Здоров'я вух: методи чищення та запобігання сірчаним пробкам
запис на консультацію
UA / RU
Пошуковий запит не повинен бути коротшим за 4 символи
  • Київ
  • Блог
  • Здоров'я вух: методи чищення та запобігання сірчаним пробкам

Здоров'я вух: методи чищення та запобігання сірчаним пробкам

Здоров'я вух багато в чому визначає правильну гігієну. Але це не той випадок, коли надто ретельні процедури догляду означають, що все буде добре. Вуха людини можуть самостійно справлятися із забрудненнями. А неправильний догляд загрожує різними проблемами, включаючи подразнення шкіри, травму барабанної перетинки та навіть втрату слуху.

Здоров'я вух багато в чому визначає правильну гігієну. Але це не той випадок, коли надто ретельні процедури догляду означають, що все буде добре. Вуха людини можуть самостійно справлятися із забрудненнями. А неправильний догляд загрожує різними проблемами, включаючи подразнення шкіри, травму барабанної перетинки та навіть втрату слуху.

Здоров'я вух багато в чому визначає правильну гігієну. Але це не той випадок, коли надто ретельні процедури догляду означають, що все буде добре. Вуха людини можуть самостійно справлятися із забрудненнями. А неправильний догляд загрожує різними проблемами, включаючи подразнення шкіри, травму барабанної перетинки та навіть втрату слуху. Розбираємось, як правильно чистити вуха, щоб підтримувати їхню чистоту і не завдати шкоди.

Трохи анатомії

У здорових вухах постійно виробляється сірка. Вона є секрецією, що складається з білків, жирів, насичених і ненасичених жирних кислот, мінеральних солей і відмерлих клітин епітелію. У нормі сірка має в'язку консистенцію та різний колір – від світло-жовтого до темно-коричневого. Багато хто намагається ретельно очищати вушні раковини від неї. І дарма. Сірка виконує ряд важливих функцій, а саме:

  • виводить із вух пил, волоски, відмерлі клітини, не дозволяючи різним дрібним включенням потрапляти всередину вуха;
  • створює вологе середовище, запобігаючи пересушуванню шкіри;
  • захищає від подразнень водою;
  • створює кисле середовище, що дозволяє запобігти розмноженню грибків та інших патогенів.

У нормі протягом місяця виробляється близько 15-20 г вушної сірки. Під час руху нижньою щелепою (наприклад, при жуванні, розмові, позіханні) вона рухається до вушної раковини, що частіше не вимагає додаткових заходів. Але бувають випадки, зокрема при шкірних захворюваннях та інфекціях слухового проходу, коли секрет накопичується у великих кількостях, викликаючи свербіж та дискомфорт. Іноді його надлишок провокує навіть відчуття закладеності у вухах.

Що не можна робити для видалення сірки

Вилучення сірки може порушити захисні процеси. Крім того, такі дії сприяють більш активному її виробленню. Багато людей для очищення вух використовують ватяні палички. Це категорично забороняється робити. При використанні такого методу сірка проштовхується углиб слухового проходу та ущільнюється. Так утворюються сірчані пробки.

Крім того, застосування ватних паличок загрожує пошкодженням ніжної шкіри слухового проходу, через що може розвинутись запальний процес. Їх дозволяється використовувати тільки для видалення вологи або бруду по краю слухового проходу, не заглиблюючись усередину. Забороняється також застосовувати сірники, зубочистки та інші гострі предмети. З великим ризиком пов'язане чищення вух за допомогою оцту, перекису водню, оливкової олії, соди та інших підручних засобів. Такі методи можуть спричинити хімічний опік, алергію, подразнення шкіри.

Як часто і чим чистити вуха

В домашніх умовах можна очищати лише слуховий прохід, не заглиблюючись більш ніж на 0,5 см. Достатньо пальцями мити вуха теплою водою, протирати вологим рушником або ватним диском. Після прийняття душу чи ванни необхідно протирати їх насухо. Це допоможе уникнути затримання вологи у вушній раковині, яка може спричинити розмноження бактерій. Такі процедури достатньо проводити 1-2 рази на тиждень.

Якщо людина має схильність до підвищеного утворення сірки або її виведення перешкоджають анатомічні особливості слухового проходу, може знадобитися додатковий догляд. У цьому випадку слід звернутися за консультацією до лікаря. Він розповість, як правильно чистити вуха та які засоби для цього використовувати.

Коли потрібно звертатися до лікаря

Найбільша небезпека неправильного чищення вух – пошкодження барабанної перетинки. Таке може статися, якщо проштовхнути паличку або інший гострий предмет більш ніж на 1,5 см углиб. У такому разі пацієнт може відчути гострий біль, з'являється також дзвін у вухах, запаморочення. Людина відзначає зниження слуху, появу прозорих чи кров'янистих виділень.

Звернутися до фахівця варто також за підозри на утворення сірчаних пробок. Формуються вони частіше у дітей та дорослих літнього віку. Схильні до патології також люди, у яких вузький слуховий прохід. Через корки знижується слух, з'являються біль і шум у вухах, відчуття закладеності. Якщо пробка близько розташована до барабанної перетинки, виникають запаморочення та нудота.

При появі будь-яких неприємних симптомів необхідна консультація отоларинголога. Самостійні спроби видалити пробку можуть призвести до її проштовхування. Лише лікар зможе безпечно провести видалення. У медичному центрі «Візіум» виконуються процедури видалення сірчаних пробок з використанням сучасного обладнання та методів, що мінімізує ризик пошкодження вушної раковини чи барабанної перетинки. Лікар може також порекомендувати використовувати спеціальні краплі та спреї. До їх складу входять компоненти, які розм'якшують сірку та полегшують її видалення.

Будь-ласка, оберіть мову