Перші симптоми цирозу печінки, які не можна ігнорувати
запис на консультацію
UA / RU
Пошуковий запит не повинен бути коротшим за 4 символи
  • Київ
  • Блог
  • Перші симптоми цирозу печінки, які не можна ігнорувати

Перші симптоми цирозу печінки, які не можна ігнорувати

Печінка — один із найважливіших органів нашого організму, який відповідає за безліч процесів. Він бере участь у всіх видах обміну речовин, утилізує токсичні, чужорідні речовини, підтримує постійний склад крові, накопичує корисні речовини.

Печінка — один із найважливіших органів нашого організму, який відповідає за безліч процесів. Він бере участь у всіх видах обміну речовин, утилізує токсичні, чужорідні речовини, підтримує постійний склад крові, накопичує корисні речовини. Будь-які збої у роботі цього органу відразу позначаються на роботі всього організму.

Одним із найважчих його захворювань є цироз. Ця хронічна хвороба є незворотною та смертельно небезпечною патологією, тому важливо звернути увагу на профілактику та ранні симптоми, щоб призупинити прогресування патологічного процесу.

Що являє собою захворювання і чому воно розвивається

Цироз – це захворювання, при якому здорові клітини та тканини печінки заміщаються фіброзними структурами. Внаслідок такого патологічного процесу порушуються функції цього органу. З розвитком хвороби все більше проявляється печінкова недостатність, що у тяжких випадках призводить до смерті.

Зустрічається захворювання у чоловіків та жінок. Найчастіше воно проявляється на тлі тривалої алкогольної інтоксикації, тому переважно хвороба фіксується у чоловічої частини населення. Але якщо патологія на тлі зловживання алкоголем починається у жінок, вона прогресує швидше і протікає важче. Хвороба може також розвиватися у пацієнтів з вірусними гепатитами, С, D. Оскільки поширеність таких проблем зростає, цироз стає не тільки медичною, але й соціально значущою проблемою. Спровокувати його можуть інші чинники:

  • ендокринні захворювання;
  • спадкові патології — накопичення аномального білка в печінці, липкий, густий слиз у ній, надлишок заліза або міді;
  • тривале приймання лікарських препаратів, які руйнівно діють на печінку;
  • спадкове порушення обміну речовин;
  • аутоімунні патології  — первинний біліарний цироз або первинний склерозний холангіт, які викликають запалення жовчних проток;
  • паразитарні інфекції — запущені ехінококоз або шистосомоз;
  • жирова дистрофія печінки — накопичення жиру в ній;
  • тяжка форма серцевої недостатності.

Люди можуть мати різні ризики розвитку цирозу залежно від своїх генетичних передумов, стилю життя та впливу навколишнього середовища. Для запобігання цирозу та його ускладненням важливо стежити за своїм здоров'ям, уникати ризикових факторів та регулярно проходити медичні обстеження.

Як розпізнати цироз печінки на початкових етапах його розвитку

Захворювання може тривалий час ніяк не проявляти себе. У цьому полягає велика небезпека патології. Якщо вона вже має виражені симптоми, це вказує на значне ураження печінки. Початкові прояви цирозу можна розпізнати за такими ознаками:

  • болючі відчуття в животі, переважно у правому підребер'ї;
  • постійна втома та слабкість, що пов'язано з порушенням функції печінки та недостатнім утворенням енергії;
  • незначна телеангіектазія шкіри;
  • судинні зірочки в ділянці грудної клітки — з'являються у 40-60% випадків.

Печінка на початкових етапах розвитку патології щільна. При цьому може з'являтися гіркота у роті.

Оскільки симптоми цирозу, що починається, практично не вловлюються, виявити його можна при проведенні медичного огляду або диспансеризації. У деяких випадках розпізнають патологію під час проведення обстеження щодо іншого захворювання.

