки менструації.

Гінеколог проведе необхідне обстеження та визначить дозування препаратів, якщо це необхідно, щоб уникнути можливої ​​маткової кровотечі та інших негативних наслідків.

При великій затримці місячних необхідно негайно звернутися за медичною допомогою, оскільки це може говорити про серйозні проблеми. На зустрічі лікар призначить різні дослідження, включаючи лабораторні аналізи крові та мазків із піхви/цервікального каналу. Також необхідні аналізи на рівень гормонів у крові, вони допоможуть виключити чи підтвердити гормональні збої в організмі.

Будь-ласка, оберіть мову