Неврит сідничного нерва: як і чому розвивається, методи лікування
запис на консультацію
UA / RU
Пошуковий запит не повинен бути коротшим за 4 символи
  • Київ
  • Блог
  • Неврит сідничного нерва: як і чому розвивається, методи лікування

Неврит сідничного нерва: як і чому розвивається, методи лікування

Сідничний нерв є найбільшим з усіх подібних структур у людському організмі. Цей орган є парним та відповідає за рухливість ніг. Він з'єднує хребетний стовп із ногами та тягнеться від поперекового відділу до фаланг пальців.

Сідничний нерв є найбільшим з усіх подібних структур у людському організмі. Цей орган є парним та відповідає за рухливість ніг. Він з'єднує хребетний стовп із ногами та тягнеться від поперекового відділу до фаланг пальців.

При стисканні цього нерва або його подразнення за всією протяжністю розвивається сідничний неврит (ішіас, ішіалгія). Такий запальний процес супроводжується сильним болем. За рівнем дискомфорту, яке захворювання завдає людині, воно належить до найболючіших. Патологія потребує своєчасної медичної допомоги.

Причини невралгії сідничного нерва

Сідничний нерв відрізняється підвищеною чутливістю, тому запалюється частіше за інших подібних структур. Ішіас може розвиватися через різні причини, як вертеброгенні (які пов'язані з хребтом), так і не вертеброгенні. Основні фактори, що викликають захворювання:

  1. Здавлювання нерва та його відгалужень. Його провокують деформації хребта, грижа міжхребцевого диска, запалення грушоподібного м'яза або порушення хребців. Здавлення та пошкодження нервових закінчень виникають і внаслідок травми поперекового відділу хребта, тазу чи ніг.
  2. Дегенеративно-дистрофічні зміни. Остеохондроз та спондилоартроз є прикладами патологічних процесів у хребті, які можуть спричинити ішіалгію.
  3. Токсини. Їх виділення спостерігається при інфекційних захворюваннях (скарлатині, грипі та малярії). Спровокувати ішіас може надходження токсинів до організму при зловживанні алкоголем.
  4. Системні хвороби та пухлини. Створювати сприятливе тло у розвиток хвороби можуть, наприклад, цукровий діабет і подагра. Новоутворення можуть стискати нерв, що провокує його запалення.
  5. Переохолодження та фізичні навантаження. До групи ризику належать вагітні. Хребет жінки в період виношування дитини зазнає серйозних навантажень. Захворіти можуть підлітки на тлі інтенсивних фізичних навантажень або малорухливого способу життя.

Деякі фахівці виділяють роль психосоматичних факторів у розвитку ішіасу. До них входять стрес, хронічна втома, страх і фобії.

Як проявляється ішіас

При ішіасі виникає низка характерних симптомів:

  1. Гострий біль. Може відчуватися в нижньому відділі хребта. Також біль поширюється на сідниці, задню поверхню стегна, інколи ж на ікри й ступні. Дискомфортні відчуття можуть посилюватися при кашлі та чханні, що пов'язано з додатковим тиском на нерв.
  2. Поколювання та оніміння ніг. При такому невриті можуть виникати порушення чутливості у нижніх кінцівках. Пацієнти часто відчувають слабкість у ногах, обмеження рухів. Згинання колін або нахил вперед можуть бути утруднені. Деякі пацієнти відчувають відчуття «волочіння» ніг.
  3. Синдром натягу. При ішіасі можуть з'являтися болі вздовж сідничного нерва при нахилі голови вперед або підйомі ноги з ураженого боку.
  4. Інші ознаки. Можуть спостерігатися загальна м'язова слабкість, підвищення температури тіла до 38°C, порушення функції тазових органів (наприклад, нетримання сечі та калу), підвищена пітливість, зміни стану нігтів, а також набряк та почервоніння навколишніх тканин.

За наявності подібних симптомів слід звернутися до лікаря для встановлення точного діагнозу та розробки правильної схеми лікування сідничного невриту.