Симптоматика під час прогресування патології

Згодом клінічна картина доповнюється такими симптомами:

  • зниження апетиту та втрата ваги;
  • садна та кровотечі з носа, ясен, кровохаркання;
  • порушення сну, підвищена дратівливість;
  • гінекомастія у чоловіків – збільшення молочних залоз;
  • свербіж шкіри;
  • почервоніння долонь;
  • порушення менструального циклу у жінок; статева дисфункція у чоловіків;
  • утворення варикозних вен у шлунку та стравоході –  можуть призвести до небезпечних кровотеч;
  • потемніння кольору шкіри на шиї до сіро-коричневого;
  • набряки, особливо на нижніх кінцівках та в області щиколоток.

Збільшується селезінка, яка спричиняє збільшення живота. Такий симптом може виникати через затримку рідини в черевній порожнині. Згодом також розвивається жовтяниця. Виявляється вона пожовтінням шкіри та склер (білка очей). Може також супроводжуватися темним забарвленням сечі та знебарвленням калу. Жовтяниця – це зовнішні прояви білірубіну, що накопичився в крові при недостатній функції печінки.

Як діагностують цироз печінки

Починається огляд зі збирання анамнезу. Лікар вислуховує скарги пацієнта. Крім зовнішніх ознак він проводить пальпацію живота. При цьому лікар може виявити збільшену печінку. На пізніх стадіях вона навпаки зменшується. При пальпації може відчуватися вузлувата її поверхня, загострений край. За підозри на цироз призначаються додаткові обстеження:

  • аналіз сечі;
  • загальний та розширений біохімічний аналіз крові;
  • тести на віруси гепатитів;
  • маркери аутоімунних захворювань;
  • дослідження крові на згортання.

Також можуть призначатися інструментальні дослідження УЗД органів черевної порожнини, КТ, МРТ. У деяких випадках роблять біопсію пункції, коли беруть зразок печінки на дослідження. Ретельна діагностика дозволяє точно визначити стадію розвитку хвороби, особливості її перебігу.

Як лікують цироз

Як мовилося раніше, головне завдання при цирозі — призупинити його розвиток. Лікування в кожному з випадків індивідуальне та передбачає комплекс заходів:

  1. Етіопатогенетичну терапію. Спрямована на усунення причин розвитку хвороби. Якщо цироз розвинувся через інфекційне захворювання (наприклад, гепатит), то проводиться відповідне антивірусне лікування. Коли ж захворювання спричинене алкоголем чи іншими шкідливими факторами, пацієнту рекомендується змінити спосіб життя.
  2. Пацієнтам із цирозом можуть призначатися різні ліки залежно від симптомів та ускладнень. Це може включати також імуносупресивні засоби (при аутоімунних формах цирозу), сечогінні препарати, засоби для зниження тиску в системі портальної вени та ін. Застосовуються також препарати, спрямовані на захист печінкових клітин, поліпшення їх метаболічних функцій і зниження запалення.
  3. Дієтотерапія. Пацієнтам рекомендується слідувати дієті, яка забезпечує високий рівень білка та калорій, але може бути обмежена в солі у разі наявності асциту (скупчення рідини в черевній порожнині).
  4. Корекція фізичної активності. Рекомендується обмежувати її, щоб запобігти розвитку ускладнень.
  5. Трансплантація печінки. У разі тяжкого цирозу, який не піддається консервативному лікуванню, може знадобитися трансплантація печінки. Це хірургічна операція, коли хворий орган замінюється донорською печінкою.

Пацієнти з цирозом повинні перебувати під постійним медичним наглядом, щоб відстежувати динаміку захворювання та коригувати лікування за потреби.

Фахівці клініки «Візіум» мають досвід лікування захворювань різної етіології. Тут кожен пацієнт отримує індивідуальний підхід та максимальну увагу до свого здоров'я. Чим швидше пацієнт звернеться по допомогу, тим більше шансів запобігти серйозним ускладненням. Тому за перших симптомів потрібно відвідати медичний центр. Необхідно дотримуватися всіх рекомендацій, які дасть лікар гастроентеролог. Співпрацюючи з медичними фахівцями, можна покращити прогноз та підвищити якість життя.

Довірити своє здоров'я потрібно лише професіоналам!

Будь-ласка, оберіть мову