12 порад правильного харчування | Медичний центр Візіум
запис на консультацію
UA / RU
Пошуковий запит не повинен бути коротшим за 4 символи

12 Порад правильного харчування

Всі знають, що таке правильне харчування, але якось руки не доходять це застосувати на практиці. Або це зазвичай відкладається на понеділок або, у кращому разі, думаєте розпочати із завтрашнього дня. Є хороша приказка: «Ніколи не відкладай на потім те, що можна зробити зараз». Тому відкладати не будемо, почнемо зараз.

12 порад правильного харчування від лікаря - дієтолога медичного центру "Візіум" Латиш Н.О.

1. Харчування має бути дробовим, тобто. часто і потроху. Мінімум 4-5 разів на день та невеликими порціями. Ви скажете, що у вас немає можливості так часто їсти, багато працюєте. Відмінно, значить, приготуйте заздалегідь і візьміть із собою або пийте кисломолочні продукти, благо вибір зараз величезний (кефір, питний йогурт, навіть можна іноді ряженку), коли у вас немає часу поїсти. Не лінуйтеся і не забувайте про себе.

2. Не наїдайтеся перед сном, хоча якщо ви дотримуватиметеся першого пункту, то до вечора голод буде не таким сильним. Але, якщо все-таки голод атакував вас, то краще випийте, але тільки із задоволенням, склянку кефіру і спокійно лягайте спати.

3. Забудьте про звичку їсти на ходу. Справа в тому, що якщо є повільно, механізм, що керує насиченням, діє правильно і сигнал про отримання достатньої кількості їжі вчасно надходить у мозок. На ходу, похапцем цей механізм вчасно не спрацьовує, і через це можна з'їсти набагато більше, ніж потрібно.

4. Ніколи не об'їдайтеся. Це дуже шкідливо і для шлунка і в цілому для організму. Деякі фахівці рекомендують перед їжею обв'язувати талію поясом чи мотузкою. При переїданні стане тісно, ​​і більше належного не проковтніть.

5. Щодня вживайте велику кількість сирих овочів та фруктів, у яких багато клітковини. Заведіть собі за правило щодня готувати салат зі свіжих овочів (капуста, морква, буряк, зелень, огірки, помідори тощо). Тільки заправляйте салат не майонезом, а соняшниковою чи оливковою олією.

6. Не пийте воду під час їжі і після. Краще випийте, якщо хочеться, перед їжею. Проте! Пийте протягом дня достатню кількість рідини, краще, звичайно, якщо це буде чиста питна вода.

Обмежте вживання борошняних продуктів, солодощів, алкоголю. Альтернатива борошняним продуктам – хлібці, зерновий хліб, з висівками; солодощів-сухофрукти, мед; а ось алкоголь замінити чимось складно (якщо тільки келихом сухого вина), просто дотримуйтесь правила помірності і робіть це не часто.

9. Обмежте вживання солі, спецій та різних приправ. Просто поступово зменшіть порцію, що додається в їжу, т.к. якщо це зробити різко і відразу, то їжа здаватиметься прісною.

10. Різноманітність харчування. Обов'язковою умовою правильного харчування є отримання необхідних для людини поліненасичених жирних кислот, мікроелементів, макроелементів, вітамінів, мінеральних речовин та незамінних амінокислот. Щоб бути впевненими в тому, що ви отримуєте все необхідне, намагайтеся харчуватись різноманітно. Все, що вам потрібно, можна отримати навіть із такої простої їжі, як овочі, фрукти, злаки, бобові.

Консультація Гастроентеролога

Діагностика, лікування та профілактика захворювань травної системи

11. Ваше тіло просить води. Так, саме води, а не пива або солодких напоїв. Навіть у спеку, якщо вам здасться, що ви мрієте про лимонад або пиво, випийте дві склянки води, і ви зрозумієте, що ні пива, ні лимонаду вам і даремно не треба. Постарайтеся якнайбільше випивати звичайної питної води. Якщо немає індивідуальних протипоказань, то щонайменше 1-1,5 літра води на день. Кава, чай та газовані напої не принесуть необхідної користі вашому тілу, а деякі з напоїв лише збагатять ваш організм зайвою хімічною корисністю. До речі, а ви знаєте, що всякі коли не тільки не втамовують спрагу, а й, навпаки, містять речовини, що стимулюють спрагу?!!

12. І, звичайно, їжте із задоволенням, по можливості створюючи приємну атмосферу для травлення. Ніколи не читайте під час їжі, зазвичай непомітно з'їдається більше, ніж хочеться і належить.

Почніть з малого, хоча ці дванадцять пунктів – це вже суттєва зміна свого харчування. Так, і зробіть це зараз, а не з понеділка. Приємного апетиту!

Будь-ласка, оберіть мову