Класифікація патології

Виділяють гостру та хронічну форму ішіасу. У першому випадку симптоми виникають раптово та тривають від 3 днів до тижня. Вони можуть пройти самостійно або після приймання медикаментів. При хронічній формі патології симптоми спостерігаються тривалий час (понад місяць). У цьому випадку потрібне медичне втручання. Враховуючи локалізацію запалення, виділяють такі види ішіасу:

  • верхній — уражаються нервові коріння спинного мозку в зоні крижів;
  • середній — здавлюються коріння крижового сплетення;
  • нижній — запалюється нерв у області його виходу з малого таза.

Виділяють ще первинний ішіас, коли безпосередньо пошкоджений нерв та його коріння, і вторинний, коли захворювання є наслідком інших неврологічних патологій.

Можливі ускладнення невриту сідничного нерва

Захворювання загрожує серйозними наслідками, включаючи порушення сечовипускання та акт дефекації через компресію нервів. У таких випадках для лікування може знадобитися хірургічне втручання.

Лікарі називають ішіас порочним колом, що включає спазми, біль та знову спазми. Розірвати його у домашніх умовах часто неможливо. При тяжкому перебігу сідничного невриту можуть початися дегенеративні процеси в кістковій тканині. Щоб не допустити прогресування змін, необхідно якнайшвидше звернутися до лікаря.

Діагностиці ішіасу

Діагностика ішіалгії потребує комплексного підходу. Першим етапом є проведення рефлексологічних тестів на згинання та розгинання ноги. Для більш точного визначення стану пацієнта можуть призначатися такі дослідження:

  • лабораторні аналізи. Використовуються виявлення запальних процесів чи інфекцій, які можуть бути пов'язані з ішіасом.
  • Рентгенографія. Дозволяє оцінити стан хребта та виявити деформації чи усунення хребців.
  • МРТ. Надає детальне зображення хребта та сідничного нерва, що допомагає точно визначити причини компресії.
  • КТ. Використовується для докладнішого вивчення структури хребта та нервів.
  • Електронейроміографія. Дозволяє оцінити функціональний стан нервів та м'язів, виявляючи порушення проведення нервових імпульсів.
  • УЗД. Його призначають для виявлення порушень у тазовій ділянці, які можуть впливати на сідничний нерв.

Невролог виявляє симптоми невралгії та визначає причини його виникнення. Подальші дії мають бути спрямовані на їх усунення та полегшення стану пацієнта.

Як лікують неврит сідничного нерва

Лікування ішіалгії залежить від рівня вираженості клінічних симптомів захворювання. На перших етапах звернення до невролога зазвичай робляться консервативні методи лікування:

  1. Медикаментозна терапія. Для зниження запалення та больового синдрому призначаються протизапальні препарати, анальгетики. Для розслаблення м'язів та зменшення тиску на сідничний нерв використовуються спазмолітики та міорелаксанти. У тяжких випадках ішіасу можуть призначатися гормональні препарати. Вони сприяють зменшенню запалення та хворобливих відчуттів.
  2. Фізіотерапевтичні процедури. Застосовуються під час загострень та після того, як вони проходять.
  3. Масаж спини та стегон. Чинить позитивний вплив, продовжуючи періоди ремісії. Залежно від фактора, що провокує защемлення, призначаються різні види масажу. Принести полегшення можуть і сеанси голкорефлексотерапії.
  4. Лікувальна гімнастика. Пацієнтам призначають помірні фізичні навантаження, які допоможуть зміцнити м'язовий корсет та покращать кровопостачання тканин спини, тазу та ніг.

У разі неврологічних розладів, зниження рухової активності протягом 6 тижнів або безперервного болю, може знадобитися хірургічне втручання на сідничному нерві. Лікувати в такий спосіб неврит доводиться, коли консервативна терапія не приносить очікуваних результатів.

Якщо ви зіткнулися з симптомами ішіасу та шукаєте професійну допомогу, необхідно звернутися до досвідченого  невролога Києві. Звернути увагу варто на клініку «Візіум», яка відома високим рівнем обслуговування та професіоналізмом своїх спеціалістів. Медцентр надає сучасні методи діагностики та лікування невритів, а також забезпечує турботу та підтримку пацієнтам на кожному етапі. Звернувшись до «Візіуму», ви віддаєте своє здоров'я в надійні руки.

Будь-ласка, оберіть мову