Скарлатина | Медичний центр Візіум
запис на консультацію
UA / RU
Пошуковий запит не повинен бути коротшим за 4 символи

Скарлатина

Скарлатина (італ. scarlattina, від порівн.-століття лат. scarlatinum — яскраво-червоний) — інфекційна хвороба, викликана гемолітичним стрептококом&n Streptococcus pyogenes). Проявляється дрібно точковим висипом, лихоманкою, загальним отруєнням.
  • Хворий на скарлатину, ангіну або стрептококовий фарингіт. Особливо небезпечна така людина для оточуючих у перші дні хвороби.
  • Реконвалесцент — людина, яка одужала після перенесеного захворювання. Він ще деякий час може виділяти стрептококи. Таке носійство може тривати до трьох тижнів.
  • Здоровий носій — людина, у якої немає ознак захворювання, але стрептококи групи А живуть на слизовій його носогорло і виділяються в навколишнє середовище. Таких людей досить багато (до 15% від населення).

Фактори патогенності стрептокока

  • Септичний фактор — визначає поширення мікробів в оточуючих мигдаликах тканинах, а при проникненні мікробів в кров; у внутрішніх органах. Важкі септичні форми скарлатини можуть супроводжуватися формуванням вогнищ вторинного поширення стрептококового в усьому організмі.
  • Токсичний фактор — визначає руйнування і відділення верхнього шару епідермісу, а також порушення функції головного мозку і серця. Властивою скарлатиною ознакою є «скарлатинове серце» — збільшення розмірів серця хворого внаслідок впливу токсичного фактора на цей орган.
  • Алергічний фактор у гостру фазу хвороби визначає появу висипу, а в період одужання може стати причиною множинного ураження внутрішніх органів сполучної тканини за типом ревматизму або васкуліту.

Інкубаційний період

Триває до 12 днів, частіше 2-3 дні. Початковий період, зазвичай дуже короткий (кілька годин), охоплює проміжок часу від виникнення перших симптомів хвороби до появи висипу. Початок може бути раптовим.

Хворий стає заразним за добу до появи перших симптомів. Тривалість заразного періоду може коливатися від декількох днів до декількох тижнів, але при неускладненому перебігу на тлі пеніциліну дитина вже через 7 днів не становить епідемічної небезпеки для оточуючих.

Діагностика


Особливу роль при діагностиці захворювання відіграє стан шкіри і висип при скарлатині у дітей:

  • при натисканні на шкіру в ділянці живота протягом 10 15 сек. залишається білий слід;
  • носо-губний трикутник залишається білим, за наявності висипки на шкірі обличчя, на корені відзначається білий наліт;
  • яскраво-малиновий рум'янець на щоках, такого ж кольору стає мова на 5 6 день від початку захворювання;
  • лущення та відшаровування шкіри на долонях і ступнях ніг, що триває 2—3 тижні;
  • згущення висипки в місцях згинів.

Клінічна картина

  • Отруєння — лихоманка, загальне нездужання, головний біль.
  • Скарлатинова сип — дрібно точкова, при помірному натисканні скляним шпателем плями видно чіткіше. При більш сильному натисканні висипка поступається місцем золотисто-жовтого відтінку шкіри. Виступає на 1 день хвороби і локалізується головним образом на щоках, в паху, з боків тулуба. Шкіра носо губного трикутника залишається блідою і вільною від висипу. Висипання зазвичай тримається 3-7 днів, потім згасає, не залишаючи пігментації. Характерно згущення висипки на згинах кінцівок - пахвової, ліктьової, підколінної областей.
  • Скарлатинова мова —  Показовий симптом скарлатини. на 2—4 день хвороби мова хворого стає виражена зернистим, яскраво-червоного кольору, так званий «малиновий» мову.
  • Ангіна — постійний симптом скарлатини. Може протікати важче за звичайну ангіну.
  • Лущіння шкіри — виникає після зникнення висипу (через 14 днів від початку захворювання): в області долонь і стоп воно великопластинчасте, починається з кінчиків пальців; на тулубі, шиї, вушних раковинах лущення висівкове.

Лікування та прогноз


Лікування, як правило, проводиться вдома. Стаціонарне лікування необхідне у важких випадках і за наявності ускладнень. До зниження температури хворі повинні дотримуватися постільного режиму. У гострий період захворювання необхідно рясне тепле питво (чай з лимоном, фруктові соки), рідку або напіврідку їжу з деяким обмеженням білків. Хворим показаний постільний режим; призначають  стіл № 2 (у системі Дієта Певзнера).

Нині існують дві точки зору на лікування та прогноз. Одна з них пов'язує легкість протікання сучасної скарлатини з винаходом антибіотиків. Інші автори вважають, що поліпшення харчування та умов життя вплинули на значне полегшення перебігу скарлатини і зниження летальності. Важливим аргументом на користь другої точки зору служить той факт, що скарлатина нерідко протікає настільки легко, що антибіотики просто не застосовуються (іноді усвідомлено, але часом через несвоєчасну діагностику), але, при належному догляді за дитиною, це &nb; впливає на ускладнення та не призводить до загибелі дітей.

Повторна скарлатина


У нормі, після перенесення скарлатини в організмі виробляються антитіла до еритротоксину. Але, якщо імунітет вкрай ослаблений, можлива повторна атака збудниками, яка настала ще до повного лікування. І тоді хвороба виходить на новий виток у, здавалося б, почала одужувати дитину.

Повторне захворювання скарлатиною через тривалий час після перенесеної хвороби спостерігається у 2% випадків. Це пов'язують з тим, що застосування антибіотика з перших днів хвороби не дає організму встигнути виробити антитіла до еритротоксин. Але вдруге скарлатина, як правило, проходить у більш легкій формі. Лікування застосовується аналогічне, хіба що лікар може призначити інший антибіотик, не той, що був вперше.

Будь-ласка, оберіть мову