Як подолати втому очей під час роботи за комп'ютером | Медичний центр Візіум
запис на консультацію
UA / RU
Пошуковий запит не повинен бути коротшим за 4 символи
  • Київ
  • Блог
  • Як подолати втому очей при роботі за комп'ютером

Як подолати втому очей при роботі за комп'ютером

Комп'ютер – це сучасна техніка, що значно спростила життя діловій людині. Однак щоб користування ним не створило масу проблем зі здоров'ям, необхідно дотримуватись деяких правил. Про це й йтиметься у цій статті.

Що потрібно враховувати, плануючи роботу за комп'ютером?

Тривалість роботи за комп'ютером – важливий фактор, що впливає на здоров'я очей, які періодично потребують відпочинку. Через кожні 60 – 90 хвилин роботи рекомендується влаштовувати 10-хвилинні перерви, протягом яких можна провітрювати робоче приміщення або проводити профілактичні роботи. У ці 10 хвилин не слід ні читати, ні дивитися телевізор, ні шукати інформацію в інтернеті – очі справді мають відпочивати.

Чим ще шкідлива тривала безперервна робота за комп'ютером, то це зниження її ефективності. Тому влаштування невеликих, але регулярних перерв необхідно зробити своїм правилом, дотримання якого і про здоров'я подбає, і продуктивність роботи покращить.

Ще один важливий момент, важливий для очей, — це яскравість та контрастність зображення на моніторі. Створити робочу ситуацію на екрані допоможе темний шрифт на світлому фоні. Однак якщо сферою діяльності є створення яскравих привабливих рекламних картинок і текстів, то без використання барвистих кольорів тут не обійдеться. Виходом у такій ситуації може стати тільки одне – ndash; ухвалення до уваги цієї сторони питання. Просто відірвіться від екрану і посидіть спокійно із заплющеними очима.

Правильне положення тіла при роботі за комп'ютером «Тримаємо спину рівно» — якби хтось так командував працівниками розумової праці, було б непогано. Але, на жаль, начальство квапить із виконанням потрібного обсягу роботи, і співробітники, згорбившись, «вигоряють» у виконанні своїх обов'язків і заробляють сколіоз. Уникнути цього можна лише витримуючи правильну поставу. Сидіти за комп'ютером потрібно так, щоб у тілі не виникало почуття напруження та дискомфорту.

Найкращим становищем при роботі з комп'ютером вважається таке, при якому ноги рівно стоять на підлозі або на підставці, спеціально призначеній для цієї мети. Тулуб також слід тримати прямо – допускається лише невеликий нахил уперед. Плечі при цьому повинні бути вільно опущені, «пихкати» над клавіатурою не варто – процес вдих-видих відбувається рівно і спокійно. Центр екрану повинен бути або на рівні очей, або трохи нижче. Допустима відстань від очей до монітора – щонайменше 50 см.

Деякі корисні поради

1. Приміщення, в якому встановлені комп'ютери, потребує щоденного вологого прибирання та провітрювання.
2. Монітор не повинен бути брудним і запорошеним – його необхідно очищати спеціальними серветками та засобами. Якщо робота за комп'ютером ведеться в окулярах, їх лінзи також мають бути чистими.
3. Крісло, призначене для сидіння в процесі роботи за комп'ютером, має бути зручним у всіх сенсах цього слова. В іншому випадку тривала робота стане провокатором загальної напруги тіла.
4. Щоб очі менше втомлювалися, намагайтеся не забувати ними моргати, тим самим ви зволожуватимете і очищатимете плівку очей.

Як зняти втому очей після комп'ютера

Як уже говорилося вище, найкращий засіб при втомі очей від комп'ютера — це кінцевий відпочинок від нього. Тому, знову ж таки, через кожні 60-90 хвилин відриваєте свій погляд від монітора хоч на 10 хвилин. У цей час добре підійде до вікна і дивитися в далечінь. Далі мережу і трохи посунути очима вправо-вліво, вгору-вниз, потім швидко поморгати багато разів, потім просто заплющити очі і спокійно посидіти. Як подолати втому очей під час роботи за комп'ютером.

Будь-ласка, оберіть мову