УЗД час вагітності: що потрібно знати майбутнім батькам
запис на консультацію
UA / RU
Пошуковий запит не повинен бути коротшим за 4 символи
  • Київ
  • Блог
  • УЗД час вагітності: що потрібно знати майбутнім батькам

УЗД час вагітності: що потрібно знати майбутнім батькам

УЗД — один із найінформативніших і найбезпечніших методів діагностики. Його застосовують для обстеження різних органів та тканин. Популярна методика і в акушерстві. УЗД під час вагітності дозволяє оцінити розвиток плода, плаценти, дізнатися стать дитини, зрозуміти, як вона розміщена і багато іншого.

УЗД — один із найінформативніших і найбезпечніших методів діагностики. Його застосовують для обстеження різних органів та тканин. Популярна методика і в акушерстві. УЗД під час вагітності дозволяє оцінити розвиток плода, плаценти, дізнатися стать дитини, зрозуміти, як вона розміщена і багато іншого.

УЗД — один із найінформативніших і найбезпечніших методів діагностики. Його застосовують для обстеження різних органів та тканин. Популярна методика і в акушерстві. УЗД під час вагітності дозволяє оцінити розвиток плода, плаценти, дізнатися стать дитини, зрозуміти, як вона розміщена і багато іншого. За допомогою такого способу дослідження отримують перші фотографії малюка. Але питання безпеки застосування методики хвилює багатьох майбутніх батьків. У які періоди розвитку плоду та як часто можна проводити ультразвукову діагностику, кажуть фахівці.

Особливості застосування методики під час вагітності

Технологія УЗД-досліджень заснована на здатності кісток, тканин та рідин нашого організму частково поглинати, відбивати та розсіювати ультразвукові хвилі. Відбитий ультразвук повертається до датчика. Система на підставі часу, необхідного для цього процесу визначає, які перешкоди зустріла хвиля, і видає зображення на монітор.

Ультразвукова діагностика, що проводиться у стандартному 2-мірному режимі, безпечна для майбутньої матері та малюка. Її можна проводити стільки разів, скільки призначить лікар. На сьогодні немає наукових доказів шкоди ультразвукових хвиль для дитини під час внутрішньоутробного розвитку. Своєчасне виявлення відхилень дозволяє вжити певних заходів. Однак застосовують УЗД лише за показаннями, щоб мінімізувати можливі ризики. Питання полягає в тому, на яких термінах виконують дослідження, адже кожен період виношування малюка має свої особливості.

Коли проводять УЗД майбутнім матерям: планові дослідження

Під час вагітності проводиться щонайменше три процедури УЗД-скринінгу. Як правило, вони припадають на такі періоди:

  1. 12–14 тиждень. Перше УЗД підтверджує наявність вагітності, визначає одно-або багатоплідна вона, точні її терміни. Скринінг на ранніх термінах виношування дитини також дозволяє виключити грубі вади розвитку, оцінити анатомічні структури плода та їх відповідність нормам.
  2. 20–24 тиждень. У цей період вагітності оцінюють особливості розвитку внутрішніх органів плода, маткового кровотоку та навколоплідних вод, визначають місце кріплення плаценти, її стан, зрілість. Друге УЗД дозволяє дізнатися стать дитини, виміряти частоту її серцебиття. Воно також дає можливість оцінити судини пуповини (в нормі їх три), довжину шийки матки та ширину цервікального каналу.
  3. 30-34 тиждень. УЗД у третьому триместрі проводиться для оцінки різних параметрів, зокрема ваги дитини, розмірів її кінцівок, окружності голови, будови внутрішніх органів та ін. У цей період важливо бачити положення плода, розташування пуповини, дізнатися про розміри таза, стан шийки матки. Все це показує, чи може бути розродження природним шляхом або потрібно робити кесарів розтин.

Починаючи з 20-го тижня, проводять УЗД серця плода (ЕХО). Воно дозволяє виявити вади. Ще один вид дослідження — УЗДГ (ультразвукова доплерографія матково-плацентарного кровотоку). З його допомогою виявляють відшарування плаценти та гіпоксію плода.

Додаткові УЗД під час вагітності

Бувають випадки, коли після прийому у гінеколога вагітної призначають додатково ультразвукову діагностику. У майбутньої матері відразу виникає питання, чи можна робити ще УЗД, окрім тих, що призначаються у плановому порядку? Іноді очікувана користь проведення такого виду діагностики вища порівняно з можливою шкодою, яка завдається дитині. Додаткові дослідження можуть знадобитися у таких випадках:

  • раніше були виявлені відхилення від норми;
  • є фактор обтяженої спадковості;
  • майбутня мама має хронічне захворювання, яке може негативно вплинути на розвиток плоду;
  • вагітна піддавалася дії несприятливих чинників довкілля;
  • у майбутньої матері з'являються болі внизу живота, кров'яні виділення;
  • спостерігається невідповідність розмірів матки та термінів вагітності.

Якщо нема потреби, лікар не призначатиме додаткові дослідження. У цьому випадку керуються правилом: що менше, то краще.

Усі види УЗД-досліджень можна пройти у медичному центрі «Візіум» на передовому устаткуванні. Висока якість ультразвукових апаратів разом із досвідом та кваліфікацією лікарів визначають точність діагностики. До кожної вагітної жінки застосовується індивідуальний та дбайливий підхід.

Будь-ласка, оберіть мову