Контрацепція | Медичний центр Візіум
запис на консультацію
UA / RU
Пошуковий запит не повинен бути коротшим за 4 символи

Контрацепція

Говоримо з лікарем акушером - гінекологом медичного центру «Візіум» Тарасовою Мариною Сергіївною

Протизаплідні таблетки — вічний привід для суперечок. Одні кажуть, що цей спосіб захисту від небажаної вагітності ідеальний, інші сумніваються, посилаючись на їхню новизну. Спробуймо разом визначити всі «за» та «проти» гормональних контрацептивів.

Наші мами та бабусі, напевно, голосно протестуватимуть, якщо почують про призначення лікарем протизаплідних таблеток. І це не дивно: адже раніше слово «гормони» асоціювалося з тяжкими препаратами, які призначалися для лікування різних захворювань та патологій. Такі препарати містили величезну дозу гормонів, а ті, своєю чергою, викликали масу побічних ефектів. Звідси міф, який поширений серед попередніх поколінь: гормональні препарати небезпечні і призводять до розвитку побічних ефектів. Не варто скептично ставитися до слів старших: за їхніх часів не випускалися такі препарати, як зараз. На сьогоднішній день гормональна контрацепція зробила крок так далеко вперед, що всі страхи мам і бабусь можна залишити позаду.

За

Сучасні протизаплідні пігулки створені на основі мінімального вмісту гормонів. Їхня концентрація в препаратах така, що ризики побічних ефектів зведені до мінімуму. Більш того, цей спосіб захисту від небажаної вагітності має багато переваг. Комбіновані препарати допомагають жіночому організму нормалізувати менструальний цикл: тепер не доведеться чекати на менструацію «з дня на день».

З таблетками простіше прогнозувати, що зазвичай місячні «приходять» на день прийому останньої таблетки курсу. Цей спосіб запобігання звільняє і від багатьох "незручних» моментів: від турботи про наявність презервативу під рукою або від переривання статевого акту (що, до речі, на думку багатьох дослідників, може несприятливо впливає на чоловіче здоров'я).

Крім того, фахівці стверджують, що жінка була створена з урахуванням того, що вона народжуватиме багато дітей — у середньому, п'ятьох. В цьому випадку її організм близько 10 років був би звільнений. від процесу овуляції, перебуваючи або у процесі вагітності, або у лактаційному періоді. Але сучасна жінка живе по-іншому: часто вона не народжує більше одного-двох дітей. А це означає, що її організм частіше відчуває стан овуляції. Множинні овуляції ж, за всієї своєї природності, загалом є стресовим станом для організму, іноді провокуючи розвиток патологічних станів. Гормональна контрацепція в якомусь сенсі «обманює» природу, вправно імітуючи стан вагітності.

Овуляція не відбувається, і жіноча репродуктивна система лише на користь. І, нарешті, найголовніше: серед оральних контрацептивів, представлених сьогодні на ринку, з'явився препарат на основі естрогену, ідентичного натуральному. Основною діючою речовиною контрацептиву є естрадіолу валерат, який забезпечує організм компонентом, що практично нічим не відрізняється від природного естрогену. А це означає, що останні побоювання щодо прийому гормональних препаратів можна легко залишити позаду.

Гінекологія

Багато гінекологічних захворювань характеризуються безсимптомним перебігом і виявляються лише за профілактичних оглядах.

Проти

Отже, з перевагами гормональної контрацепції все ясно. Однак не варто приймати поспішного рішення перейти на цей спосіб запобігання відразу. Давайте подумаємо, кому б не підійшов такий варіант? Можливо, ви відрізняєтесь повною та абсолютно неорганізованістю? Такі препарати вимагають найточнішого дотримання графіка прийому, не можна пропускати.

Якщо забудькуватість — це про вас, то варто замислитись. Однак ми могли б порекомендувати вам такий спосіб: упаковку з таблетками можна розмістити на нічному столику (ви неодмінно опинитеся поряд з ним вранці та ввечері), на кухонному столі або поряд із зубною щіткою. Так про прийом таблеток легше пам'ятати. Дуже можливо, що у вас поки що немає постійного партнера. Тоді цей спосіб запобігання не повинен бути для вас єдиним: адже таблетки не захищають від венеричних захворювань! Ці препарати лише знижують ризик потрапляння інфекції, однак абсолютного захисту від них не варто чекати.

Якщо ви вибираєте оральну контрацепцію, все одно подбайте про те, щоб ваш партнер обов'язково скористався презервативом. Про «бар'єрний» способі можна буде з радістю забути, коли ви, нарешті, зупините свій вибір на «тому самому чоловікові». Не варто забувати і про те, що гормональні контрацептиви, як і будь-які медикаменти, мають низку протипоказань. У кожного препарату вони свої. Тому перед тим, як випити першу таблетку, обов'язково ознайомтеся з інструкцією та переконайтеся, що вам препарат підходить.

Пам'ятка

Головне, що варто пам'ятати при виборі гормонального способу контрацепції: не можна підбирати препарат самостійно. Докази «подруга порадила», «моєї сестри подобається» та «дуже красива упаковка» тут неприйнятні. Препарат повинен призначити лише лікар, який підбере його спеціально для вас, орієнтуючись на ваші індивідуальні особливості.

І останнє: у жодному разі не плутайте протизаплідні таблетки з таблетками «екстренной контрацепції»: другі покликані допомогти тільки в крайньому випадку — при розриві презервативу чи разі згвалтування. Потрібно мати на увазі, що «екстрена контрацепція» — це одноразове попадання в організм величезної кількості гормонів, що вкрай негативно позначається на жіночій репродуктивній системі: від різних захворювань до безпліддя!

Будь-ласка, оберіть мову