Безпліддя Медичний центр Візіум
запис на консультацію
UA / RU
Пошуковий запит не повинен бути коротшим за 4 символи

Безпліддя

Безплідність – це неможливість настання вагітності протягом 1,5 - 2-х років і більше у жінки, яка живе регулярним статевим життям, без використання протизаплідних засобів. Говоримо про дану проблему з гінекологом-репродуктологом Візіум.

Запальні захворювання жіночих статевих органів.


Запальні захворювання жіночих статевих органів займають перше місце (55-70 %) у структурі гінекологічних захворювань та є однією з причин порушення багатьох функцій органів та систем жіночого організму. Запальні захворювання зазвичай мають інфекційне походження (найчастіше мікробні асоціації) і передаються статевим шляхом.

У сучасних умовах запальні захворювання жіночих статевих органів нерідко мають тривалий рецидивний перебіг і переходять у хронічну стадію.

Наслідком, не адекватного або недостатнього лікування запального процесу, є такі ускладнення як:

  • позаматкова вагітність (близько 25%),
  • мимовільні викидні (близько 20%)
  • безплідність.

Жіноча безплідність є тяжкою психологічною травмою і для чоловіка, і для жінки!


Безплідність.


Безпліддя – це неможливість настання вагітності протягом 1,5 - 2-х років і більше у жінки, яка живе регулярним статевим життям, без використання протизаплідних засобів.

Виділяють абсолютну безплідність, пов'язану з незворотними патологічними станами, що виключають зачаття (аномалії розвитку жіночої статевої сфери), та відносну безплідність, що піддається корекції.

Трубно-перитонеальна форма безпліддя є наслідком перенесених раніше запальних процесів і розрізняють трубний фактор, коли маткові труби не прохідні або частково прохідні.

При перитонеальній безплідності перешкода виникає не в самих маткових трубах, а між трубами та яєчниками. Трубно-перитонеальна безплідність зазвичай виникає внаслідок спайкових процесів або атрофії вій усередині труби, що забезпечують просування яйцеклітини


Лікування даної форми безпліддя має бути комплексним, з урахуванням мікробного фактора, індивідуальним з використанням реабілітаційних методик та санаторно-курортного лікування. Необхідно враховувати вік пацієнтки, а також чітке розуміння, що якщо консервативне лікування неефективне близько року, необхідно переходити до допоміжних репродуктивних технологій.

Одна дуже важлива проблема в акушерстві та гінекології - це завмерла вагітність.


За даними ВООЗ серед репродуктивних втрат завмерла вагітність або викидень, що не відбувся, становить близько 10-15%. Роботи багатьох авторів свідчать про пропорційну залежність частоти завмерлої вагітності від віку матері.


Завмерлою вагітністю називають загибель ембріона або плода на термін до 28 тижнів. На ранніх термінах (у першому триместрі) ця патологія буває частіше, ніж на пізніших, але як у першому, так і у другому випадках з'ясувати причини патології вдається не завжди.


Причин завмерлої вагітності може бути кілька:

  • генетичні та хромосомні аномалії ембріона (60%);
  • порушення анатомії статевих органів;
  • хронічні запальні захворювання органів малого таза матері (35-40%);
  • патологічні стани ендометрію;
  • порушення системи згортання крові.

У більш ніж у 50% випадків встановити причину завмерлої вагітності не вдається. Спорт, подорожі, секс, робота не є причинами вагітності, що завмерла.

Найвищий ризик цієї патології під час першого триместру. Найбільше значення у першому триместрі мають генетичні фактори та хромосомні перебудови у ембріона.

Куріння, наркотики, алкоголь, медикаменти можуть призводити до дефектів розвитку ембріона і плоду та формування вад розвитку.
Ще однією з причин переривання вагітності, на яку мало звертають увагу, це аномальна форма матки (сідлоподібна, дворога, що має неповну перегородку).

Так само однією з основних причин вагітності, що не розвивається, є внутрішньоутробна інфекція, тому обстеження на інфекції є обов'язковим для всіх вагітних і жінок, які планують вагітність.


Саме тому при підготовці до вагітності обов'язковим є обстеження та лікування хронічних хвороб, оцінка стану вагінального мікробіоценозу, позбавлення від залежностей, проведення прегравідарної підготовки, особливо у пацієнток з обтяженим аннам-незом.

За даними Американського товариства акушерів-гінекологів, найбільш достовірно доведено зв'язок ранньої втрати вагітності зі старшим і пізнім репродуктивним віком матері, а також з більшим числом попередніх викиднів.
На пізніших термінах спровокувати завмирання вагітності можуть такі фактори, як захворювання нирок та серцево-судинної системи, ендокринні захворювання, генетичні аномалії плода.

Будь-ласка, оберіть мову