Аносмія: причини втрати нюху та способи усунення проблеми
запис на консультацію
UA / RU
Пошуковий запит не повинен бути коротшим за 4 символи
  • Київ
  • Блог
  • Аносмія: причини втрати нюху та способи усунення проблеми

Аносмія: причини втрати нюху та способи усунення проблеми

Нюх дозволяє отримувати нам інформацію про навколишній світ. Це почуття дає можливість насолоджуватися ароматами, визначати смак їжі й навіть попереджає про небезпеку. Ми сприймаємо нюх як даність і не замислюємося про нього доти, доки він не пропадає. Такий симптом часто супроводжує різні захворювання.

Нюх дозволяє отримувати нам інформацію про навколишній світ. Це почуття дає можливість насолоджуватися ароматами, визначати смак їжі й навіть попереджає про небезпеку. Ми сприймаємо нюх як даність і не замислюємося про нього доти, доки він не пропадає. Такий симптом часто супроводжує різні захворювання.

Нюх дозволяє отримувати нам інформацію про навколишній світ. Це почуття дає можливість насолоджуватися ароматами, визначати смак їжі й навіть попереджає про небезпеку. Ми сприймаємо нюх як даність і не замислюємося про нього доти, доки він не пропадає. Такий симптом часто супроводжує різні захворювання. Втрата нюху (аносмія) може бути тимчасовим станом або зберігатись тривалий період.

Такий стан провокує багато проблем. Він викликає психологічний дискомфорт. Крім того, людина не може почуватися повністю захищеною, оскільки, наприклад, не має можливості дізнатися про витік газу, появу запаху диму. Кухарі, дегустатори, парфумери та представники інших професій при втраті нюху не можуть займатися своєю професійною діяльністю.

Чому розвивається аносмія

Щоб призначити коректне лікування, необхідно зрозуміти чому зник нюх. Такий симптом може спровокувати один із двох факторів:

  1. Ураження в порожнині носа та рецепторів нюху. Такі стани, як сезонна алергія, носові та поліпи придаткових пазух, ГРВІ, а також тривалий вплив токсичних речовин або використання судинозвужувальних крапель можуть стати причиною цього типу аносмії. Блокування нюхових рецепторів спостерігається при риніті, коли набрякає слизова оболонка.
  2. Патологічні процеси в нюхових шляхах мозку. Цей механізм виникає при черепно-мозкових травмах, хворобі Альцгеймера, розсіяному склерозі, менінгіті, гіпертонічній енцефалопатії та інших неврологічних захворюваннях.

Якщо до недавнього часу аносмія була рідкісним явищем, то після появи COVID-19 із проблемою зіткнулися багато хто. При коронавірусі такий стан зазвичай проходить у міру відновлення структур нюхового аналізатора.

В рідкісних випадках аносмія є ознакою наявності новоутворення у головному мозку, порожнині носа чи параназальних пазухах. Враховуючи ці причини, важливо своєчасно звертатися до лор-лікаря для діагностики та виявлення джерела втрати нюху. Це допоможе розробити диференційовану терапію і запобігатиме можливим ускладненням.

Інші можливі симптоми при втраті нюху

Залежно від причин втрати нюху можуть спостерігатися інші прояви хвороб. Аносмія буває повною або частковою. В останньому випадку відчуття нюху знижене чи викривлене. Крім аносмії можуть виникати інші симптоми:

  • зміни інших почуттів (наприклад, смак — агевзія);
  • кашель, нежить, біль у горлі та інші ознаки, характерні для застуди;
  • проблеми з пам'яттю, промовою, головний біль, порушення координації — симптоми неврологічних патологій;
  • утруднення при ковтанні.

Втрата нюху може траплятися у поєднанні з іншими захворюваннями, такими як алергія, гайморит, синусит або інфекції верхніх дихальних шляхів.

Окремо варто виділити ситуацію, коли зникає нюх при COVID-19. За даними досліджень, приблизно кожному другому-третьому хворому тією чи іншою мірою знайома така проблема. Нерідко цей симптом яскраво виражений. Все частіше трапляються випадки, коли він довго триває. Виявляється аносмія на початку захворювання. Більшості пацієнтів нюх повертається протягом місяця. У цьому випадку торкаються клітини, з яких формуються нові клітинні структури рецепторів, замінюючи старі, а не сам нюховий нерв.

Як лікують аносмію

Лікування при аносмії залежить від причин появи симптому та загальної клінічної картини. Для відновлення нюху, що виник після коронавірусної інфекції або інших респіраторних захворювань, застосовуються різні методи:

  1. Медикаментозна терапія. Інгаляції, назальні спреї, місцеве застосування антибактеріальних препаратів або кортикостероїдів можуть бути рекомендовані для усунення запальних процесів, що сприяють відновленню чутливості рецепторів.
  2. Нюхальна гімнастика. Неодноразове вдихання різних ароматичних речовин або аромамасел може допомогти у відновленні нюху. Цей метод сприяє стимуляції рецепторів.
  3. Фізіопроцедури та фізіотерапія. Можуть бути корисними на етапі одужання для стимуляції нервової передачі та покращення функції нюху.
  4. Вітамінізація та корекція харчування. Вітаміни групи B та D рекомендуються для підтримки нейрогенезу. Корекція раціону також може допомогти у відновленні нюху.
  5. Хірургічне втручання. Якщо аносмія пов'язана з наявністю поліпів у носовій порожнині, може бути рекомендовано видалити їх методом ендоскопії.

Підбір оптимального плану лікування аносмії потребує консультації лікаря. У медичному центрі «Візіум» проведуть детальне обстеження, щоб визначити причину аносмії та призначити відповідну терапію. Лікарі клініки мають високу кваліфікацію і використовують передові методи отоларингологічної допомоги для відновлення нюху та загального покращення здоров'я пацієнтів.

Будь-ласка, оберіть мову